GregorS Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Chyba nie ma, sa zwykle błystki które sie na trociach sprawdzają Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybka 73 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Wszystko zależy od urzędu celnego.Jeżeli zamówiłeś jedną czy dwie rzeczy to raczej nie ma problemu.Zamawialiśmy miski z kokosa i chciała 10 szt , Dostała zaproszenie do urzędu celnego doliczona VAT i cło.I miski wyszły drogo. Osobiście zamawiam ale rzeczy drobne. Typu oczy do srimerów czy woblerów.Szyby ochronne do telefonów i pokrowce tylko tam bo najtaniej.Teraz mają magazyny w Europie żeby unikać cła więc warto sprawdzać czas dostawy. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Rybka 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 VAT już jest doliczony na Ali.. Cło jest naliczane już u nas i od jakiejś kwoty. Bodajże jest to 150 euro. Jak jest inaczej to mnie poprawcie . Najlepiej by było aby osoba , której doliczono cło napisała nam jaka to była kwota przesyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Mi doliczono około 15 zł. za zakup na aliex za kwotę 54 zł. Za jakiś czas przyjdzie dokładnie to samo to dam znać jak będzie tym razem. Podobną sytuację miałem przy zakupach za wielka wodą. Pomimo tego, że teoretycznie cło jest wliczone w koszt zakupu to "nasze" wspaniałe urzędy doliczają dopłaty wedle własnego uznania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cubby Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Ktoś brał jakieś chińskie kamery Ala GoPro ? Cus wartego polecenia, czy jednak lepiej kupić jakieś GoPro 8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Ktoś brał jakieś chińskie kamery Ala GoPro ? Cus wartego polecenia, czy jednak lepiej kupić jakieś GoPro 8?Nie ma na ali kamery jakości nowego Go prowieć to zalezy jakie masz wymaganiaprzyzwoity sprzet można kupic na alliale jakośc GO PRO nawet 2 ostatnich modeli jest moim zdaniem nieosiagalna dla Chińskich produktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Mi doliczono około 15 zł. za zakup na aliex za kwotę 54 zł. Za jakiś czas przyjdzie dokładnie to samo to dam znać jak będzie tym razem. Podobną sytuację miałem przy zakupach za wielka wodą. Pomimo tego, że teoretycznie cło jest wliczone w koszt zakupu to "nasze" wspaniałe urzędy doliczają dopłaty wedle własnego uznania. dotyczy zakupów na aliexpress:najczesciej doliczaja - (prawie zawsze) jak dostajesz kurieremdo mnie przyszło kurierem wędke i zatrzymali to jak przysłałem fakture od Chińczyka że vat zapłacony to nic nie doliczyli - i grzecznei odesłali teoretycznei do produktów od 1 (a moze od 5) USD VAT jest doliczony juz na aliexpress co do Cła to trzeba sie wgłębic na co obowiązuje dla sprzedazy detalicznej tzn za sztuke czy 2 towaru za 10-20 USD nikt nie bedzie Ci liczył cła np od 100 kółek łacznikowych ani 4 woblerów z aliexpress tez nie ale od 3 wedek juz tak,od elektroniki jak kupujesz sztuke to tez nie licza a vat powinien Ci Chińczyk fakture przysłac zże zapłacone Ten problem zupełnie Cie nie dotyczy jak masz wysyłke z kraju UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Tutaj znajdziecie jakie cło jest doliczane na jakie towary.Chiny są w grupie krajów trzecich.https://ext-isztar4.mf.gov.pl/taryfa_celna/Browser?lang=PL Edytowane 6 Listopada 2022 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) Mi doliczono około 15 zł. za zakup na aliex za kwotę 54 zł. Za jakiś czas przyjdzie dokładnie to samo to dam znać jak będzie tym razem. Podobną sytuację miałem przy zakupach za wielka wodą. Pomimo tego, że teoretycznie cło jest wliczone w koszt zakupu to "nasze" wspaniałe urzędy doliczają dopłaty wedle własnego uznania. Trochę dziwnie cytować samego siebie, ale obiecałem i słowa dotrzymuję. Drugi scyzoryk sobie zakupiłem za całe 38,45 po zatopieniu poprzedniego i ponownie pobrano ode mnie opłatę, która teoretycznie już została naliczona ... Jak widać dopłata niemała. Edytowane 16 Listopada 2022 przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Trochę dziwnie cytować samego siebie, ale obiecałem i słowa dotrzymuję. Drugi scyzoryk sobie zakupiłem za całe 38,45 po zatopieniu poprzedniego i ponownie pobrano ode mnie opłatę, która teoretycznie już została naliczona ... Jak widać dopłata niemała. sc.jpgTrzeba łatać dziurę w budżecie Również prowadziłem jakiś czas temu batalię o sprzęt ściągany z chin, tylko, że mi naliczyli 2/3 ceny towaru który zakupiłem (poniżej 150 euro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Ja z innej beczki. Paczki wędrują do mnie pocztexem choć nie wiem czemu bo zawsze lestonosz przynosił do skrzynki.Mam w okolicy dwa paczkomaty i do jednego z nich chętnie bym paczki przekierowywał, ale niestety tego koło mnie nie ma na liście pickup point którą posługuje się ali.Ktoś wie jak do nich dotrzeć by to poprawili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Trochę dziwnie cytować samego siebie, ale obiecałem i słowa dotrzymuję. Drugi scyzoryk sobie zakupiłem za całe 38,45 po zatopieniu poprzedniego i ponownie pobrano ode mnie opłatę, która teoretycznie już została naliczona ... Jak widać dopłata niemała. sc.jpg Domyślam się ,że 14.50 zapłaciłeś na poczcie przy odbiorze ?Co to jest za opłata i czy dostałeś jakiś kwit ,że pobrano od Ciebie wspomnianą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 W jaki sposób przychodzi ta dopłata. Idzie do mnie pocztexem przesyłka za coś koło 50 PLN i pewnie też coś doliczą. Będę musiał zapłacić kurierowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Musicie mieć ogromnego pecha. Od 2018 dosyć dużo robiłem zakupów na Ali. Nigdy nic nie dopłacałem. Żadnego vatu, ani cła. A kupowałem towary które podlegały pod cło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 U mnie w tym tygodniu dopłata 8,5 do paczki o wartości 30 zł - bateria do pada PS4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) A zapytałeś za co ta dopłata? Jeżeli VAT to znaczy że chinol źle wypełnił kwity. Ja w takim wypadku założył bym spór, o zwrot tej kwoty. Edytowane 16 Listopada 2022 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) Trochę dziwnie cytować samego siebie, ale obiecałem i słowa dotrzymuję. Drugi scyzoryk sobie zakupiłem za całe 38,45 po zatopieniu poprzedniego i ponownie pobrano ode mnie opłatę, która teoretycznie już została naliczona ... Jak widać dopłata niemała. sc.jpgKUPIŁEŚ NA ALIEXPRESS ?powinienes miec w miejscu gdzie masz zakupy w szczegółach dowód zakupu do ściągniecia - to nie jest dobra wola sprzedajacego tylko przepis aliexpress - ściagnij i zobacz czy VAT doliczyli na papierze. tak jak koledzy pisali jeśłi zapłaciłeś to powinni wydac jakiś kwitjest on podstawą sporu ze sprzedawca bo płacic nie powinieneś nawet jak sprzedawca będzi episał że to nie jego sprawa to twardo cisnij.wkroczy aliexpress i rozsądzi na twoja strone ja nie odpuszczałem i za opóźnienie miesieczne w dostarczeniu przesyłki otrzymałem 30% zwrotu od kwotyChińczyk mnie strasznie wkur... bo jego zdaniem 7dniowa dostawa w ofercie na Ali oznacza ze on ma to w 7 dni wysłac a nie ja w 7 dni dostacno i aliexpres przyznało 30% zwrotu od zapłaconej kwoty Edytowane 16 Listopada 2022 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 No i dalej nie wiem jak ta dopłata wygląda? Płaci się kurierowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Mi na koziku zależało, więc zapłaciłem listonoszowi gotówką od ręki i podpisałem odbiór paczki. Sprawę zgłosiłem i do aliex i na poczcie. Na odpowiedź na pewno trzeba będzie poczekać. Jak się coś wyjaśni dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Mi na koziku zależało, więc zapłaciłem listonoszowi gotówką od ręki i podpisałem odbiór paczki. Sprawę zgłosiłem i do aliex i na poczcie. Na odpowiedź na pewno trzeba będzie poczekać. Jak się coś wyjaśni dam znać. Wrzuć link do kozika jeśli to nie tajemnica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Dodam jeszcze ,że tu nie chodzi o te 14.50 czy też mniej ale o sam fakt tego pobrania. Bo wiadomo ,że nikt chyba nie zbiednieje od tej kwoty tylko chciałbym wiedzieć za co płacę przy odbiorze przesyłki z ALI. No i kwit potwierdzający ,że zapłaciłem jakąś tam kwotę. Bo może być tak ,że na poczcie ktoś się "rozpędzi" i będzie wołał 18.50 albo 19.90 bez pokwitowania.A warto taki kwit mieć bo nie można przewidzieć działania naszych służb np. urzędu celnego gdzie po upływie prawie trzech lat urząd celny zweryfikował mi całą procedurę celną razem z urzędem skarbowym. Tu akurat nie było aliexpress. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 poczta nie może bez wydania dokumentu ot tak pobrac opłatymusi byc jakas podstawa / dokument /decyzja jakiś papierek i Ty go akceptujesz podpisującinaczej to listonosz moze do kieszeni chowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Cześć, być może ktoś wie jak rozwiązać taki problem Kupiłem na ali trochę różności jako gość, tzn bez założenia konta. Dokonałem płatności, dostałem na maila potwierdzenie z numerem przesyłki etc. Chciałbym śledzić losy wysłanej przez sprzedawcę paczki, ale nie mogę. Jak w wiadomości email kliknę na numer do śledzenia przesyłki, to każe mi się logować. A jako gość mam tylko login (numer z kilku liter i cyfr) bez hasła. Są strony do śledzenia przesyłek z Ali, ale mojej nie znajdują.Ma ktoś pomysł co w tej sytuacji zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Zalogowac sie na inne dane i zapytac supportu Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 Witam. Mam problem z przesyłką, utknęła w Nysie już ponad miesiąc żadnych informacji. Zakładać spór czy czekać cierpliwie?Zakup dokonałem 12 10 2022 i w miarę szybko zostało wysłane, po dotarciu do Polski cisza i brak możliwości śledzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi