Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Przykro mi bardzo, jeśli nie wyglądam na lokalnego patriotę. Mam prośbę, by z szeregu wystąpili ci (albo ten), którzy nie korzystali w niedalekiej przeszłości z dobrodziejstw globalizacji. I nagle ta globalizacja zrobiła się be, bo stanęliśmy w obliczu handlowej dominacji Chińczyków. Leci do mnie stamtąd samolot. Na pokładzie silikonowa nić, z której będę robił nogi smużakom. Jestem kołtunem, bo wydałem w Chinach pięć złotych. Jestem kołtunem, bo mogłem kupić tę rzecz w pasmanterii w Otwocku. Co prawda jest to ten sam towar, z tej samej chińskiej fabryki i jest dziesięć razy droższy, ale patriota powinien wspierać krajową przedsiębiorczość. Po drodze jeszcze wizyta na stacji benzynowej i kubek kawy ratującej życie istoty w czerwonych spodniach. Chyba za stary jestem na takie demonstracje wrażliwości i fałszywej empatii. Nauczestniczyłem się w tego typu performansach i częściej miałem po nich kaca, niż satysfakcję. Także bawcie się w bojkoty, jeśli to Wam sprawia frajdę. Ja sobie poczekam na amerykańskie cła i propozycję nie do odrzucenia, w tej samej sprawie, złożoną Europie. W takie instrumenty wierzę, choć moje życie pewnie się niespecjalnie zmieni. Sławek pewnie ma ubaw, bo zapuścił kolejny dryf, a temat ruszył z kopyta i żyje własnym życiem.

Nie zaczepiając spraw patryjotyzmu, wolałbym pójść do pasmanterii. One bywają świetnymi miejscami na wędkarskie zakupy i jeszcze nigdy nie widziałem takiej, która by wyglądała na miejsce gdzie kręci się kokosy wielkimi marżami. Wszelkie nici silikonowe i gumki były zawsze śmiesznie tanie. No chyba, że się chce kupić kilometr, to wtedy może warto na tym ali. Polecam sprawdzić przy jakiejś okazji, bez organizowania specjalnego performansu. Piszę to co prawda bardziej z punktu widzenia muszkarza, ale myślę, że każdy majsterkujący spinningista znajdzie w takiej pasmanterii coś ciekawego.

• Like 5

Chiny miały być rozbrojone przez wzmożenie współpracy gospodarczej, tak jak wcześniej Japonia, i wciągnięte w w orbitę globalnych układów. Co skrzętnie wykorzystały do osłabienia konkurencji poprzez stare jak świat taktyki dumpingowe .. i co może być niezadługo kulą u nogi, bo utrzymywania niskich cen, nie da się pogodzić ze stosunkowo wysokim poziomem wzrostu..

Może to tylko sprawa słabszej pamięci, co w naszym wieku nie jest niczym nadzwyczajnym. :) Trochę zaczynam się gubić w tych Twoich opiniach. A więc wytłumacz mi Sławku proszę, dlaczego raz mnie oskarżasz o budowanie chińskiej gospodarki, a teraz twierdzisz coś całkowicie odmiennego? Kupujący na Ali po tych ich dumpingowych cenach przyczyniają się do przegrzania się chińskiej gospodarki, co według niektórych już się dzieje od pewnego czasu, czy jednak nie?  

• Like 1

Jako przytomny nie klient, widzę rzecz taką jaką ona jest. Chciwość i chciwości konsekwencje.. :)

My Polacy postawiliśmy na model rozwoju przez niedorozwój. Bardzo rzadko spotykany, polegający na oddaniu całości gospodarki, każdemu chętnemu pojawiającemu się na horyzoncie. Biznes podstawowy to wielkie korporacje i sieci - nie nasze, także biznes wtórny - nie nasz. Tak więc, sztandarowa Biedronka musi być naszym narodowym championem.. i dobrem :D 

Aport! Aport!!

Nie ma większej różnicy, prócz cenowej, pomiędzy zakupami w lokalnym markecie czy też na aliexpress, dokonywanymi przez tzw światowców. To paciorki tego samego łańcuszka. Tak samo było w koloniach - zysk dla pana, tani perkal i paciorki dla tubylców, w zamian za .. no właśnie, za jakie wartości, jachu ?  

,

• Like 3

Gość Umbra

Dostanę gdzieś na ali gumy a la zman?

Mam na myśli materiał - mocne, ciężkie do zniszczenia i bardzo elastyczne/rozciągliwe.

Od ultralajtowych robaków po gumy 9cm

to jest z normalnej gumy czy z tej co sie stapia  z normalnymi ?

Z tym jest problem tej natury, że chińscy producenci nie zawsze informują, że są z TPE. Dlatego nigdy nie kupowałem i nigdy nie kupię gum z jakiegoś Ali, Temu itp. Szkoda mi tych amerykańskich, japońskich i tych od naszych wytwórców, którymi łowię. Dzisiaj nasi twórcy mają taką ofertę, że każdy znajdzie to, co potrzebuje. Nie warto ryzykować dla paru zaoszczędzonych złotych i martwić się później, że z wszystkich zrobi się kisiel.

• Like 6

Z tym jest problem tej natury, że chińscy producenci nie zawsze informują, że są z TPE. Dlatego nigdy nie kupowałem i nigdy nie kupię gum z jakiegoś Ali, Temu itp. Szkoda mi tych amerykańskich, japońskich i tych od naszych wytwórców, którymi łowię. Dzisiaj nasi twórcy mają taką ofertę, że każdy znajdzie to, co potrzebuje. Nie warto ryzykować dla paru zaoszczędzonych złotych i martwić się później, że z wszystkich zrobi się kisiel.

Może nie zawsze informują, z jakiego materiału są wykonane przynęty. Ale biorąc do ręki taką gumę , patrzę na jej miękkość i rozciągliwość. Jak miękką i 5cm gumkę można rozciągnąć na 20cm bez uszkodzenia, to na 99% będzie to TPE/TPR. Samo zakładanie gum TPE/TPR na główkę czy haczyk, pomaga odróżnić od zwykłych gum. ;)

• Like 1

(...) Samo zakładanie gum TPE/TPR na główkę czy haczyk, pomaga odróżnić od zwykłych gum. ;)

Zdecydowanie, mam jedne robale z TPR które podczas nawlekania jakby broniły się przed wbiciem haka, podczas gdy inna guma już dawno jest przebita, tutaj po cofnięciu haka nie ma śladu po wbiciu, innymi słowy - trzeba się wręcz wysilić żeby ją przebić. Co do wątpliwości że zniszczy inne gumy - no wystarczy nie mieszać z innymi, i tyle.

• Like 1

Poleci ktoś w miarę sprawdzone pudła na przynęty? Gumy do 15cm, obrotówki- takie organizery.

Ja bym sobie darował i kupił normalnie w sklepie.

Większe pudełka z Ali wychodzą często drożej niż u nas.

Co innego pudełeczka na jakieś drobne przynęty :)

Edytowane przez Durzy
  • Like 4

Wziąłem swego czasu te najmniejsze , były w  za ok 3,5zł w ofertach łączonych, meiho to nie jest,  ale za tą kasę nic lepszego nie miałem w rękach.

Z większych jak Andrzej pisze, nasze Mikado czy Jaxon są na prawdę ok, zwłaszcza jak się trafi na promce.

Wziąłem swego czasu te najmniejsze , były w  za ok 3,5zł w ofertach łączonych, meiho to nie jest,  ale za tą kasę nic lepszego nie miałem w rękach.

Z większych jak Andrzej pisze, nasze Mikado czy Jaxon są na prawdę ok, zwłaszcza jak się trafi na promce.

Tak jak mam wszystko w Mikado. Ale drobiazgi jak paprochy ładnie się upchnie w tym 15 sztuk bo takie wziąłem.

poszukaj na allegro pudeł wedkarskich 36/22/8cm  czy tam  plus minus 1 cm  te wymiary zalezą od producenta  z jak najmniejsza ilością przegrodek fox i SG niczym sie nie róznią , westin niektóre modele ma nieprzezroczyste spody

kup najtansze 

cos takiego na przykład

https://allegro.pl/oferta/savage-gear-pudelko-wedkarskie-lurebox-6b-smoke-17009131698

ja preferuje dzielone tylko na pół do duzuych przynęt lub bez przegródek

ewentualnie z mniejszych MIKADO H507  sprawdza sie idealnie do gum 24 cm max /

UACH-H507

kupowanie małych pudełek konczy sie tym ze w torbie masz pudełka a nie duzo gum

Edytowane przez selk
  • Like 2