Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy szukam 4 splotowej plecionki w multicolorze w grubości jakieś 12-14mm ( czyli w zależności od producenta jakieś 0.8,1.0,1.2).

Polecacie coś z AliEx?

Znalazłem coś takiego, używał ktoś?

https://pl.aliexpress.com/item/33031911573.html

Edytowane przez neronhell

@Juko widzę, że jest to zwykła nie rejestrowana przesyłka. Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość (będzie nie zbędna).

Zawsze lepiej dopłacić te parę groszy do przesyłki przynajmniej wiadomo gdzie później uderzyć.

Ostatnio moje rejestrowane przesyłki, będące już w kraju, inpost jak i poczta przetrzymały. Napisałem reklamację i dotarły błyskawicznie.

• Like 1

Mam pytanie.

Niektóre zamówione rzeczy leżą gdzieś w kraju od końca stycznia inne od poczatku marca.

Jest to w jakiś sposób do ruszenia?

To tylko dwa przykłady z nich...

Problem jak widać jest po stronie PL. Gdzie pisać? Gdzie dzwonić?

skoro to jest nierejestrowane problem jest po stronie firmy przepakowywującej w PL

dostaniesz pake zbiorcza lub nie dostaniesz nic

mozesz składac reklamacje to nie zaszkodzi ale moim zdaniem i nie pomoże (inna sprawa że ciekaw jestem jak ją złozysz )

Ważne

jak Ci mija okres ochronny to składaj o zwrot kasy nie czekaj

• Like 1

Otrzymałem takie info, gdy o to nie tak dawno pytałem, że przesyłki z ALI są przetrzymywane w magazynie celnym poczty polskiej do 60 dni zgodnie z nowymi przepisami ....

Sam czekałem na przesyłkę 58 dni zanim dostałem info o wprowadzeniu jej do systemu monitorowania i odbioru ...

Na stronach poczty i inpost jest możliwość złożenia takiej reklamacji.

W moim przypadku przy większej ilości paczek taka paka zbiorcza była już robiona w Chinach i otrzymywała jeden nr przesyłki.

Przy tańszych przedmiotach zawsze jest lepiej dopłacić do "AliExpress Standard Shipping", przesyłka jest monitorowana idzie szybciej i przynosi ją kurier z Poczty no i jest też możliwość pogonienia "dostarczyciela" w Polsce.

Edytowane przez mirkor
  • Like 1

Na stronach poczty i inpost jest możliwość złożenia takiej reklamacji.

W moim przypadku przy większej ilości paczek taka paka zbiorcza była już robiona w Chinach i otrzymywała jeden nr przesyłki.

Przy tańszych przedmiotach zawsze jest lepiej dopłacić do "AliExpress Standard Shipping", przesyłka jest monitorowana idzie szybciej i przynosi ją kurier z Poczty no i jest też możliwość pogonienia "dostarczyciela" w Polsce.

te reklamacje poczta olewa

obsługa klienta i reklamacje to jedno wielkie niepoorozumienie w PP

nie wiem jak Ci sie udało cos zwojowac (moim zdanmiem to zbieg okolicznosci że pomogło) bo mnie wyraźnie gosc na reklamacjach powiedział nadejdzie czas to Pan dostanie swoja przesyłke - prosze czekac

a wysyłałem swewgo czasu i odbierałem wiele paczek

Reklamacja sie przydaje jak paczka zaginie w magazynie przeładowczym w PL ale nie jak czeka na odprawe czy coś

poza tym ten tracking z Ali kłamie co wiele osób potwierdziło

paczki zwykle sa przetrzymywane ni eprzez PP a  przez tę firme w PL co ma umowe z ali na przepakowywanie do zbiorczych paczek

wiec docelowo i tak dostaniesz to kurierem od nich

ale jak ktoś ma czas i zapał i cierpliwośc napewno reklamacja nie zaszkodzi .. natomiast czy pomoże .. nie sadze - jeśłi juz to nalezy dzwonić z reklamacja niz pisac

to osoba odbierajaca telefon może powiedziec coś wiecej niż odpisza w reklamacji na maila czy papierowej

Edytowane przez selk
  • Like 1

Koszty clenia beda ogromne. To trzeba armie ludzi. Zwlaszcza ze zamawiamy czesto paczke haczykow za 99centow a oclic je trzeba paczka po paczce. Zatory w wysylkach zwieksza sie o 100%. Ale neny sprzetu z Chin faktycznie pojda w gore. Ale pojda tez w gore ceny naszych rozochoconych dystrybutorów tlumione teraz prywatnym importem

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez selk

Widzę, że niektórych mocno głowa rozbolała. Jak UE zrobi z Ali tak jak z Amazonem to po pierwsze przesyłki będą szły szybciej, a po drugie w cenę do państwa dostawy wliczony będzie już vat i ewentualnie cło. Po trzecie dla nas ceny zmienią się nieznacznie bo producentom nadal będzie musiało się opłacać handlować. Dla mnie prowadzącego działalność handlowo-usługową to bardzo dobra informacja i na pewno nie podniesie to działanie cen u naszych dystrybutorów.

jest masa sposobów na które jeszcze nie wpadliśmy  a oni juz je oceniają jak to zrobic żeby sprzedawac nadal w niskiej cenie bo tylko to gwarantuje duzy zbyt

Tam nad ominieciem przepisów pracują tegie głowy o wiele lepsze od naszych piszacych ustawy o tych cłach

Edytowane przez selk
  • Like 1

jest masa sposobów na które jeszcze nie wpadliśmy a oni juz je oceniają jak to zrobic żeby sprzedawac nadal w niskiej cenie bo tylko to gwarantuje duzy zbyt

Tam nad ominieciem przepisów pracują tegie głowy o wiele lepsze od naszych piszacych ustawy o tych cłach

Jakbyś tak duże literki i przecinki gdzie nie gdzie powstawiał to i czytelne byłoby bardziej i sens większy ????

• Like 2

Jakbyś tak duże literki i przecinki gdzie nie gdzie powstawiał to i czytelne byłoby bardziej i sens większy

Sorry ale z komórki nie chce mi się stukać bardziej "po polskiemu" .

Przecinki , duże litery , polskie znaki,  wymagają więcej nakładu pracy i skupienia przy pisaniu z telefonu

Nie mniej stylistycznie i logicznie zdanie jest rozbudowane i jak je czytam brzmi sensownie  :)  :)  :)

p.s.

czy teraz jesteś zadowolony z mojej wypowiedzi ? ma przecinki i duże literki ?.

• Like 1