Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Brand Name:

OEM

No i tak to działa.

Firma XYZ zamawia produkt ze swoim znaczkiem i mamy "oryginał" firmy XYZ

W zależności od renomy firmy XYZ płacimy x razy więcej

A firma XYZ to zarząd i akcjonariusze, bo i kanały dystrybucyjne mogą być zewnętrzne.

Podana zależność funkcjonuje w wielu branżach, więc wędkarze nie powinni czuć się szczególnie "wyróżnieni"
Edytowane przez eRKa

Brand Name:

OEM

No i tak to działa.

Firma XYZ zamawia produkt ze swoim znaczkiem i mamy "oryginał" firmy XYZ

W zależności od renomy firmy XYZ płacimy x razy więcej

A firma XYZ to zarząd i akcjonariusze, bo i kanały dystrybucyjne mogą być zewnętrzne.

Podana zależność funkcjonuje w wielu branżach, więc wędkarze nie powinni czuć się szczególnie "wyróżnieni"

To nie do końca prawda.

Często produkty ze znaczkiem maja dużo lepszą kontrole jakości i powtarzalność. Marka to marka i nie piszę tutaj o Jaxon czy dragon (bez obrazy). 

• Like 1

To nie do końca prawda.

Często produkty ze znaczkiem maja dużo lepszą kontrole jakości i powtarzalność. Marka to marka i nie piszę tutaj o Jaxon czy dragon (bez obrazy). 

Dokładnie, pracowałem w firmie, której część produkcji była OEM'owa no i pewnego razu zaczęły napływać reklamacje jakościowe od klientów. Ktoś z firmy skontaktował się z fabryką w sprawie kontroli jakości i dostał potwierdzenie że, oczywiście mają maszynę do tego stworzoną ale jej nie używali bo wszystko było OK :D

To nie do końca prawda.

Też nie do końca prawda jest z tą jakością . Każdy przypadek trzebaby zbadać oddzielnie.

Żona pracuje w firmie zielarskiej akurat w kontroli jakości produkują zioła przyprawy itp . Knorr czy Prymat jak również inne rodzime małe firmy dostają tej samej jakości towar, a ceny znanych marek są wyższe.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Też nie do końca prawda jest z tą jakością . Każdy przypadek trzebaby zbadać oddzielnie.

Żona pracuje w firmie zielarskiej akurat w kontroli jakości produkują zioła przyprawy itp . Knorr czy Prymat jak również inne rodzime małe firmy dostają tej samej jakości towar, a ceny znanych marek są wyższe.

Przemysł spożywczy to zupełnie inna bajka. Tak samo masz np. Bonduelle, które robi pod marką Carrefour, a różnica wyłącznie w naklejce na puszce. No i cenie oczywiście.

Przemysł spożywczy to zupełnie inna bajka. Tak samo masz np. Bonduelle, które robi pod marką Carrefour, a różnica wyłącznie w naklejce na puszce. No i cenie oczywiście.

Nie do końca tyczy się tylko przemysłu spożywczego. Ja jestem akurat kierowcą ciężarówki woziłem klej z Polski do Szwajcarii. Tam był rozładunek zmiana nalepek załadunek i wracał klej jako szwajcarski . To nie jest jedyny przykład bo czasem inne rzeczy w podobny sposób są przepakowywane .

• Like 1

Ojciec pracował w firmie gdzie towar najwyższej jakości dostawał naklejki "made in Germany", na sredniojakościowym było "made in UE", natomiast to, co ledwo przechodziło kontrolę jakości miało "made in Poland".

Sam zaś pracowałem w słodowni, gdzie kazano nam na workach ze słodem jadącym na wschód naklejać kartki z napisami cyrylicą i "made in Germany ..." już tam nie robię więc przyznam się, że z dziką radością sabotowaliśmy "pracodawcę" dopisując co nieco od siebie na co którejś kartce.

Obie firmy niemieckie oczywiście.

Co do naszej branży to wiem o procederze sprzed kilkunastu lat (może trwa nadal) gdy jedna z naszych firm dystrybutorów kupowała z Chin spławiki po kilka dolarów za karton. Nie wiem ile było w środku, pewnie kilkaset. Były pomalowane ale bez oznaczeń. Pracownicy dostali tampony i dawaj każdy spławik ozdobić logiem i gramaturą -zwykle mocno orientacyjną- i do drugiego kartona, w którym jechały do Rosji kosztując już ok. 0,5-1 dolara za sztukę. Garść spławików z każdego kartona pokrywała koszty. Reszta była samym zyskiem.

• Like 2

Kupujac na ali płacicie w $$ czy w zl .co jest bardziej opłacalne 

ja płacę kartą dolarową z kantora walutowego Aliora. Wszystko za free - tylko jak dobrze pamiętam w ciągu pół roku od otrzymania karty, trzeba zrobić 1dną transakcję.

Do kantoru można domówić kartę euro lub do franków szwajcarskich, w zależności od potrzeb. 

@ttb

Twoja karta to chyba wada nie zaleta, każda waluta to jedna karta ?

Ja na revolucie mam w tej chwili €, $ i pln. jedna karta niemal ze na cały swiat bez kosztownych przewalutowań.

Poczytaj o Revolucie, dla mnie to bomba.

https://antyweb.pl/revolut-czy-warto-azja/

Akurat, nie wiem czemu wadą jest zależność ilości kart od danej waluty. Iloma walutami "obraca" przeciętny Polak?:)

Najważniejsze, że nie ma na w tym kantorze przewalutowań, moja kasa jest bezpieczna w Polsce, mając zwykłe konto w Alior robię błyskawiczne przelewy na kantor. (nie wiem czy przelewy błyskawiczne można robić w Revolutcie).

Oczywiście jak kiedyś będę podróżował po Afryce, czy Azji to sobie sprawię Revoluta (jak będzie jeszcze istniał:))

• Like 1