Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

WER Warszawa to również Odział Celny dla przesyłek lądujących na Okęciu bezpośrednio spoza UE i transportowanych przez Pocztę Polską.

no szkoda że nie zacytowałeś całości mojej wypowiedzi, bo napisałem na przykładzie przesyłek wjeżdżających koleją przez Białoruś, że wtedy jako pierwszy kraj unijny taką odprawę celną przeprowadzamy.

Innymi słowy WER nie jest Oddziałem celnym, a jedynie Poczta Polska posiada uprawnienia do przeprowadzeia odprawy dla towarów trafiających do nas bezposrednio spoza UE, Wtedy to my jesteśmy tym pierwszym krajem.

Innymi słowy WER nie jest Oddziałem celnym, a jedynie Poczta Polska posiada uprawnienia do przeprowadzeia odprawy dla towarów trafiających do nas bezposrednio spoza UE, Wtedy to my jesteśmy tym pierwszym krajem.

No tak, ale wracając do Twojej wypowiedzi to warszawski WER na ul. Łączyny to nie tylko sortownia, ale znajduje się też tam dodatkowo oddział celny, żeby clić na miejscu. I o to mi chodziło. 

WER każdy to przede wszystkim sortownia. Każda przesyłka poruszająca się po kraju wędruje między WER i dopiero potem trafia do docelowego UP. Kiedys to wszystko widniało w trackingu, ale później zmienili na "terminal przeladunkowy" bo pokazywało jaki burdel mają (przykładowo moja paczka wysłana spod Wawy trafiła w okolice Szczecina, potem na Śląsk i dopiero do WER Lisi Ogon). Każdy z nich też ma mozliwość wykonywania odpraw celnych, o ile jest piewszym do którego trafia towar spoza UE. Możliwość tą PP dostała by częsciowo odciązyć Urzędy Celne, a głównie po to by sobie dorobić. Było głośno o tym te kilka lat temu gdy rozporządzenie wchodziło w życie.

Jak by nie wystarczyło i proponowali by nieodpowiadające Ci warunki - zaznaczaj że się nie zgadzasz i przesyłaj ponownie - może wreszcie bot odpisze inne rozwiązanie - ja miałem tak już kilka razy . Grunt to się nie poddawać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po kilkudniowej przepychance, podjęli ostateczną decyzję, że zwrotu kasy nie zrobią, bo nie przesłałem niby wystarczających dowodów.

Wczoraj wieczorem znowu zapytałem bota co mogę jeszcze zrobić, żeby odzyskać kasę lub towar. Kilka minut sprawdzał temat i podesłał mi po chińsku formularz, podobny do tego, który wcześniej wypełniałem, tym razem bezpośrednio do producenta. Ponownie opisałem problem i podpiąłem screeny jako dowody niedostarczenia przesyłki oraz, że towar wraca do nadawcy i dzisiaj moja sprawa została rozpatrzona pozytywnie. Otrzymałem info, że została uruchomiona procedura zwrotu kosztów na moje konto z którego dokonałem płatności  :good:

• Like 2

Pieniądze wpłynęły na moje konto, także sprawa załatwiona została pozytywnie ;).

Tak przyszłościowo, nie wiem czy jest sens w przypadku sporu wysyłać zgłoszenie do serwisu Aliexpress, czy nie lepiej od razu do sprzedawcy. Serwis Ali... moją prośbę i argumenty odrzucił dwukrotnie, twierdząc, że dowody nie są wystarczające. Najprawdopodobniej dopiero ta sama wiadomość do sprzedawcy załatwiła sprawę. Miałem mieszane uczucia ze zwróceniem się o pomoc do bota, ale muszę przyznać, że bez niego byłbym dalej w kłopocie...

• Like 1

Ja dzwoniłem do centrali . Moja paczka jest adresowana do Zgierza . Więc fałszywy numer przesyłki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To jest dokładnie sytuacja o której wspominałem.

Ja swoją przesyłkę sprawdzałem na stronie przewoźnika i tam widać dane odbiorcy.

Czołem

Szybkie pytanko:

Kupiłem dzisiaj dwa uchwyty kołowrotków, ceny odpowiednio: 50,69,-  oraz 65,24,-

W podsumowaniu zamówień oraz w banku mam właśnie takie kwoty, wiadomo że po zakupie automatycznie wysyłane jest potwierdzenie zakupu w centrum wiadomości, i tam są kwoty odpowiednio: 49,26 oraz 63,39

Jakieś pomysły skąd takie różnice? Jedyne co mi się nasuwa to jakaś opłata dodatkowa, dla niższej kwoty wychodzi 1,43 a dla wyższej 1,85

Płaciłem Blikiem.

post-65275-0-61159100-1713612111_thumb.jpg

post-65275-0-90482700-1713612131_thumb.jpgpost-65275-0-65408700-1713612148_thumb.jpg

Edytowane przez drChlubicz

Ceny potrafią się zmieniać o te groszowe sprawy, bo to wynika z kursu dolara.

Widocznie była jakas korekta kursu.

U mnie jak zbierałem towary w promocji urodzinowej, to i kwota do zapłaty w kszyku potrafiła się zmienić o ponad dychę w górę i w dół zaleznie od pory dnia.

Udało się wstrzelić w odpowiedni moment i zaoszczędziłem prawie dwie dychy w stosunku do kwoty startowej.

• Like 1