Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od urzędu celnego.

Jeżeli zamówiłeś jedną czy dwie rzeczy to raczej nie ma problemu.

Zamawialiśmy miski z kokosa i chciała 10 szt , Dostała zaproszenie do urzędu celnego doliczona VAT i cło.

I miski wyszły drogo.

Osobiście zamawiam ale rzeczy drobne. Typu oczy do srimerów czy woblerów.

Szyby ochronne do telefonów i pokrowce tylko tam bo najtaniej.

Teraz mają magazyny w Europie żeby unikać cła więc warto sprawdzać czas dostawy.

Edytowane przez Rybka 73

Mi doliczono około 15 zł. za zakup na aliex za kwotę 54 zł. Za jakiś czas przyjdzie dokładnie to samo to dam znać jak będzie tym razem. Podobną sytuację miałem przy zakupach za wielka wodą. Pomimo tego, że teoretycznie cło jest wliczone w koszt zakupu to "nasze" wspaniałe urzędy doliczają dopłaty wedle własnego uznania.

• Like 1

Ktoś brał jakieś chińskie kamery Ala GoPro ? Cus wartego polecenia, czy jednak lepiej kupić jakieś GoPro 8?

Nie ma na ali kamery jakości nowego Go pro

wieć to zalezy jakie masz wymagania

przyzwoity sprzet można kupic na alli

ale jakośc GO PRO nawet 2 ostatnich modeli jest moim zdaniem nieosiagalna dla Chińskich produktów

Mi doliczono około 15 zł. za zakup na aliex za kwotę 54 zł. Za jakiś czas przyjdzie dokładnie to samo to dam znać jak będzie tym razem. Podobną sytuację miałem przy zakupach za wielka wodą. Pomimo tego, że teoretycznie cło jest wliczone w koszt zakupu to "nasze" wspaniałe urzędy doliczają dopłaty wedle własnego uznania.

dotyczy zakupów na aliexpress:

najczesciej doliczaja - (prawie zawsze)  jak dostajesz kurierem

do mnie przyszło kurierem wędke  i zatrzymali to  jak przysłałem fakture od Chińczyka że vat zapłacony to nic nie doliczyli - i grzecznei odesłali 

teoretycznei do produktów od 1 (a moze od 5) USD VAT jest doliczony juz na aliexpress

co do Cła to trzeba sie wgłębic na co obowiązuje dla sprzedazy detalicznej tzn za sztuke czy 2 towaru za 10-20 USD nikt nie bedzie Ci liczył cła np od 100 kółek łacznikowych ani 4 woblerów z aliexpress tez nie 

ale od 3 wedek juz tak,

od elektroniki jak kupujesz sztuke to tez nie licza a vat powinien Ci Chińczyk fakture przysłac zże zapłacone

Ten problem zupełnie Cie nie dotyczy jak masz wysyłke z kraju UE

• 2 tygodnie później...

Trochę dziwnie cytować samego siebie, ale obiecałem i słowa dotrzymuję. Drugi scyzoryk sobie zakupiłem za całe 38,45 po zatopieniu poprzedniego i ponownie pobrano ode mnie opłatę, która teoretycznie już została naliczona ... Jak widać dopłata niemała.

post-65395-0-25651700-1668610538_thumb.jpg

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Trochę dziwnie cytować samego siebie, ale obiecałem i słowa dotrzymuję. Drugi scyzoryk sobie zakupiłem za całe 38,45 po zatopieniu poprzedniego i ponownie pobrano ode mnie opłatę, która teoretycznie już została naliczona ... Jak widać dopłata niemała.

attachicon.gif sc.jpg

Trzeba łatać dziurę w budżecie ;) Również prowadziłem jakiś czas temu batalię o sprzęt ściągany z chin, tylko, że mi naliczyli 2/3 ceny towaru który zakupiłem (poniżej 150 euro)

Ja z innej beczki. Paczki wędrują do mnie pocztexem choć nie wiem czemu bo zawsze lestonosz przynosił do skrzynki.

Mam w okolicy dwa paczkomaty i do jednego z nich chętnie bym paczki przekierowywał, ale niestety tego koło mnie nie ma na liście pickup point którą posługuje się ali.

Ktoś wie jak do nich dotrzeć by to poprawili?

attachicon.gif sc.jpg

Domyślam się ,że 14.50 zapłaciłeś na poczcie przy odbiorze ?

Co to jest za opłata i czy dostałeś jakiś kwit ,że pobrano od Ciebie wspomnianą kwotę.

attachicon.gif sc.jpg

KUPIŁEŚ NA ALIEXPRESS ?

powinienes miec w miejscu gdzie masz zakupy w szczegółach dowód zakupu do ściągniecia - to nie jest dobra wola sprzedajacego tylko przepis aliexpress - ściagnij i zobacz czy VAT doliczyli na papierze. tak jak koledzy pisali jeśłi zapłaciłeś to powinni wydac jakiś kwit

jest on podstawą sporu ze sprzedawca bo płacic nie powinieneś

nawet jak sprzedawca będzi episał że to nie jego sprawa to twardo cisnij.

wkroczy aliexpress i rozsądzi na twoja strone

ja nie odpuszczałem i za opóźnienie miesieczne w dostarczeniu przesyłki otrzymałem 30% zwrotu od kwoty

Chińczyk  mnie strasznie wkur... bo jego zdaniem 7dniowa dostawa w ofercie na Ali oznacza ze on ma to w 7 dni wysłac a nie ja w 7 dni dostac

no i aliexpres przyznało 30% zwrotu od zapłaconej kwoty

Edytowane przez selk

Mi na koziku zależało, więc zapłaciłem listonoszowi gotówką od ręki i podpisałem odbiór paczki. Sprawę zgłosiłem i do aliex i na poczcie. Na odpowiedź na pewno trzeba będzie poczekać. Jak się coś wyjaśni dam znać.

Mi na koziku zależało, więc zapłaciłem listonoszowi gotówką od ręki i podpisałem odbiór paczki. Sprawę zgłosiłem i do aliex i na poczcie. Na odpowiedź na pewno trzeba będzie poczekać. Jak się coś wyjaśni dam znać.

Wrzuć link do kozika jeśli to nie tajemnica :)

• Like 1

Dodam jeszcze ,że tu nie chodzi o te 14.50 czy też mniej ale o sam fakt tego pobrania. Bo wiadomo ,że nikt chyba nie zbiednieje od tej kwoty tylko chciałbym wiedzieć za co płacę przy odbiorze przesyłki z ALI. No i kwit potwierdzający  ,że zapłaciłem jakąś tam kwotę. Bo może być tak ,że na poczcie ktoś się "rozpędzi" i będzie wołał 18.50 albo 19.90 :) bez pokwitowania.

A warto taki kwit mieć bo nie można przewidzieć działania naszych służb  np. urzędu celnego gdzie po upływie prawie trzech lat urząd celny zweryfikował mi całą procedurę celną razem z urzędem skarbowym.  Tu akurat nie było aliexpress.

• Like 1

Cześć, być może ktoś wie jak rozwiązać taki problem :)

Kupiłem na ali trochę różności jako gość, tzn bez założenia konta. Dokonałem płatności, dostałem na maila potwierdzenie z numerem przesyłki etc.

Chciałbym śledzić losy wysłanej przez sprzedawcę paczki, ale nie mogę. Jak w wiadomości email kliknę na numer do śledzenia przesyłki, to każe mi się logować. A jako gość mam tylko login (numer z kilku liter i cyfr) bez hasła.

Są strony do śledzenia przesyłek z Ali, ale mojej nie znajdują.

Ma ktoś pomysł co w tej sytuacji zrobić?