Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

@Lukastrance

Waga szpuli jest na fotce (szpulka leżąca na wadze) trzeba zjechać na dół strony. Jak dla mnie różnica prozaiczna 2 gr. ale może i 2 gr. robi różnicę.

Przeglądam na telefonie i nie widzę tam takiego zdjęcia :/ widzę cały multik leżący na wadze a mi chodziło o wagę samej szpulki. Jak możesz napisz ile waży dla zaspokojenia ciekawości :)

Możesz mi powiedzieć czy ta guma jest dość miękka i czy jest gruba? Potrzebuje zamiany na coś mniej czepliwego w podbieraku składanym w 8 z dekatlonu. Taka siatka gumowana z jaxona jest za gruba i potem nie mogę go złożyć.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Witam. 

Czy ktoś miał styczność np. z :

https://pl.aliexpress.com/item/2016-Fishing-Rod-2-1-2-7M-Casting-Spinning-Fishing-Rod-99-Carbon-Fiber-Fishing-Rod/32643900276.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.CwegQl

Jeśli nie, czy ktoś może coś polecić z ali o długości 2,7 i c.w. 21g

@Artech

Możesz mi powiedzieć gdzie ty z tym "podbierakiem" chodzisz na ryby ? Taka naszła mnie ciekawość patrząc na Twój profil.

Nie za bardzo rozumiem o co pytasz. Ale podbierak jest używany zgodnie z przeznaczeniem.

snapback.png

Możesz mi powiedzieć czy ta guma jest dość miękka i czy jest gruba? Potrzebuje zamiany na coś mniej czepliwego w podbieraku składanym w 8 z dekatlonu. Taka siatka gumowana z jaxona jest za gruba i potem nie mogę go złożyć.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Siatka jest porównywalnej grubości ale jakby bardziej miękka

Edytowane przez Artech

Tak mi się wydawało że takich podbieraków używają muszkarze, a Ty jesteś ze Szczecina, stąd moje pytanie.

To tylko podbierak i nie jest przypisany do metody, no chyba że do muchy trzeba mieć inny, a do spina inny, tylko czy ryby o tym wiedzą.

P.S. To w Szczecinie nie można łowić na muchę :P

• Like 2

To tylko podbierak i nie jest przypisany do metody, no chyba że do muchy trzeba mieć inny, a do spina inny, tylko czy ryby o tym wiedzą.

P.S. To w Szczecinie nie można łowić na muchę :P

No można, można też nurkować z kuszą  na ABC (maska, rurka, płetwy) w odmętach Odry, ale jakie będą tego efekty ?

No właśnie: 30 lat temu... ;)

Co było 30 lat? Przypomnij mi, bo mam sklerozę i zapomniałem  ;)  :lol: .

30 lat temu nie było dużo dużych pstrągów w Bobrze, teraz też już nie ma  ;) .

30 lat było dużo dużych pstrągów w Kwisie, bo ruskie pilnowały, teraz nie ma, ani ruskich, ani dużo dużych pstrągów  ;) .

• Like 3

Co było 30 lat? Przypomnij mi, bo mam sklerozę i zapomniałem  ;)  :lol: .

30 lat temu nie było dużo dużych pstrągów w Bobrze, teraz też już nie ma  ;) .

30 lat było dużo dużych pstrągów w Kwisie, bo ruskie pilnowały, teraz nie ma, ani ruskich, ani dużo dużych pstrągów  ;) .

:) :) ;) Moja babcia w takich sytuacjach mówiła: "Nie filozofuj!" ;) ;) :)

• Like 1

Teton TTS632UL to bardzo delikatny kij jakiego jeszcze nie używałem, myślałem o zmontowaniu zestawu stricte okoniowego, ale nigdy nie miałem do czynienia z multikiem, i nie wiem czy dobrze kombinuje ?

Kompletne pomieszanie z poplątaniem Ci wyszło.Jeśli zamówiłeś kij o symbolu jak powyżej to zamówiłes wersję spinningową i żaden multik Ci do niej nie spasuje.Castingi mają początek TTC.Poza tym,do tak delikatnego(4lb)casta multik ze szpula ważącą 12 czy 14g moim zdaniem się nie nada.Mam ten kijek,jest świetny ale do tego jest potrzebny multiplikator dedykowany do UL,z lekką i płytszą szpulą.Myślę że takie minimum to Revo LT z fabrycznych lub coś z tunningową szpulką i łożyskami.Zwróć uwagę że górne cw.tej wykałaczki to 4g.(realnie 5-6g.rzuci ale to nic nie zmienia).Poza tym,zaczynanie przygody z castem od tak ekstremalnie lekkiego "pułapu" jest dość ryzykowne-możesz się zrazić.Ja tego Assasina też zamówiłem ale do kija 8-14lb. i przynęt od 7,8g.skupionej masy-myślę że do tego się nada.To że w opisach obydwu multików jest słowo "ultralight" nie znaczy że komfortowo ogarna tak lekkie łowienie.Bardziej odnosi się to do ich wagi,faktycznie są lekkie.

Edit:żeby nie było,żaden ze mnie castingowy cesarz :D .Drugi pełen rok dopiero kończę,z UL dopiero od zeszłej jesieni.Tetona 4lb jednak mam już jakiś czas,sporo nim już porzucałem i połowiłem i niestety-aby porzucać przynętami o wadze do jakich kij jest dedykowany multik musi być odpowiedni-Assassin ze szpulką 14g.raczej nie da rady.

Edytowane przez drag
  • Like 4

@drag

Dzięki za rzeczową odpowiedź, mimo wszystko kupię jednego z tych chińczyków, poeksperymentuje. A docelowo pójdzie do jerkowego zestawu. Później zastanowię się nad dalszym losem tej wykałaczki jak to nazwałeś  :) . A jakiego kołowrotka do tego kija używasz Ty ?

• Like 1

Znalazłem na Ebay'u używki z Japonii za 600 pln z wysyłką. Nie wiem na czym polega ten ich fenomen handlu używanym sprzętem na tej platformie. Ilekroć kupowałem od Japończyków przynęty oznaczone jako używane, wyglądały jak nowe które nigdy wody nie widziały, pozbawione były tylko oryginalnych opakowań. Poszukam oferty licytacją.

Tu np z Kandy wygląda jak nie używany, tylko nie ta ręka 

https://www.ebay.pl/itm/Near-Mint-Abu-Garcia-REVO-LT-6-baitcasting-reel/122731223230?hash=item1c9359d8be:g:LsAAAOSwySlZ7W2t

Edytowane przez Małkociniak

Bardzo fajne woblerki: https://www.aliexpress.com/item/1pcs-Fishing-Lures-3D-Eyes-Floating-Laser-Minnow-Hard-Aritificial-Wobblers-Crankbait-Plastic-Baits-Pesca-Isca/32798301089.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.tEZpLP

Schludnie wykonane, dobrze pracują i mają system rzutowy, więc daleko lecą i nie koziołkują w locie. No, a cena taka, że można rwać, nie patrzeć :)

• Like 5