Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Sory za offtop a masz jakiś sposób na rozprostowanie go? 

Przy tej grubości obawiam się że bedzie wygięty w półkole przy paprochu na 1gr głowce.

Nad parą prostuję również te grubsze niż 1mm. Po przeciągnięciu nad parą, przeciągam naprężony (wcale nie trzeba mocno) od strumieniem zimnej wody. Wychodzi idealnie prosty  

• Like 1

Czy ktoś z forumowiczów polecił by coś podobnego do przynęty z linka poniżej:

https://pl.aliexpress.com/item/1005002781695801.html?spm=a2g0o.productlist.main.51.715a3cbb0x28Fs&algo_pvid=330f88cc-9046-4ed3-a579-8ad9d7be299b&algo_exp_id=330f88cc-9046-4ed3-a579-8ad9d7be299b-25&pdp_npi=4%40dis%21PLN%218.32%214.20%21%21%211.96%210.99%21%40210385bb17365158786525268e9f87%2112000022158033349%21sea%21PL%210%21ABX&curPageLogUid=8Fm0aMX864Nr&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Dodam tylko, że zależy mi na rozmairze i wadze i koniecznie kolorze białym i żeby był pływający, cena nie gra roli, bo z tymi woblerami z linka  to jedna wielka loteria, jeden pływa i pracuję prawidłowo, drugi tonie, a czasem zdarzy się, że ten  pływający też kilku rzutach też tonie

Akcesoria wędkarsko-wycieczkowe: Sofirn Q8 Plus i Terminator M1. Q8 to takie małe słońce w kieszeni natomiast M1 to 2w1: latarka led oraz LEP o zasięgu 1600m. Polecam oba te produkty.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Do czego toto polecasz? Dla strażników SSR przy oślepianiu "nocnych" kłusoli czy jest jakieś inne praktyczne zastosowanie tego typu światła (dla turysty czy wędkarza)?

Edytowane przez zeralda

Do czego toto polecasz? Dla strażników SSR przy oślepianiu "nocnych" kłusoli czy jest jakieś inne praktyczne zastosowanie tego typu światła (dla turysty czy wędkarza)?

Czy trzeba konkretnej sytuacji i modelowego wytłumaczenia do zastosowania dobrych źródeł światła dla wędkarzy i turystów? Po prostu polecam sprawdzone i dobre latarki. Oślepiać nie muszą, mają regulacje mocy.

• Like 3

Zastanawia mnie po co targać coś takiego jeśli można kupić latarkę wielkości grubszego pisaka (na aku 18650) i używać jej jako czołówkę, latarkę, światło rowerowe itp. Taką mała latarka daje wystarczająco dużo światła (przy wędkowaniu aż nadto) i kosztuje 1/10-1/20 tego co powyżej.

Ale ja jestem minimalistą a truskawki posypuje cukrem... ;-)

Bez urazy, pozdrawiam.

Z.

• Like 1

Zastanawia mnie po co targać coś takiego jeśli można kupić latarkę wielkości grubszego pisaka (na aku 18650) i używać jej jako czołówkę, latarkę, światło rowerowe itp. Taką mała latarka daje wystarczająco dużo światła (przy wędkowaniu aż nadto) i kosztuje 1/10-1/20 tego co powyżej.

Bez urazy, pozdrawiam.

Z.

Każdy towar ma swojego klienta. Można kupić w chińskim markecie w komplecie z baterią za 8 zł i też dla niektórych będzie to wystarczająco. Ale ja jednak wolę moje latarki. Zastosowanie dla nich zawsze znajdę w terenie i na rybach.

• Like 2

Bez urazy, pozdrawiam.

Z.

W tych pieniądzach co piszesz nie kupisz dobrej latarki. Trzeba liczyć minimum 100zł kupując na ali albo jak convoya to w sklepie firmowym convoya, jest taniej niż na ali i o wiele wiekszy wybór modeli i opcji.

• Like 1

Każdy towar ma swojego klienta. Można kupić w chińskim markecie w komplecie z baterią za 8 zł i też dla niektórych będzie to wystarczająco. Ale ja jednak wolę moje latarki. Zastosowanie dla nich zawsze znajdę w terenie i na rybach.

Ja od niedawna testuję wurkossa 3 modele, sofirna i convoya. W porównaniu do starego ultrafire sprzed niemal 15 albo wiecej lat to jest kosmiczna przepaść. Nawet najmniejszy wurkoss T10v2 na aku wielkości aa jest o niebo lepszy. Do tego fc 11 i ts 22, ten to jest kosmos za nieco ponad 150zł 4500lm. Do tego dalekosiężne convoy M21a i Sofirn I22A, które (testowane) spokojnie sięgają 500m. Za nieduże pieniądze do 200zł można kupić super światełko.

Mam i takie za 10zł ale to nawet nie ma co porównywać.

• Like 2

W tych pieniądzach co piszesz nie kupisz dobrej latarki. Trzeba liczyć minimum 100zł kupując na ali albo jak convoya to w sklepie firmowym convoya, jest taniej niż na ali i o wiele wiekszy wybór modeli i opcji.

Ten drugi model latarki znalazłem w necie za kwotę powyżej 1kPLN, także stówka o której piszesz stanowi około 1/10 tej ceny. Ja mam jakiegoś modowanego w Polsce Convoya z Allegro za ok. 150 zł (inny kolimator, przerabiane styki, soft i takie tam). Odkąd mam tę latarkę pozbyłem się wszelkich czołówek, lampek rowerowych i innych świecących gadżetów. Dzielnie służy ok 5 lat, światła mam aż nadto, lekkie, poręczne i stosunkowo tanie. Jak zajeżdżę aku to wszędzie kupie dowolny 18650. W razie "w", mogę naładować zapas 2-3 akumulatorów i nie martwię się wahą. Polecam... 

Edytowane przez zeralda

I na pewno masz trzecią rękę do trzymania tego cuda modowanego jak potrzebujesz coś wykonać przez dłuższy czas pozostałymi dwiema.

Masz elastyczną opaskę na głowę z uchwytem na latarkę. Uprzedzając kolejne wątpliwości, wyobraź sobie, że na rowerze również nie muszę trzymać latarki w lewej ręce, uchwyt do kierownicy też ktoś skonstruował ;-)

Edytowane przez zeralda

No to ja widocznie leń trochę jestem bo nie chce mię się z jedną latarką śmigać na wszystkim z czego korzystam. Na rowerze mam na stałe zamontowaną latarkę na zatrzask oczywiście w razie jakbym musiał poświecić obok rowera ???? Swoją drogą polecam bo całą zeszłą zimę na dworze przestała i do dziś działa.

NIepłatna recenzja sprzętu z Ali.

Produkt: Piscifun Alijoz 300 z szybkim przełożeniem i z wolnym przełożeniem oraz linka Manster W8.

Sezon spędzony "u siebie" czyli w Laponii i choć nie miałem tyle czasu na ryby, ile bym sobie życzył to nie było źle. Było wręcz bardzo dobrze :)

Rolę wołka roboczego przejął "pusyfan"  :P  z przełożeniem 8,1:1 bo... jakoś tak wyszło, że wędka do której był przyczepiony była w głównym użyciu.
Mulitk kupiony zeszłej zimy i przeszedł serwis po zakupie, gdzie oprócz nieco lepszego smaru dostał tez łożyska knobów zamiast tulejek i została zmieniona korba z Power Handle na podwójną.
Na fotkach widać, że to "nie ta ręka" ale awaria barku zmusza mnie drugi sezon do wędkowanie odwrotnie.

1vQ0Zo9l.jpgHwTDlTDl.jpg

Multik z przełożeniem 6,6:1 spędził więcej czasu w pudełku, więc nie o nim mowa.

Ten, którego używałem nie miał lekko. Na jego koncie jest niemal 50 ponad metrowych szczupaków, około 150-180 szt w przedziale 90-100 cm i 28 sandaczy 80+ (przez pajki nieco zaniedbałem swój ulubiony gatunek).

ivIVusll.jpg 6iS9mpWl.jpg

Linka również chińska 45 lb i jak widać na fotach, nieco jej się wyblakło. Ale nie usunąłem nawet metra, bo w czasie sezonu nie było takiej  potrzeby.

zTPERsCl.jpg

Zatem linka Manster W8 sprawdziła się czwarty sezon z rzędu jako marka, bo na tym multiku miałem nową, a bohater mojego krótkiego wpisu poradził sobie nadzwyczaj dzielnie.
Ogólnie - absolutnie nic mu nie dolega, nie rozleciał się, działa tak jak działał pred sezonem, nie dostał luzów, nie urwało się nic itd.
Pracował przy kiju do 150 gramów i zazwyczaj lądowały na zestawie przynęty ważące około setki czasem 140gieta.
Hamulec wedle producenta to 33 lb czyli około 15 kg i muszę oddać, że nawet jak nie ma 15 kg to i tak hamuje mocniej niż znane mi multiki, które posiadałem do tego pory. Działa płynnie, choć niespecjalnie dużo razy miał okazję być używany  :) . Zazwyczaj hole są szybkie, bez zbędnego przeciągania tematu.
Pracuje nieco mniej "męsko" niż Revo Toro Beast ale odrobinę mniej łagodnie niż Tatula 300.
Jest naprawdę dobrze pod tym względem. 
Czy powtórzyłbym zakup? Zdecydowanie tak. Tymbardziej, że miał być tymczasowym rozwiązaniem, ale mój bark mi zglasza że następny sezon pozostajemy nadal przy lewej "łapie.
Zatem nie ja pierwszy polecam, bo polecajki już były i miło że kolejne wypusty nadal spełniają swoją rolę jak pierwsze wersje.
Jak ktoś się zastanwiał czy warto, to myślę że w tej cenie to świetny produkt. Ja płaciłem za swój jakoś okolice 350 zł

Edytowane przez Dano.
  • Like 11

cześć dyskusji która zakłócała rzekomą "merytorykę"  :lol: wątku o zakupach w chinach została przeniesiona tu:  wątek wydzielony z tematu Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin - Cafe jerkbait.pl - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing  - możecie kontynuować

• Like 6