Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładne tak. Już dawno pisałem, że zakupy na aliex skończyły się jakiś czas temu. Co nie znaczy, że nie można jeszcze znaleźć ciekawych rzeczy bo można. Tylko trzeba trochę uważać ;) I zdecydowanie czekać na promocje bo w cenach regularnych zakupy nie są zbytnio opłacalne. Lepiej poszukać sprzętu na krajowym rynku albo na tutejszej giełdzie. Na przykład czeburaszki jakie mnie interesowały tańsze w Polsce i na drugi dzień w domu.

Trzeba po prostu mieć świadomość, że koszt wysyłki związany jest z wagą i objętością, więc nie każdy towar jest opłacalny. Do tego należy chwilkę poświęcić na znalezienie towaru w najkorzystniejszej cenie. Proponuję zajrzeć do bundle deals i porównać ceny z tymi z allegro.

Warto szukać promocji - kup trzy...

Jest naprawdę sporo fajnych i taniutkich przedmiotów

https://pl.aliexpress.com/item/1005006483010499.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.4fb21c24f6fXVC&gatewayAdapt=glo2pol

W tej promocji kosztuje 9,10 zł...

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

Dostałem wczoraj akumulator Lifepo4 marki Liitokala. Zmierzyłem jego pojemność i z zadeklarowanych 60ah w rzeczywistości jest tylko 41ah. Zastrzec muszę, że mierzyłem pojemność przy naładowaniu fabrycznym, wyświetlacz wskazywał 96% naładowania podczas rozpoczęcia pomiaru. Na ten moment aku jest pod ładowarką, po pełnym naładowaniu ponownie dokonam pomiaru, mam nadzieje, że wynik będzie bliższy deklarowanemu.

Na ten moment aku jest pod ładowarką, po pełnym naładowaniu ponownie dokonam pomiaru, mam nadzieje, że wynik będzie bliższy deklarowanemu.

A nie powinieneś go ze 2-3 razy rozładować i naładować, żeby osiągnąć docelową pojemność? Nie mówiąc o samym pomiarze, mi się wydaje że rzetelny pomiar to taki ile prądu jesteś w stanie z niego pobrać aż do odcięcia i ile naładować?

Mój niestety utknął i czeka na odprawę.

Edytowane przez skrzyp

A nie powinieneś go ze 2-3 razy rozładować i naładować, żeby osiągnąć docelową pojemność? Nie mówiąc o samym pomiarze, mi się wydaje że rzetelny pomiar to taki ile prądu jesteś w stanie z niego pobrać aż do odcięcia i ile naładować?

Przecież tak zrobiłem, rozładowałem go prądem C20 (natężenie 3ah). To nie ta technologia gdzie baterie trzeba kilka razy sformatować. 

Choć może rzeczywiście nie był w pełni naładowany, mimo że na wbudowanym wyświetlaczu pokazywało pojemność 96%. Napięcie startowe wynosiło 13,2V, w pełni naładowany powinien mieć 14,6V.

Edytowane przez teetee
  • Like 1

Jeśli te procenty są szacowane na podstawie napięć, to możecie je sobie w buty wsadzić. Nie sądzę też aby akumulator był składowany i wysyłany w pełnym naładowaniu.

Dlatego właśnie ładuje aku do pełna i ponawiam próbę z obciążeniem. Zobaczymy co z tego wyniknie, ponoć aku od Liitokala nie cieszą się jakąś super opinią i często ich pojemność jest niższa od deklarowanej.

• Like 1

Dlatego właśnie ładuje aku do pełna i ponawiam próbę z obciążeniem. Zobaczymy co z tego wyniknie, ponoć aku od Liitokala nie cieszą się jakąś super opinią i często ich pojemność jest niższa od deklarowanej.

Generalnie aku z ali czy podobnej platformy wyjątek kiedy spełniają warunek deklaracji. Przeważnie brakuje im około 20% do deklaracji.

Edytowane przez Sołtys

Przecież tak zrobiłem, rozładowałem go prądem C20 (natężenie 3ah). To nie ta technologia gdzie baterie trzeba kilka razy sformatować. 

Choć może rzeczywiście nie był w pełni naładowany, mimo że na wbudowanym wyświetlaczu pokazywało pojemność 96%. Napięcie startowe wynosiło 13,2V, w pełni naładowany powinien mieć 14,6V.

96% Littokala pokazuje po całym dniu pływania. 

Dziś w nocy rozładowałem aku prądem C10, rano okazało się, że pojemność wynosi 50ah. Z czystej ciekawości rozładuje jeszcze prądem C20, choć nie spodziewam się, że będzie miał deklarowane 60ah.

Doszła też do mnie część wędek. Ten wędkarski sezon upłynie na testowaniu chińskich wędek premium.  ;)

post-72870-0-82279200-1714063742_thumb.jpg

• Like 4

• 2 tygodnie później...

ale to praktycznie normalna cena chyba ze masz jakiś kupon zmizkowy - jak tak to podaj

poza tym to travel

one na niedawnej wyprzedazy chodziły około 200

Edytowane przez selk

Panowie a co byście polecili w dwuskładzie na szczupaka do 60g cw ? Długość w przedziale 210-240 cm

RoseWood Pike seria 7-8ft mam trzeci sezon model 2402S i jestem bardzo zadowolony. Faktyczny maksymalny CW jest trochę wyższy niż podaje sprzedawca, bez obaw rzucałem przynętami ok 80 gr. ale co ważne, równocześnie nie czuję dyskomfortu rzucając lekkimi wabikami o wadze 10-15 gr. Cena wyjściowa na ten moment wydaje się w porządku, ja brałem za 227 zł.

Dla porównania, wcześniej łowiłem szczupaki BeastMasterem (druga seria) 2.4m do 30 gr oraz Dragonem Moderate 2.3 m do 35 gr. i RooseWoodem łowi mi się przyjemniej i to pomimo tego, że wcześniej byłem zwolennikiem krótkich dolników oraz wolę pełnowymiarowy uchwyt powyżej kołowrotka.

Edycja: może przesadziłem z tym minimalnym komfortowym cw, dla przykładu, Ripperem Manns'a 8 cm na główce 5 gr. tak średnio się rzuca, natomiast w porządku jest już 10 cm na główce 7,5-10 gr...

Edytowane przez Grzegorz B.
  • Like 2

Dzięki, ale pod tym linkiem nie znalazłem niestety kija o parametrach, które mnie interesują.

RoseWood Pike seria 7-8ft mam trzeci sezon model 2402S i jestem bardzo zadowolony. Faktyczny maksymalny CW jest trochę wyższy niż podaje sprzedawca, bez obaw rzucałem przynętami ok 80 gr. ale co ważne, równocześnie nie czuję dyskomfortu rzucając lekkimi wabikami o wadze 10-15 gr. Cena wyjściowa na ten moment wydaje się w porządku, ja brałem za 227 zł.

Dla porównania, wcześniej łowiłem szczupaki BeastMasterem (druga seria) 2.4m do 30 gr oraz Dragonem Moderate 2.3 m do 35 gr. i RooseWoodem łowi mi się przyjemniej i to pomimo tego, że wcześniej byłem zwolennikiem krótkich dolników oraz wolę pełnowymiarowy uchwyt powyżej kołowrotka.

Edycja: może przesadziłem z tym minimalnym komfortowym cw, dla przykładu, Ripperem Manns'a 8 cm na główce 5 gr. tak średnio się rzuca, natomiast w porządku jest już 10 cm na główce 7,5-10 gr...

Model, który używasz pod względem parametrów pasowałby mi, tylko w domu na spokojnie przez aplikację zobaczę cenę, bo bez logowania wychodzi około 336 zł, za dostawę sobie doliczają jeszcze 62,85 zł, razem pod 4 stówy wychodzi. Jak brałeś za 227 zł, to super cenę trafiłeś. Jak kij zachowuje się podczas holu ryby, pracuje całym blankiem ?