Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

oglądając zdjęcia sądzę że się da podkładkami pod szpule.

Niedowój na dole nadmiar na górze do się wyregulować. Tylko stożek mnie martwi.

Popraw mnie jeśli się mylę, moim zdaniem podkładka pod szpulę spowoduje podniesienie szpuli do góry i jeszcze więcej plecionki na dole. Czyli jeszcze większą podstawę stożka.

Edytowane przez Małkociniak

czy potrafisz czytać ze zrozumieniem?

dokładając podkładkę niwelujesz braki w lince widoczne na "dole" szpuli, podobnie "góra" gdzie jest jej za dużo.

Inną kwestią jest stożek, o czym pisałem w swoim poście. Najprościej ręcznie nawinąć podkład układając go w "odwrotny stożek" lub zastosować nakładkę na szpulę o odpowiednim przekroju.

Edytowane przez PiotrCz

Kto był na spotkaniu UL ten miał okazję przetestować: https://www.aliexpress.com/item/MR-Charles-NBC-6BB-RB-T-REX-Baitcasting-Reel-Left-Right-Hand-Bait-Casting-Fishing-Reel/32804664746.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.vkDvHx

Słaba kultura pracy, ale rzuca bez żadnych tuningów na poziomie Curado 101D/51E. No i szpulka jest płytka, wchodzi szpula 135 m PP 4 lb

• Like 1

https://pl.aliexpress.com/item/Multifunctional-Fishing-Scarf-3D-Digital-Print-Fish-Headwear-Anti-UV-Fishing-Bandana-Buffe-Trout-Carp-High/32781823257.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.265.msn2S8

Bardzo ładne wzory chust. Do tej pory tj. przez ponad rok, były w cenie ok 7 $. Teraz są po 3 więc cena jak najbardziej ok.

...

Słaba kultura pracy,...

Tłumaczy co jest przyczyną.

...ale rzuca bez żadnych tuningów na poziomie Curado 101D/51E....

Może z powodu oparcia szpuli na 3 łożyskach? Twierdzi że są mniejsze "rezonanse" szpuli i dlatego fajnie przynęty latają.

Większość elementów wymienna z Haibo, Piscifun i innymi chińczykami.

Dzisiaj dojechała za pośrednictwem firmy kurierskiej  FedEx zakupiona 11.11. na Ali wykałaczka Tetona. Nigdy nie kupowałem niczego co dostarczane było by kurierem, okazuje się że firma kurierska obligatoryjnie pobiera podatek  vat. Sumując cena wędki wzrosła o 31 pln do kwoty 208 pln .

Czekam na dokupiony młynek.

post-59698-0-30642100-1511888840_thumb.jpg

post-59698-0-64135300-1511888849_thumb.jpg

post-59698-0-43646700-1511888861_thumb.jpg

post-59698-0-81836200-1511888919_thumb.jpg

Dzisiaj dojechała za pośrednictwem firmy kurierskiej FedEx zakupiona 11.11. na Ali wykałaczka Tetona. Nigdy nie kupowałem niczego co dostarczane było by kurierem, okazuje się że firma kurierska obligatoryjnie pobiera podatek vat. Sumując cena wędki wzrosła o 31 pln do kwoty 208 pln .

Nieprawdą jest to co napisałeś. Ja miałem deklarację jako "sample" i wpisane 18 dolarów ( wg prawa poniżej bodajże 22 nie podlega to watowi, jeśli nie jest na firmę) i nie zapłaciłem nic vatu. A kupiłem kija droższego bo tego 2-10. Też czekałem czy nic nie trzeba będzie dopłacać, jak widać nie doplacałem. FedEx Warszawski.

Jaki młynek do niego wzięłaś z ali?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

Nieprawdą jest to co napisałeś. Ja miałem deklarację jako "sample" i wpisane 18 dolarów ( wg prawa poniżej bodajże 22 nie podlega to watowi, jeśli nie jest na firmę) i nie zapłaciłem nic vatu. A kupiłem kija droższego bo tego 2-10. Też czekałem czy nic nie trzeba będzie dopłacać, jak widać nie doplacałem. FedEx Warszawski.

Czyli zgodnie ze stanem rzeczywistym były to próbki/wzory towaru w cenie 18$!?

• Like 1

Napiszę w Twoim tonie, to TY nie piszesz  prawdy a do tego nie masz wiedzy w temacie, poczytaj o podatku o wartości dodanej od towarów i usług. Podatek vat może odliczyć (upraszczając)przedsiębiorca, a płacą go wszyscy na co dzień, kupując towar czy usługę w kraju. Niektóre towary są zwolnione z cła zaś obowiązek vat leży na wszystkich produktach importowanych z Chin, a tylko od szczęścia zależy czy wpadną w ręce celnika na WER-ze.

w Polsce są też towary i usługi zwolnione z vat lub z 7 % stawką.

post-59698-0-07421900-1511893247_thumb.jpg

post-59698-0-87280800-1511893254_thumb.jpg

Dzisiaj dojechała za pośrednictwem firmy kurierskiej  FedEx zakupiona 11.11. na Ali wykałaczka Tetona. Nigdy nie kupowałem niczego co dostarczane było by kurierem, okazuje się że firma kurierska obligatoryjnie pobiera podatek  vat. Sumując cena wędki wzrosła o 31 pln do kwoty 208 pln .

Tak sobie przepatrzyłem swoje zakupy na Ali. 4 wędziska przysłane przez: 1 x FedEx, 1 x UPS i 2 x DHL (wszystkie powyżej 200 PLN) oraz zakup 2 Tatul. Nigdy nie poniosłem dodatkowych opłat podatkowych. WER W-wa. 

Edyta podpowiada, że 3 razy to był Teton i raz Tsurinoya.

Edytowane przez Młody wędkarz

@Małkociniak, absolutnie nie miałem na celu kłótni wywoływać , ale pisanie ze kurier obligatoryjne dolicza opłatę wymaga sprostowania skoro tak nie jest. Zamawim z ali kawał czasu, nigdy nic nie doplacałem poza kosztem u chińczyka.

Tu jakby kontynuacja tego co mówiłem, doczytaj do końca.

https://www.wykop.pl/wpis/7695496/porada-prawna-zamowilem-z-ali-paczke-fedex-em-i-oc/

Celnicy to nie frajerzy nie interesuje ich żaden napis, sample, tudzież gift,tympardziej z chin,  ja prawdopodobnie zapłaciłem podatek od kosztów transportu. Kiedyś kupiłem telefon od Chińczyka , napisał professional sample celnika to nie interesowało dostałem pismo o przedstawienie f-ry zapłaty, wysłałem scan e-mailem. Za tydzień telefon przyszedł pocztą za pobranie trochę ponad sto pln-ów vat-u bo telefony są zwolnione z cła.

A tu masz podstawę prawną.

post-59698-0-53573000-1511900274_thumb.jpg

Jednym słowem miałeś farta przy dostawie firmą kurierską, jeśli chodzi o drobnicę dostarczaną PP to sprawa wygląda inaczej. Jeszcze w zeszłym roku na każdej przesyłce miałem zielony stempel UC. W tym roku żadna przesyłka nie była stemplowana (nie znaczy oclona) Dzisiaj przyszły tez do mnie plecionki z Ali i kółka łącznikowe, tez bez opłat. 

mogą chcieć zobaczyć dowód zakupu / przelewu - jesli podejrzewają że wartość podana przez sprzedawce jest zaniżona. Ale w praktyce wgląda  to tak że Ty deklarujesz wartość przesyłki a oni dokładają koszt odprawy, czyli nawet jeżeli nie będzie do zapłacenia cała czy VATu to koszt "obsługi" administracyjnej opłaty celnej bedzie. moze to byc nawet pare stówek dodatkowo

mogą chcieć zobaczyć dowód zakupu / przelewu - jesli podejrzewają że wartość podana przez sprzedawce jest zaniżona. Ale w praktyce wgląda  to tak że Ty deklarujesz wartość przesyłki a oni dokładają koszt odprawy, czyli nawet jeżeli nie będzie do zapłacenia cała czy VATu to koszt "obsługi" administracyjnej opłaty celnej bedzie. moze to byc nawet pare stówek dodatkowo

Wszystkie opłaty dookoła obsługi celnej nie były wcale duże a wynikają one zapewne z ustawy, wtedy kiedy płaciłem cło za telefon to opłaty odprawy i pocztowe(bo wtedy kiedy UC ocli czy opodatkuje Ci zakupy to wysyła przesyłkę do adresata za pośrednictwem PP i jest to przesyłka pobraniowa) wynosiły około 30 pln

• Like 1

Problem pojawia się wtedy, kiedy zadeklarujemy 30$, faktyczna wartość to 150$, a celnicy zarządzają potwierdzenia wartości towaru (np. screen zamówienia itp.)... :)