drChlubicz Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Panowie wracając do tematu wątku. Ktoś poleci jakis fajny mocny multik na szczupaki? DziękiJaki budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 ... Dla nas prawdopodobnie przy zakupach do 300-400zł nic to nie zmieni, ale zarobi mniej chińczyk, a troszkę zarobi nasze państwo.Jeśli do tej kwoty będzie tak jak było to spoko. Podejrzewam ,że większość przesyłek to kilkadziesiąt PLN a jak ktoś ma obawy to zamawiać będzie cykliczne do jakiejś kwoty. Chyba ,że będzie cyfrowy rejestr wszystkich paczek i na koniec roku przyjdzie kwit do zapłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Źle kombinujesz, ali, ani sprzedawca nie odpowie za zaniżoną sprzedaż, Ty odpowiesz! Po drugie w jakiś sposób płacisz za ten towar, wyobrażasz sobie, że oficjalnie przelewasz 20usd, a nieoficjalnie paypalem 180usd? Przy towarze za 200usd ? Żyjemy w cyfrowym świecie, wszystko o nas jak zechcą to wiedzą, trzeba nieźle kombinować, ale czy warto dla kilku złotych? Ali na tym nic nie straci, a jak nie pójdzie na ugodę, to UE będzie clić wszystko. Kupisz silnik wart w chinach 1000usd, wykażesz FV zakupu, lewą, za 100usd i myślisz że celnik nie dowie się ile naprawdę zapłaciłeś? Najpierw poprosi Ciebie o potwierdzenie, później... no właśnie, ta umowa ma dać dostęp do wszhstkiego w takich sytuacjach. Dla nas prawdopodobnie przy zakupach do 300-400zł nic to nie zmieni, ale zarobi mniej chińczyk, a troszkę zarobi nasze państwo.Nie widze opcji zeby UE mialo wglad w finanse Chinczykow. Na to im honor nie pozwoli. Po drugie Ue az takiego wladu w finanse nie ma. Powiazabie przeplywow pienieznych Kowalskiego i wglad online w to . Nie wierze w takie bajki. To sie da zrobic i sie robi w wypadku przestepstw ale... nie online przy platnosci Kowalskiego. Caly czas uwazasz ze instytucja kontrolujaca bedzie podgladac online gdzie przelewamy kase i bedzie wiedziec czyje to konto i w jakim kraju jest wlasciciel... to juz naigladales sie filmow sf Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Tak? To zobacz jak jest w wypadku Amazona. To nie zawsze człowiek będzie wybierał paczkę do kontroli. Po pierwsze. Po drugie jednak mało widzę wiesz o kontroli do jakiej jest zdolne obecnie Państwo, wiesz np. o tym, że banki wysyłają do skarbowego info o dziwnych przelewach? Nawet na małe kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Tak? To zobacz jak jest w wypadku Amazona. To nie zawsze człowiek będzie wybierał paczkę do kontroli. Po pierwsze. Po drugie jednak mało widzę wiesz o kontroli do jakiej jest zdolne obecnie Państwo, wiesz np. o tym, że banki wysyłają do skarbowego info o dziwnych przelewach? Nawet na małe kwoty.od 1000 EURo tak lub wiele powtarzajacych sie transakcji na małe kwoty wiem państwo jest zdolne ale nie może zrobic pełnej kontroli bo to jest niezgodne z przepisami .tylko bardzo ogólnie mówiąc w wypadku postepowania karnego.. lub podejrzenia o terroryzm itp ale sa sposoby i zawsze będa zbyt szczelny system tez nie jest na rekea zawsze i tak znajdą sie osoby które znajdą i wykorzystają w nim dziure Edytowane 14 Marca 2021 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Czy jest z nami moderator? Może przeniesie część watku o dewagacjach podatkowych do cafejki? A tu bardziej rzeczowi [emoji6]. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Czy jest z nami moderator? Może przeniesie część watku o dewagacjach podatkowych do cafejki? A tu bardziej rzeczowi [emoji6]. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaNa dole po prawej stronie masz napis ZGŁOŚ i wystarczy kliknąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 A może bez zgłaszania KTOŚ utworzy nowy wątek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Wczoraj był film o trociach, a dzisiaj coś bardziej przyziemnego - coś o okoniach 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Wczoraj był film o trociach, a dzisiaj coś bardziej przyziemnego - coś o okoniach Polaris-y to dostawa na 27 czerwiec !!! Ile czasu czekałeś ? Edytowane 19 Marca 2021 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Polaris-y to dostawa na 27 czerwiec !!! Ile czasu czekałeś ?Trzeba brać Aliexpress Standard Shipping. Drożej ale są po 2-3 tygodniach. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Marca 2021 przez zeralda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Wczoraj był film o trociach, a dzisiaj coś bardziej przyziemnego - coś o okoniachhttps://youtu.be/YNxH6yTP3ekTe brązowe Tanty to kolor E czy H? W sumie są bardzo podobne i pewnie rybom to lata. Mam z pięć-sześć kolorów ale będę własnie odnawiał zapasy. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Właśnie się naciąłem na Aliexpress Premium Shipping, przesyłka została wysłana TNT, które jak wiadomo zostało przejęte przez Fedex. Tym samym przesyłka trafiła w ręce agencji celnej Fedex, świętszej od papieża. Z tego co widzę jest to rzadki przypadek, w tym sensie, że nadawca o dziwo zadeklarował prawidłową wartość przesyłki, zawartość, a nawet kod taryfy celnej. Mimo to FedEx męczy o dokumenty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Z mojego doświadczenia FedEx jest zdecydowanie najmniej problematyczny ze wszystkich doręczycieli. Trzeba wypełnić tylko proste oświadczenie, żeby mogli dokonać odprawy w Twoim imieniu i nawet żadnych faktur nie trzeba przedstawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Z mojego doświadczenia FedEx jest zdecydowanie najmniej problematyczny ze wszystkich doręczycieli. Trzeba wypełnić tylko proste oświadczenie, żeby mogli dokonać odprawy w Twoim imieniu i nawet żadnych faktur nie trzeba przedstawiać.A jednak pytali o wszystko to, co jest standardową procedurą przy paczkach z zaniżoną wartością, być może takie wytyczne UC.Ja jednak wolę tych doręczycieli, którzy po prostu doręczają - jak dotąd tylko Fedex to murowane VAT/cło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Z mojego doświadczenia FedEx jest zdecydowanie najmniej problematyczny ze wszystkich doręczycieli. Trzeba wypełnić tylko proste oświadczenie, żeby mogli dokonać odprawy w Twoim imieniu i nawet żadnych faktur nie trzeba przedstawiać.Z tego co pamietam to na osobe prywatna nawet oplaty pobrac nie powinni za dokonanie odprawy Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Marca 2021 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 A jednak pytali o wszystko to, co jest standardową procedurą przy paczkach z zaniżoną wartością, być może takie wytyczne UC.Ja jednak wolę tych doręczycieli, którzy po prostu doręczają - jak dotąd tylko Fedex to murowane VAT/cło.Kazda przesylka kurierska jaka bralem w aliexpress koczyla sie odprawa celną wiec jaka korzysc z kuriera poza tym ze w tydzien jest u Ciebie ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Kazda przesylka kurierska jaka bralem w aliexpress koczyla sie odprawa celną wiec jaka korzysc z kuriera poza tym ze w tydzien jest u Ciebie ? U mnie clenie wystąpiło tylko raz i tylko w przypadku FedExu - DHL, UPS i DPD dojeżdzały bez clenia. A to pytanie to nie do mnie, bo nie wybierałem konkretnej metody dostawy kurierem i pomijając to, że paczka zamówiona 28 lutego to metodą dostawy był tym razem AliExpress Premium Shipping z 4PX jako organizatorem transportu po drodze chińskiej. Widocznie wybrali sobie TNT jako realizującego ten konkretny transport no i klops. No ale zdarza się ) Po prostu przestrzegam kolegów, że wybór Ali Premium Shipping może skończyć się Fedexem po naszej stronie, a więc murowanym cleniem. Edytowane 22 Marca 2021 przez skrzyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Kupiłam ostatnio na próbę https://pl.aliexpress.com/item/33044625447.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.198e5c0fAN4B06. Uprzedzę, wiedziałem, że nie jest to FC. Ciekawiła mnie jej wytrzymałość. Okazuje się, że przy grubości o,12 żyłka jest faktycznie bardzo mocna.Nie ma oczywiście wytrzymałości podanej przez sprzedawcę ale jest bardzo blisko. Jedyne co mnie martwi to jej rozściągliwość.Być może to tylko takie wrażenie po kilkunastoletnim łowieniu plecionkami.Ktoś używa. Jestem ciekaw Waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Co prawda ostatnio odprawiałem paczkę w styczniu, więc mogło się coś zmienić, ale od zawsze jedyne co musiałem wypełniać to takie krótkie oświadczenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Co prawda ostatnio odprawiałem paczkę w styczniu, więc mogło się coś zmienić, ale od zawsze jedyne co musiałem wypełniać to takie krótkie oświadczenieMi poprzednio clili bez tego, po prostu do zapłaty przy odbiorze i już. Teraz oświadczenie, zrzut ekranu z systemu zakupowego, potwierdzenie zejścia kwoty z karty.Polują w ten sposób na przesyłki z zaniżoną deklaracją wartości. Edytowane 22 Marca 2021 przez skrzyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Uff, doszło. Wartość zakupu 154 zł, wysyłka 26. VAT od całości ok. 40 zł. Kij to casting Daiwa Crossfire. Swoją drogą - całe szczęście, że była symboliczna kwota wysyłki, w innym wypadku doliczyliby wysyłkę kurierską z CN po taryfie TNT i nie byłoby tak wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Ostatnio Poczta strasznie przetrzymuje przesyłki. Nawet te opłacone. Do tego stopnia, że musiałem pisać skargę, wtedy dopiero się ruszyli.Postanowiłem brać przesyłki do paczkomatu (jeśli jest taka możliwość). Pierwsze dwie przyszły szybko. Niestety "jedna jaskółka wiosny nie czyni". Teraz opłacona przesyłka do paczkomatu leży gdzieś już trzy tygodnie i nie wiadomo gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Wszystko prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Ostatnio Poczta strasznie przetrzymuje przesyłki. Nawet te opłacone. Do tego stopnia, że musiałem pisać skargę, wtedy dopiero się ruszyli.Postanowiłem brać przesyłki do paczkomatu (jeśli jest taka możliwość). Pierwsze dwie przyszły szybko. Niestety "jedna jaskółka wiosny nie czyni". Teraz opłacona przesyłka do paczkomatu leży gdzieś już trzy tygodnie i nie wiadomo gdzie. A skąd się wie ,że PP przetrzymuje przesyłki. Można to jakoś sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi