Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, ale pod tym linkiem nie znalazłem niestety kija o parametrach, które mnie interesują.

Model, który używasz pod względem parametrów pasowałby mi, tylko w domu na spokojnie przez aplikację zobaczę cenę, bo bez logowania wychodzi około 336 zł, za dostawę sobie doliczają jeszcze 62,85 zł, razem pod 4 stówy wychodzi. Jak brałeś za 227 zł, to super cenę trafiłeś. Jak kij zachowuje się podczas holu ryby, pracuje całym blankiem ?

No tak, nie zwróciłem uwagi na wysyłkę, ja za wszystko płaciłem 227, nie pamiętam już, czy to była jakaś promocja. Z drugiej strony ceny przez ostatnie 3 lata poszły w górę. Ja bym sprawdził ile kosztuje ta wędka aktualnie na promocjach (strony typu aliprice), może warto poczekać na jakąś.

Przez ostatnie kilka lat dzielę łowienie szczupaków pomiędzy spinningiem a castem i na spinning niestety nie wyciągnąłem nic okazałego w okresie kiedy użytkuję tą wędkę, więc nie powiem jak pracuje pod ładną rybą. W każdym razie, mogę powiedzieć szczupaki mi z niego nie spadają. Letnie szczupaki 60-70 cm potrafią mocno przygiąć w początkowej fazie ten blank ale bardzo szybko tracą siły. Takie mam spostrzeżenia. Pod statycznym obciążeniem gnie się jak pamiętam, większa część blanku, na pewno nie jest to kij o ugięciu szczytowym.

Dodam, że ma ma dobre właściwości rzutowe, PigShady (na samej dozbrojce) latają po horyzont :)

Na facebookowej grupie o sprzęcie wędkarskim z Ali jest gość (nie moderator), który ma tą wędkę w caście i bardzo ją chwali, wymienialiśmy się uwagami na ich temat.

Edytowane przez Grzegorz B.

Dzięki za info, w wolnej chwili zobaczę jak cenowo wychodzą. Prawdę mówiąc myślałem też o castingu do cięższych przynęt, ale całe życie łowię spinem i ciężko byłoby się przestawić ;). Rzucałem okazyjnie pożyczonym zestawem castingowym, bród nie było, nic się nie działo złego, ale trzeba by było się uczyć tego i przyzwyczaić. 

Dzięki, ale pod tym linkiem nie znalazłem niestety kija o parametrach, które mnie interesują.

Model, który używasz pod względem parametrów pasowałby mi, tylko w domu na spokojnie przez aplikację zobaczę cenę, bo bez logowania wychodzi około 336 zł, za dostawę sobie doliczają jeszcze 62,85 zł, razem pod 4 stówy wychodzi. Jak brałeś za 227 zł, to super cenę trafiłeś. Jak kij zachowuje się podczas holu ryby, pracuje całym blankiem ?

Twoje wymogi będzie spełniała wersja 2.40m 15-40g. Realnie do 70g górą i dołem te 15g.

Trafiła i na mnie reklamacja więc wątek odpowiedni; historia wygląda tak. Trafiłem ofertę sklepu, gdzie takie topowe aliekspresowe wędki były wystawione średnio za 1/3 wartości. Kupowałem podobnie przecenione artykuły nie bezpośrednio od producentów tylko od sprzedawców, którzy najpierw brali towar od producenta, podejrzewam, że jakościowo gorszy i pchali dalej. W moim przypadku były to młynki, które wymagały serwisu żeby śmigały zacnie, bo po wyjęciu z opakowania była tragedia. Wracamy do tematu. Kupiłem 4 kije za ponad 400zł (w normalnej cenie powyżej 1200 całość). Wcześniej sprawdziłem opinie sprzedawcy, no słabe tak pół na pół. Podobnie było w poprzednich sprawach. Zaryzykowałem i kupiłem. Niecałą godzinę później dostaję info, że towar wysłany a potem... Sklep i oferty zniknęły. Poczekałem do końca przewidywanego okresu dostawy i zgłosiłem sprawę do Ali kilka dni temu. Zniknięty sprzedawca pojawił się jak spod ziemi z informacją, że prosi mnie o cofnięcie wniosku o zwrot bo przesyłka jest w drodze do mnie i załączył zrzut ekranu z trackingiem. Sprawdziłem niezależnie od niego i rzeczywiście przesyłka jest w drodze. Co w środku i czy dotrze, nie mam pojęcia. Nie chcę dymać sprzedawcy na hajs jeśli wszystko jest w porządku, a z drugiej strony mam obiekcje przed cofnięciem wniosku o zwrot w tych okolicznościach. Mieliście może taką sytuację, że rozliczaliście się poza Ali czy w jakiś inny sposób? Po prostu jeśli towar dojdzie tak jak trzeba to chciałbym za niego zapłacić, a pewnie w międzyczasie dostanę zwrot środków.

Edytowane przez Hesher

Trafiła i na mnie reklamacja więc wątek odpowiedni; historia wygląda tak. Trafiłem ofertę sklepu, gdzie takie topowe aliekspresowe wędki były wystawione średnio za 1/3 wartości. Kupowałem podobnie przecenione artykuły nie bezpośrednio od producentów tylko od sprzedawców, którzy najpierw brali towar od producenta, podejrzewam, że jakościowo gorszy i pchali dalej. W moim przypadku były to młynki, które wymagały serwisu żeby śmigały zacnie, bo po wyjęciu z opakowania była tragedia. Wracamy do tematu. Kupiłem 4 kije za ponad 400zł (w normalnej cenie powyżej 1200 całość). Wcześniej sprawdziłem opinie sprzedawcy, no słabe tak pół na pół. Podobnie było w poprzednich sprawach. Zaryzykowałem i kupiłem. Niecałą godzinę później dostaję info, że towar wysłany a potem... Sklep i oferty zniknęły. Poczekałem do końca przewidywanego okresu dostawy i zgłosiłem sprawę do Ali kilka dni temu. Zniknięty sprzedawca pojawił się jak spod ziemi z informacją, że prosi mnie o cofnięcie wniosku o zwrot bo przesyłka jest w drodze do mnie i załączył zrzut ekranu z trackingiem. Sprawdziłem niezależnie od niego i rzeczywiście przesyłka jest w drodze. Co w środku i czy dotrze, nie mam pojęcia. Nie chcę dymać sprzedawcy na hajs jeśli wszystko jest w porządku, a z drugiej strony mam obiekcje przed cofnięciem wniosku o zwrot w tych okolicznościach. Mieliście może taką sytuację, że rozliczaliście się poza Ali czy w jakiś inny sposób? Po prostu jeśli towar dojdzie tak jak trzeba to chciałbym za niego zapłacić, a pewnie w międzyczasie dostanę zwrot środków.

Podeślij na priv nr przesyłki, postaram się sprawdzić kto jest odbiorcą.

Były już przypadki, że przesyłali tracking do zupełnie kogoś innego.

Podeślij na priv nr przesyłki, postaram się sprawdzić kto jest odbiorcą.

Były już przypadki, że przesyłali tracking do zupełnie kogoś innego.

Potwierdzam . Moja paczka była skierowana na drugi koniec Polski :) ale kasę oddali . Kumpla podobnie tyle że leży już 2 tygodnie jako nieodebrana i nie może założyć sporu . Nic nie usuwaj narazie . Jak sklep znikną to będzie pewnie jak u nas

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miałem taką sytuację. Otrzymałem zwrot kasy, a paczka dotarła do mnie. Napisałem do sprzedawcy i dogadałem się z nim w ten sposób że kupiłem raz jeszcze u niego coś w zbliżonej kwocie, oczywiście miał mi tego nie wysyłać, a ja potwierdziłem odbiór.

• Like 4

Nic nie cofaj, bo zostaniesz wydymany. Na początku mojej "kariery" na Ali miałem taką sytuację z wobkerami za chyba 10$. Proszenie, błaganie itd. zapewnienia, że ponownie wyślą, a po cofnięciu wniosku mieli mnie zwyczajnie w dupie. Od tamtej pory zero litości ???? Dostaniesz to się dogadasz i tyle.

Edytowane przez hotpoint
  • Like 3

Nie wiem czy już było, ale polecam w 100% te robale, są bardzo miękkie a zarazem "pancerne", naprawdę trudno je uszkodzić, zdjęcie z rozciągniętym robalem w aukcji to nie ściema, sam tak robiłem i nic się nie działo, Tanty, Libry itp nie mają podejścia jeżeli chodzi o trwałość. Z tego co pamiętam są pływające, ale pewności nie mam i teraz nie mam jak sprawdzić, większy haczyk powoduje że stają się "suspend" i można je prowadzić 10 cm pod powierzchnią. Świetne na Pstrąga/Klenia/Okonia itp, większe rozmiary może na Brzanę, ale nie łowię tych ryb (niestety) więc nie wiem.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006807848120.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.7ed91c24uA2TpB&gatewayAdapt=glo2pol

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

Nie wiem czy już było, ale polecam w 100% te robale, są bardzo miękkie a zarazem "pancerne", naprawdę trudno je uszkodzić, zdjęcie z rozciągniętym robalem w aukcji to nie ściema, sam tak robiłem i nic się nie działo, Tanty, Libry itp nie mają podejścia jeżeli chodzi o trwałość. Z tego co pamiętam są pływające, ale pewności nie mam i teraz nie mam jak sprawdzić, większy haczyk powoduje że stają się "suspend" i można je prowadzić 10 cm pod powierzchnią. Świetne na Pstrąga/Klenia/Okonia itp, większe rozmiary może na Brzanę, ale nie łowię tych ryb (niestety) więc nie wiem.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006807848120.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.7ed91c24uA2TpB&gatewayAdapt=glo2pol

Materiał TPR - są pływające.

• Like 1

Taka mała uwaga. Nie mieszaj gum wykonanych z TPR ze zwykłymi gumami, bo powstanie jeden wielki glut.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Masz rację gumy tpr kuszą czasami ale tyle zachodu jest z nimi zacząłem warto odpuścić.

Albo nastawić się na same tpr

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Eee... bez przesady, od tego są przegródki w pudełkach żeby oddzielać przynęty.

tez mi sie tak wydawało dokąd nie wyciagałem glutów z pomiedzy innych gum

Jesli Ty tak robisz to jestes bardzo zorganizowanym i systematycznym człowiekiem  - szacun

ja nad woda wyciagam jedną gume to na jej miejsce wjkładam inna i w ten sposób zawsze pomieszam

• Like 2

tez mi sie tak wydawało dokąd nie wyciagałem glutów z pomiedzy innych gum

Jesli Ty tak robisz to jestes bardzo zorganizowanym i systematycznym człowiekiem  - szacun

ja nad woda wyciagam jedną gume to na jej miejsce wjkładam inna i w ten sposób zawsze pomieszam

Również kilka razy mi się tak zdarzyło, jak tobie. Dlatego na pokrywie pudełka napisałem sobie w których przegródkach mam gumy TPR i staram się tego pilnować

Taka mała uwaga. Nie mieszaj gum wykonanych z TPR ze zwykłymi gumami, bo powstanie jeden wielki glut.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

To prawda, niektórzy sprzedawcy o tym informują. W jednym pudełku mogą być gumy z różnych materiałów, ale ważne, żeby były w osobnych przegrodach, bo zrobi się z tego budyń ;p

• Like 1

Czy ktoś wie jaka carbonowa korba pasuje do Alijoz 300/400 ? Pojedyńcza mi  nie odpowiada. Tam jest mocowanie jak w Daiwa czy Shimano?

Zmierz oś korby i wszystko się wyjaśni. Z tego co pamiętam Daiwa 8x5, Shimano 7x4

Albo po prostu napisz do Daniela, chwalił się że posiada.

https://jerkbait.pl/topic/150718-multiplikator-do-przynęt-powyżej-250-300-gramów/?p=3186897

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

Panowie, czy natknęliście się na kopie gum relax king shad ?

Relaxy kopyta itp. twory są, a kingshadów nie udaje mi się znaleźć i nie wiem czy kiepsko szukam, czy ich nie robią ?

Popytaj rękodzielników, przy cenach relaxów raczej kiepski interes. Raczej jak ktoś to robi to jak kolor wychodzi z produkcji a jest super łowny. Można kupić formę ale chyba tylko na własny użytek bo jak pisałem interes z tego słaby.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka