Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Te ala Buster jerki mają grzechotki? Miałeś te większe 17 cm ?

Miałem max 15cm, są raczej szybko tonoce, szybciej niż Ori.

Te z drugiego linku są bardzo nierówne w pracy. Jeden agresywny jak diabli, najlżejsze szarpnięcie robi odjazd że hohoho, by za chwilę z pudełka wyjąć inny kolor i totalny leniuch jak by nie szarpać to odjazd bardzo leniwy i niewielki. Fakt w opadzie wszystkie lusterkują (mam tonące).

To prawda, różne się trafiają, ja nawet raz kulki wyciągałem żeby spowolnić opad  ;) na plus świetne uzbrojenie.

Te z drugiego linku są bardzo nierówne w pracy. Jeden agresywny jak diabli, najlżejsze szarpnięcie robi odjazd że hohoho, by za chwilę z pudełka wyjąć inny kolor i totalny leniuch jak by nie szarpać to odjazd bardzo leniwy i niewielki. Fakt w opadzie wszystkie lusterkują (mam tonące).

te pierwsze Swimy - to ja mam złe doświadczenia - kupiłem pare i kolega łowił na oryginały  ja na te z ali i on łowił ja nie

po zamianie ja łowiłem a on  na te z ali nie

moze to kwestia kolorów

mieliśmy po 4-5 kolorów

to nie jest kwestia preferencji tylko bardziej techniki prowadzenia przynęty przy tzw. mormyszingu - zbyt sztywnym / szybkim kijem po prostu nie będziesz w stanie zrobić prawidłowej animacji, tutaj potrzebny jest określony kompromis w dosyć wąskim przedziale - dla mnie osobiście BBN jest numerem jeden póki co jeśli chodzi o mormyszing / białoryb chociaż niestety ma swoje ograniczenia jeżeli chodzi o wielkość bo certe ok 35 cm to już ledwo-ledwo nim wyciągnąłem

To prawda, do łowienia białorybu nie potrzeba bardzo szybkiego kija, a wręcz zbyt szybki może przeszkadzać lub gubić ryby. Jeśli chodzi o mnie, przy prowadzeniu mikro jiga nie stosuję żadnych agresywnych podbić, a raczej jednostajne prowadzenie w różnych partiach wody w zależności od głębokości, pory roku etc. lub bardzo wolny opad, ewentualnie jak dno na to pozwala - wleczenie. BB jak najbardziej się do tego nadaje i nie gubi ryb, pracuje całym blankiem.

• Like 1

to nie jest kwestia preferencji tylko bardziej techniki prowadzenia przynęty przy tzw. mormyszingu - zbyt sztywnym / szybkim kijem po prostu nie będziesz w stanie zrobić prawidłowej animacji, tutaj potrzebny jest określony kompromis w dosyć wąskim przedziale - dla mnie osobiście BBN jest numerem jeden póki co jeśli chodzi o mormyszing / białoryb chociaż niestety ma swoje ograniczenia jeżeli chodzi o wielkość bo certe ok 35 cm to już ledwo-ledwo nim wyciągnąłem

To prawda, do łowienia białorybu nie potrzeba bardzo szybkiego kija, a wręcz zbyt szybki może przeszkadzać lub gubić ryby. Jeśli chodzi o mnie, przy prowadzeniu mikro jiga nie stosuję żadnych agresywnych podbić, a raczej jednostajne prowadzenie w różnych partiach wody w zależności od głębokości, pory roku etc. lub bardzo wolny opad, ewentualnie jak dno na to pozwala - wleczenie. BB jak najbardziej się do tego nadaje i nie gubi ryb, pracuje całym blankiem.

Tak z ciekawości... z jakich plecionek/żyłek korzystacie przy takim lekkim połowie?

Edytowane przez lesnypatataj
  • Like 1

Polecam te, bardzo "podobne do westinów - podobno oryginały, które się wysypują z linii produkcyjnej ;) Jak zobaczysz w opiniach nawet logo maja :) Mam kilka sztuk pracują super, oryginałów nie posiadam, więc nie mam porównania 
Generalnie polecam cały sklep, wszystkie jerki bardzo dobrej jakości.

https://pl.aliexpress.com/item/1005007976353999.html?pdp_npi=4%40dis%21USD%21US%20%247.98%21US%20%247.98%21%21%217.98%217.98%21%40210384cc17320956686467867eed96%2112000043118098158%21sh%21PL%21731883605%21X&spm=a2g0o.store_pc_allItems_or_groupList.new_all_items_2007472634584.1005007976353999&gatewayAdapt=glo2pol

• Like 1

Panowie macie jakieś sprawdzone jerki z Ali? Raczej mniejsze 12-40gram. Prosiłbym o link lub jakąś nazwę :) .

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 21,29zł | Przynęta wędkarska Swim GLIDEBAIT Długie rzucanie Twarda sztuczna przynęta na szczupaki

https://a.aliexpress.com/_ExhqGBT

• Like 1

Te slidery z aliexpres Ala Salmo mają akcje kamienia.

Te westiny z aliexpres niby orygiały tylko że dostałem ostatnio w ręce na chwilę taki z Ali i miałem ten sam kolor oryginalny w domu kupiony u nas.

Połozyłem obok siebie i są pewne detale różnicy poza niedomalowaniami .

Nie miałem okazji połowic na raz obydwoma.

Być moze mój był sprzed kilku lat i coś się zmieniło w budowie

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

Najprostszy test Westinów - zdjąć kotwice i zważyć te same modele (oryginał i Ali)

Jerki z Ali a`la Slider i Buster Jerk, są cięższe od oryginałów, ale chodzą całkiem ok. Chociaż, jak już ktoś pisał, bardzo różnią się między sobą pracą.

Trafiłem takiego a`la Buster Jerk, który pracą przypominał patyk, szedł tylko do przodu :)

Edytowane przez Durzy