Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

https://pl.aliexpress.com/item/1005004432282403.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3489452coHxjGO&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Nadal sprzedają oryginały, tylko zostały trzy kolory do wyboru, pisałem w sprawie pozostałych kolorów to mi odpisali że produkcja zajmie trochę czasu. Te nowe o których piszesz są tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/1005006538620939.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.21.375f1c24jdjr4A&gatewayAdapt=glo2pol

Cześć

Proszę o namiar na srebrne pierścienie śr. wew. 13mm, takie jak tu:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005674072971.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.107.70e81c24Ya2Fvf&gatewayAdapt=glo2pol

znalazłem tylko w wielopakach, pojedynczych nigdzie ne mogę namierzyć.

Dzięki.

A propos tych chińskich aku..

https://youtu.be/0x4dbJuz_Ak?feature=shared

Dlatego nie warto kupować najtańszego badziewia. Lifepo4 100ah 12V powinien ważyć około 11-12kg, 200ah analogicznie dwukrotnie więcej. Na fejsie jest masa grup o akumulatorach, a na nich opinie o konkretnych modelach. Warto tam zajrzeć przed zakupem.

Dlatego nie warto kupować najtańszego badziewia. Lifepo4 100ah 12V powinien ważyć około 11-12kg, 200ah analogicznie dwukrotnie więcej. Na fejsie jest masa grup o akumulatorach, a na nich opinie o konkretnych modelach. Warto tam zajrzeć przed zakupem.

A sprawdził ktoś te ze sklepu litokali ? Nie są ciężkie a z drugiej strony czy litokala by oszukiwała na pojemności ?

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

A sprawdził ktoś te ze sklepu litokali ? Nie są ciężkie a z drugiej strony czy litokala by oszukiwała na pojemności ?

Na YT gdzieś był test ok 20% mniejsza pojemność niż deklarowana wychodziła w rzeczywistość...

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

Litokaala czasami sama nie wie co sprzedaje. Oni tylko brandują własną marką "odrzuty z produkcji".

Tak to przynajmniej działało w przypadku akuulatorków LiJon 18650, 21700 i innych tego typu.

Wycofane z jakiegoś powodu partie produkcyjne LG, Samsunga itp trafiały do sprzedaży jako Litokaala z oznaczeniem nawet takim jak oryginalne, taką samą koszulką, tylko innym brandem. Duże tańsze od oryginału, ale zawsze to była loteria. Mogły trzymać parametry, mogły tylko przez jakiś czas zwykle krótszy od oryginałów, a mogły byc totalnym padłem.

• Like 1

Sporo osób ( w tym i ja jeszcze nie tak dawno ) polecało czy też poleca niektóre rzeczy z aliexpress na podstawie opinii czy własnego doświadczenia. Sprawa jest względnie prosta z wędkami, przynętami czy linkami aczkolwiek i tak wymaga czasu. Polecanie czegoś po jednym wypadzie to zwykła reklama. Z kołowrotkami czy multiplikatorami już tak łatwo nie jest bo to co na pierwszy rzut oka wygląda dobrze w środku już takie ładniutkie czasami wcale nie jest. Dlatego postanowiłem pokazać co dokładnie jest w środku niektórych kołowrotków czy multiplikatorów, tych, które miałem okazję oglądać właśnie od środka. I na tej postawie sami ocenicie czy sprzęt jest warty wydania na niego waszych ciężko zarobionych pieniędzy.

Na pierwszy ogień polecany przez wielu kołowrotek tsurinoya ranger. Konkretnie model 3000 S. Ten trafił do mnie jako nowy po fotelowym kręceniu :D

Napiszę krótko. Po ochach i achach na temat tego kołowrotka spodziewałem się dokładniejszego wykonania części ...

Nie wiem czy i ile egzemplarzy jest tak wykonanych. Myślę, że zdjęcia pokażą więcej aniżeli słowa.

post-65395-0-47994100-1717681697_thumb.jpg       post-65395-0-85076800-1717681720_thumb.jpg

post-65395-0-64038600-1717681736_thumb.jpg       post-65395-0-15301300-1717681755_thumb.jpg

post-65395-0-62999900-1717681769_thumb.jpg       post-65395-0-54817800-1717681995_thumb.jpg

post-65395-0-45489300-1717682007_thumb.jpg

Edytowane przez S.N.
  • Like 10

A ja kupiłem kołowrotek 10x tańszy. W zasadzie bez uwag.

Rozkręciłem, wszystko na swoim miejscu, luzów nie ma. 2x na rybach - jeszcze nie padł...

30,21 zł - w tej promocji kup trzy, nie zapłacisz za przesyłkę. Ten 1500

https://pl.aliexpress.com/item/1005006436962996.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.29.4fb21c24AfFgv5&gatewayAdapt=glo2pol

Albo taki za 42 zł.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006436995768.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.20.4fb21c24AfFgv5&gatewayAdapt=glo2pol

Ten wymagał regulacji podkładkami - dwie 0,1 na kole napędowym.

Kręci...

300m 0.165mm
15,22
x1 
Edytowane przez eRKa
  • Like 1

Romek nie reklamuj tutaj kołowrotka, z którym byłeś 2 razy na rybach ???? chyba, że połowiłeś konkretnie i te kilkadziesiąt sztuk fajnych ryb w podbieraku wylądowało ????

A tak na poważnie. Po to właśnie wrzuciłem zdjęcia środka aby ludzie wiedzieli za co płacą bo według opinii to ten ranger to sprzęt z sredniej półki jest. O ile jakość materiałów może i jest ż tej średniej półki to już wykonanie i spasowanie niekoniecznie. A może to "bebechy" z modelu 2000 zapakowane do modelu 3000 ? Nie wiem. I dlatego też wrzuciłem fotkę koła z suwmiarką. Jak mi się trafi jakiś mały ranger to na pewno o nim napiszę.

• Like 3

Wczoraj popływałem kilka godzin z nowym akumulatorem od littokala opisanym jako 200Ah. Nie miałem już czasu, żeby go rozładować do odcięcia. Dzisiaj Victron pokazał prawie 170Ah. Nawet jeśli po zupełnym rozładowaniu okaże się, że pojemność dojdzie do 180Ah to i tak będę bardzo zadowolony. Przy cenie 1080zł i obudowie z wyjściem na usb, zapalniczkę itp. to i tak uważam to za dobry zakup.0977073dc4f0e1ed2449a5e678d05a90.jpg

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

To żadna reklama. To tylko realna wartość takiego mechanizmu jak kołowrotek.

Jakość materiałów nie może być dziesięć razy bardziej wartościowa...

Każde koło zarysujesz szpilką...

Z jednym mogę się zgodzić. Wartość takiego tp czy stelkl może być przeszacowana, ale z całą pewnością stwierdzam, że są wykonane z zupełnie innych materiałów aniżeli kołowrotki po 50 czy 150 zł. albo ponad 300 jak w przypadku ranger-a. Zupełnie inna jakość wykonania i spasowania czyli dokładność. Zupełnie inne stopy metali. Czy to kosztuje do 10 razy więcej ? Tak, może kosztować dużo więcej. Dlaczego ? Choćby z powodu dokładności maszyn na jakich się elementy produkuje, kontroli jakości, materiałów. To również kwestie wynagrodzenia pracowników i wiele, wiele innych czynników jakie finalnie składają się na cenę kołowrotka w tym przypadku. Ile dokładnie więcej nie mnie oceniać. Podobne zasady dotyczą każdego innego produktu od gumek poprzez gacie do brodzenia, aż po samochody i mieszkania. I tak, to też renoma producenta czyli płacimy za markę, która jednym pasuje innym nie. Jednakże po raz kolejny podkreślę, że jakość wykonania czy trwałość takiego tp bardzo mocno odbiega na olbrzymi plus choćby od takiego rangera, w którym zamiast przekładni czy też korpusu o prawidłowych wymiarach zastosowano podkładki i zrobiono to właśnie z powodu kosztów. Czy to warte wydania określonej kwoty ? Na to pytanie już każdy sam musi sobie odpowiedzieć.  

Edytowane przez S.N.
  • Like 4

• 4 tygodnie później...