Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś go kupił ?

984,09 zł 51% zniżki | Oryginalny DAIWA ZILLION SV TW 1016H 1016HL 1016SH 1016SHL niski profil Baitcast kołowrotek

https://a.aliexpress.com/_B1Zdhr

Prawda z tymi watami i cłami ? Komuś doliczyli?

cła zależy to loteria.Możesz dostać lub nie. Ale obstawiam w tym wypadku że doliczą.

cła zależy to loteria.Możesz dostać lub nie. Ale obstawiam w tym wypadku że doliczą.

Dla czego akurat w tym przypadku? zamawiałem dwie tatule i curado, (oczywiście każdy osobno)  cła nigdy nie dostałem do zapłaty, dlaczego miało by być inaczej w tym przypadku? że loteria to się zgodzę, ale że droższy sprzęt i dlatego? to chyba tak nie działa.

• Like 1

Dla czego akurat w tym przypadku? zamawiałem dwie tatule i curado, (oczywiście każdy osobno)  cła nigdy nie dostałem do zapłaty, dlaczego miało by być inaczej w tym przypadku? że loteria to się zgodzę, ale że droższy sprzęt i dlatego? to chyba tak nie działa.

Raz w życiu zapłaciłem cło (czy tam VAT), za kij przesłany FedeX'em. Ostatnio UPSem już nie. Nieco ponad 1000 transakcji na Ali (oczwywiście większość niskokosztowych) i ok. 100 na GearBest/BG i jeszcze jakichś mniej znanych. Najlepszy sposób uniknięcia cła (zamawiałem tak różną elektronikę) to GB Priority Line z HK do UK, a potem kurierem do PL. Albo polskie magazyny GB w Słubicach. Zdarzyło mi się raz, że Poczta Polska rozpakowała przesyłkę, sprawdziła co w środku i ładnie z powrotem zapakowała :) Podejrzewam, że dobrze w przypadku unikania opłat może działać też Ali Standard Shipping.

Mam ostatnio problemy z przesyłkami z Ali.

Ok 20% nie dochodzi, tylko kończy trasę w Polsce, ze statusem "wysłano lokalną firmą przewozową". Ciekawy jestem, czy mam pecha, czy inni też mają podobne doświadczenia.

Ostatnio może mniej, bo większość moich przesyłek jest konsolidowana i wysyłana szybszym rejestrowanym AliExpress Standard Shipping. Dostaję wtedy 5-6 i więcej paczek w jednej paczce, która przychodzi jako tracking 00459... (z powiadomieniem SMSem).

A to o czym mówisz to jak najbardziej tak, dystrubucją zajmują się polskie firemki np. Świat Przesyłek, które potrafią kisić je i dwa miesiące. Ostatnio takie przesyłki otrzymywałem nawet po trzech, gdy już o nich zapomniałem.

Ja również ostatnio miałem  sytuację, że paczka miała status "wysyłka lokalną firmą przewozową" od 15 lipca - przyszła jakiś tydzień temu. Spokojnie, dojdzie. Również byłem prawie przekonany, że gdzieś utknęła. Na ponad 100 zamówień nie miałem jeszcze sytuacji aby coś nie doszło.

Ja również ostatnio miałem sytuację, że paczka miała status "wysyłka lokalną firmą przewozową" od 15 lipca - przyszła jakiś tydzień temu. Spokojnie, dojdzie. Również byłem prawie przekonany, że gdzieś utknęła. Na ponad 100 zamówień nie miałem jeszcze sytuacji aby coś nie doszło.

No widzisz, a ja na jakieś 20 już raz miałem. I wątpię aby przyszła bo idzie od grudnia ubiegłego roku

u mnie przychodza z powodu przepakowywania partiami

po kilka od razu

No tak, jeśli paczki załapią się na konsolidację. Też tak mam zazwyczaj (większa szansa gdy zamawiasz kilka rzeczy w tym samym czasie), ale są pojedyncze rodzynki idą wieki.

Edytowane przez skrzyp
  • Like 1

https://www.aliexpress.com/i/32946204769.html

Wstawialem to juz .Wyglada prawie jak klon BG,moze komus uda sie znalezc szpule.

https://pl.aliexpress.com/i/32945485062.html?spm=a2g17.12057483.0.0.371e10f1A58VfX

Jeszcze jeden

Edytowane przez Darek64
  • Like 3