DamianeQ Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Screen zrobiony przed chwilą. VATu nie doliczyli tak jak to robią przy tańszych zakupach. Edytowane 4 Lipca 2021 przez dnk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Screen zrobiony przed chwilą. VATu nie doliczyli tak jak to robią przy tańszych zakupach. Screenshot_20210704-144239_AliExpress.jpgProdukt idzie z Chin czy magazynu Europejskiego?Czy VATu nie mogą naliczyć przy cleniu czy dostarczaniu przez pocztę? Przepis, jeśli dobrze pamiętam, nakłada na Kupującego, a nie Sprzedającego potrzebę opłacenia vatu/ cła. Równie dobrze, jeśli poprawnie rozumiem, VAT mogą doliczyć po przekroczeniu granicy z Polską, łącznie z ewentualnym cłem i opłatą dla poczty w wysokości 8.50. Zakładając, że produkt jest wysyłany spoza UE, Podsumowując Przepis: Przesyłka do 150E 23% VAT+ 8,50 Przesyłka 150- 1k E 23% VAT+ 8,50+ Cło wdg. taryfikatora Do tej pory z cłem bywało różnie, więc i tutaj spodziewałbym się odstępstw od reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Obie przesyłki są z magazynów z Chin. Tu allie dolicza od razu VAT. Możliwe, że tam gdzie vatu nie doliczyli zrobią to na miejscu w Polsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Dokładnie jest tak, że dla paczek powyżej 150 Euro będą doliczać również cło, zależne od rodzaju zamówionego towaru dlatego Alliexpress nie dolicza tego automatycznie bo nie wiadomo jakie będzie cło. Dlatego odbędzie się to już w Polsce gdzie doliczą Vat + Cło + 8.50 zł.Dla przesyłek do 150 Euro doliczany jest Vat automatycznie bo te przesyłki nie podlegają ocleniu. Cytat z poczty:"Zależy to od wartości i zawartości przesyłki. Ogólnie rzecz biorąc, przesyłki o wartości od zera do 150 euro podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT, jednak są zwolnione z opłat celnych. Przesyłki o wartości powyżej 150 do 1000 euro podlegają zarówno podatkowi VAT, jak i opłatom celnym. Poczta nie dokonuje zgłoszeń celnych przesyłek o wartości powyżej 1000 euro – podlegają one samodzielnemu zgłoszeniu przez adresata lub wyznaczonego przez niego agenta celnego." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Dzisiaj dotarła do mnie paczka którą zamówiłem 23 czerwca.Nic nie doplacałem. Co ciekawe paczkę przywiózł kurier "pocztex 48", zawsze przynosił listonosz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Zobacz kto był nadawcą, pewnie świat przesyłek Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Zobacz kto był nadawcą, pewnie świat przesyłek Moje wszystkie przesyłki, nawet te za 2zł, od października przychodzą bezpośrednio ze Szwecji ich priorytetowym/ Albo Świat przesyłek padł, albo moje zażalenie do Ali na Świat przesyłek przyniósł skutek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Słuchajcie , czy przy wyborze dostarczenia do paczkomatu też jest jakaś opłata 8,50?Jak wybrać przesyłkę do paczkomatu? Nigdy z tego nie korzystałem , czy wszystkie oferty mają tą opcję??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Na dzień dzisiejszy słabo to wygląda, każda dostawa obarczona jest vatem, ciekawe jak przesyłki które są w drodze ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Słuchajcie , czy przy wyborze dostarczenia do paczkomatu też jest jakaś opłata 8,50?Jak wybrać przesyłkę do paczkomatu? Nigdy z tego nie korzystałem , czy wszystkie oferty mają tą opcję???Nie wszystkie tylko te co mają dostawę alliexpress. Ja raz zamówiłem na paczkomat i... Przyszło kurierem na adres domowy. Więcej nie próbowałem Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Do mnie też coś doszło jeszcze bez opłat, za to pozostałe dostawy zacięły się na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Do mnie też coś doszło jeszcze bez opłat, za to pozostałe dostawy zacięły się na amen.Jak wspominałem, moje niby leżały na cle od kwietnia, dzisiaj przyszły inpostem bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) Z tego co zauważyłem i poczytałem odnośnie tej pseudo opłaty pocztowej. Dotyczy to przesyłek które bezpośrednio z Chin wylądują w Polsce. Jak cześć z was zauważyła przesyłki z Ali tj. Cainiao(wszystkie rodzaje) oraz aliexpress standard shipping i saver shipping ładują wpierw w Liege w Belgii bądź w Budapeszcie i tam przechodzą odprawy a co za tym idzie poczta nie będzie zgłaszać to odprawy tych paczek bo już je przeszły. Nie znam zasad odpraw, co gdzie i jak więc nie dopytujcie szczegółów. Edytowane 9 Lipca 2021 przez danlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 W śledzeniu zamówienia pokazało się toooo: Przy zamawianiu - miało być do 20 lipca "Przewidywany czas dostawy: Wrz 12przesyłka jest opóźniona, szacowany termin dostawy jest już zaktualizowany."... Z Komornik - wysłana wczoraj - dziś odebrałem. Bez żadnych dodatkowych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Do mnie przyszła bluza z filtrem - bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Proponuję zwrócić uwagę na to, że odprawa celna dotyczy towarów powyżej 150 euro - a za resztę płaci się tylko wat z góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Procedura zgłoszenia celnego dotyczy zarówno naliczenia VATu jak i (ewentualnie) cła. Nie jest nigdzie powiedziane, że VAT będzie naliczany z góry - po stronie chińskiej na bazie porozumień. Oczywiście taki jest oczekiwany model współpracy i najwyraźniej w tę stronę idzie Ali, ale równie dobrze można zamawiać od sprzedawców z Chin, którzy po swojej stronie nie "owatują", bo nie mają takiego obowiązku. Wówczas VAT powinien być naliczone po stronie polskiej w ramach zgłoszenia celnego dokonanego przez pocztę czy innego przewoźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Dzisiaj dostałem zamówiony w czerwcu plecak foto, za który zapłaciłem na Ali ok 450 zł. Kurierowi musiałem dopłacić ok 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko333 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Zamawiałem dwa moduły do silnika Suzuki dla kolegi. Ten z Chin przyszedł bez opłat dodatkowych a ten z Liege było cło. Także loteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Proponuję zwrócić uwagę na to, że odprawa celna dotyczy towarów powyżej 150 euro - a za resztę płaci się tylko wat z góry...Proponuję zauważyć, iż zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004, wszystkie towary importowane spoza UE, podlegają odprawie celnej. https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-odprawa-celna-przy-imporcie-towarow-kwestie-formalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 Dzisiaj dostałem zamówiony w czerwcu plecak foto, za który zapłaciłem na Ali ok 450 zł. Kurierowi musiałem dopłacić ok 50 zł.Był jakiś papier na te dodatkowe pięć dych gdzie wyraźnie napisali za co jest dopłata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 Ja kilka dni temu otrzymałem kołowrotek. Zakupu dokonałem jeszcze w czerwcu (letnia wyprzedaż). Na całe szczęście, nic ni musiałem dopłacić. Może zadecydowało to, że odprawę celną paczka przeszła w ostatnich dniach czerwca?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuszon Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 U jakiej części sprzedających? Aż zerknę z ciekawości, choć chwilowo przestawiam się na tryb obserwacji co dalej i nie kupuję )VAT pobiera Aliexpress, a nie sprzedawca. W ten sposób każda spredaż jest obciążona VAT-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuszon Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Słuchajcie , czy przy wyborze dostarczenia do paczkomatu też jest jakaś opłata 8,50?Jak wybrać przesyłkę do paczkomatu? Nigdy z tego nie korzystałem , czy wszystkie oferty mają tą opcję???Tylko u niektórych sprzedawców jest opcja dostawy do paczkomatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silesian Dream Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Panowie, posiada ktoś taki podbierak? 51,81 zł 52% zniżki | Sougayilang 70/95/120cm chowany teleskopowy składany podbierak teleskopowy składany podbierak do połowu muchowegohttps://a.aliexpress.com/_uZtGsH Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi