Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie. Po prostu najczęściej kupowany towar na jakim widać różnicę. Dlatego pisałem na początku ogólnie że darmowy zwrot nie zawsze jest darmowy a o warunkach prawdziwych dowiadujemy się jak trzeba odesłac

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

Dokładnie. Po prostu najczęściej kupowany towar na jakim widać różnicę. Dlatego pisałem na początku ogólnie że darmowy zwrot nie zawsze jest darmowy a o warunkach prawdziwych dowiadujemy się jak trzeba odesłac

No ale gumek, a szczególnie już jak są w promocji to się w stosunku cena do jakości nie przebije. Szczególnie jak ktoś ma sporo zaczepów na łowisku...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Myślę, że i na gumki dobry czas się skończy wkrótce.

Zauważyłem, że większość towarów - zwłaszcza popularnych marek ma ceny zbliżone do tych w Polsce, a czasem i wyższe.

i Warto porównywać takie same towary w różnych sklepach. Te mniej popularne(sklepy) mają niższe ceny za ten sam towar.

Dlatego piszę, że warto brać po prostu rękodzieło. Czy to gumy, blachy, czy woblery. Jest tego u nas masa, sprawdzonych, łownych przynęt. Szkoda pary, żeby zamawiać plastik z Chin, który nie wiadomo czy będzie nawet pracował. Takie moje zdanie. Na allegro też już wiele cen zeszło do poziomu ali. Może inaczej, na aliexpress ceny poszybowały od jakiegoś czasu. Jest jeszcze trochę fajnych rzeczy do wyrwania, ale to już inne realia.

• Like 1

Mam problem z zamówieniem i chciałem zapytać czy ktoś miał już podobny i udało mu się go rozwiązać. Zamawiałem gumy, paczka dość długo nie przychodziła i dzisiaj zauważyłem, że w mailu potwierdzającym zamówienie jest nie mój adres dostawy (chociaż to samo miasto). Jeszcze dziwniejsze jest to, że na stronie alie w śledzeniu przedmiotu docelowy adres jest prawidłowy. W każdym razie sprawdziłem tracking na Poczcie Polskiej i przesyłka jest w transporcie z DER Gorzów Wielkopolski od 19 stycznia. Czy jak wybiorę się do jakiegoś oddziału PP to będę miał możliwość to wyjaśnić i zmienić adres doręczenia na poprawny? Myślę, że poczta próbowała dostarczyć przesyłkę na ten inny adres ale bez powodzenia i paczka leży gdzieś u nich.

No to niczego na poczcie nie zmienisz.

Jak poprawnie podałes dane to zrób print screeny z dobrego i złego adresu i wklej i opisz sytuację.

Nie wiem czemu ale print screeny jakoś bardziej pomagają w rozwiązaniu problemu niż tekst

potwierdzam ze darmowy zwrot to sciema przynajmniej tam gdzie ja kupiłem ,typ pisze ze mam mam zaplacic mimo ze w ofercie oferuje taka  opcja gdy mu o tym napisalem i przesłałem zrzut ekranu to  zamilkł szkoda ze system automatycznie zamyka  spor nie dając mozliwosci dalszej konwersacji .Wie ktos jak mozna zglosic problem i rozmawiac z człowiekiem nie botem 

potwierdzam ze darmowy zwrot to sciema przynajmniej tam gdzie ja kupiłem ,typ pisze ze mam mam zaplacic mimo ze w ofercie oferuje taka  opcja gdy mu o tym napisalem i przesłałem zrzut ekranu to  zamilkł szkoda ze system automatycznie zamyka  spor nie dając mozliwosci dalszej konwersacji .Wie ktos jak mozna zglosic problem i rozmawiac z człowiekiem nie botem 

zgłaszaj botowi na stronie reklamacje

opisz problem trafi do polskiego konsultanta

można tez  w dzień dotąd meczyc boota odpowiadajac ze sie myli aż przekieruje CIe do zywego konsultanta tylko nie zawsze to polskojęzyczny konsultant

To co w zamian proponujesz?

1. zacząć kupować rozsądnie - zamiast sprowadzać kupować tony niepotrzebnego badziewia z Ali kupować rzadziej, mniej, a lepiej.  Bądźmy szczerzy, większość z nas ma tyle sprzętu że mogłaby w ogóle nie kupować nic związanego z wędkarstwem przez kilka lat. A niektórzy mogliby własne sklepy otworzyć - ja na pewno bym mógł  :rolleyes:

2. rynek wtórny, rzeczy używanych - miejsca takie jak giełda jerkbaita czy nasza wyprzedaż  garażowa są idealnymi platformami do wymiany ton już nagromadzonego sprzętu pomiędzy wędkarzami

3. wybierać produkty produkowane w Polsce, Europie, USA, Japonii - wbrew pozorom jest takich produktów całkiem dużo. To jest mit że wszystko jest robione w Chinach. W przypadku przynęt Polska jest myślę samowystarczalna :) jeżeli chodzi o wędki i kołowrotki jest trochę gorzej, ale stosując się do zasad z pkt 1 i 2 może się okazać że kupując rzadziej i nie przepuszczając kasy na fanaberie i głupoty odłożymy sobie kasę żeby kupić wędkę z polskiej pracowni czy kołowrotek z Japonii.

• Like 13

Ja byłem w takim szale zakupowym na ali. Zaczęło się od tego, że klient z Białorusi przesłał mi forsę na jakiś dziwny portal bo nasze banki się jakoś nie dogadywały. Okazało się, że ali uznaje te płatności, tj. z tego portalu. To jeszcze były inne realia cenowe. Czyli po taniości. Powiem jedno, opłaca się czytać wątek i sugestie kolegów, ewentualnie samemu rozsądnie szukać (znam to po kotwicach, których mam pewnie kilka tysięcy) szaleć nie ma absolutnie sensu.

• Like 1

No panowie, czas chyba żeby ostatecznie zakończyć zakupy u "przyjaciół " z Chin, zarówno z Alli ,

Bez przesady. Jeśli można kupić wysokiej jakości produkty, dodatkowo niedostępne na naszym rynku to nie widzę powodu do "zakańczania". Oczywiście podstawą jest umiar i zdrowy rozsądek :)

Edytowane przez Grzegorz B.
  • Like 1

Nie obchodzą mnie Twoje wrażenia estetyczne, natomiast co do słuszności przywołania tej jak naiwnie myślałem oczywistości do rozmowy - wystarczy odpowiednio połączyć kropki żeby wyobrazić sobie jak dostarczanie gotówki Chinom może się przełożyć na to co obecnie widzimy na wschodzie, być może i u nas niedługo. Czasem pieniądze - ich przepływ lub jego brak - dają dobitniejsze sygnały rządom niż jakiekolwiek protesty czy słowa. Jeśli nadal nie widzisz związku nie dogadamy się.

• Like 3

Czy taka pozytywistyczna wojenka ma głębszy sens? Na poziomie indywidualnego konsumenta chyba tylko dla polepszenia własnego samopoczucia. Oczywiście, byłoby pięknie, gdyby Zachód dokręcił ekonomicznie śrubę Chińczykom. Problem w tym, że zauroczony tak opłacalną, lansowaną od lat globalizacją nie jest w stanie wyobrazić sobie poniesienia kosztów takiego embargo. Dopóki więc ochoczo handluje/produkuje u najgroźniejszego wroga, Chiny rosną w siłę i końca tego wzrostu nie widać. To, czy kupię na Ali trzy paczuszki haczyków do woblerów, nie ma tak naprawdę większego znaczenia. Konsekwentnie szukając i omijając wszystko "made in China", szybciej trafię do czubków, niż osiągnę jakikolwiek efekt, w postaci dokuczenia zjadaczom psów. Zależności i powiązania ekonomiczne są tak pokrętne, że trudno się od nich uwolnić w skuteczny sposób. Wielbiciele ekologii, praw człowieka i lepszego świata ochoczo kupują elektryczne samochody. Narażając się na upierdliwości wynikające z użytkowania tych urządzeń sądzą, że zmieniają świat na lepszy. Tymczasem lit w ich akumulatorach pochodzi z Rosji. Czy decydenci robiący w balona swoich obywateli zapomnieli o tym niewinnym drobiazgu?

Edytowane przez Maciej W.
  • Like 3

Zgoda, że to kropla w morzu ale od czegoś trzeba zacząć a najlepiej w tym przypadku od siebie i tego na co ma się bezpośredni wpływ. Nawet dla lepszego samopoczucia uważam, że warto. Co do samochodów elektrycznych dużo większa farsa niż wynika z Twojego wpisu Maćku ;) A tak w ogóle to "how dare you!" ;)

• Like 1