ROBERTO70 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Witam .Nowy rok i kilka ze zmian zmian w okregu PZW Piotrków Tryb . Wymiar ochronny okonia - do 20 cm. Ilościowy dobowy limit połowu okonia - do 15 szt. Sum europejski – bez ilościowego dobowego limit połowu . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Po tym jakie spustoszenie odbyło się na wodach tego okręgu na okoniu to powinien być bezwzględny zakaz zabierania tej ryby! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 "Sum europejski – bez ilościowego dobowego limit połowu ." Bo to szkodnik - taki argument słyszałem. Wypisz wymaluj - kilkadziesiąt lat wstecz to samo o okoniu mówiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 "Sum europejski – bez ilościowego dobowego limit połowu ." Bo to szkodnik - taki argument słyszałem. Wypisz wymaluj - kilkadziesiąt lat wstecz to samo o okoniu mówiono. Czyli na Sulejowskim hulaj dusza ! Chłodnie na parkingach będą stały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Cywilizacja się cofa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Piszą że tego suma tyle,cały sezon pływałem po ZS i raptem jako przyłów trafił mi się jeden sumik 80cm,może dlatego że z nastawieniem na inną rybę ale bez przesady bo za rok powiedzą że okoń szkodnikiem i zniosą wszystkie limity.Bardziej bym się przychylił zakazie zabierania przez jeden lub dwa sezony szczupaka i sandacza bo tego w większym wymiarze niż 60cm to dużo nie pływa,okoń dobrze ale limit bym zmienił do 5szt bo jak widzę prezesów z pełnymi siatami to chuj mnie strzela.Zajeli by się kłusolami i kontrolami bo przez dwa lata ani jednej na ZS nie widziałem. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez pikeft 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Cóż, problem z Sulejowskim jest następujący. Jest nadmiar tej ryby ( czyli suma, jakoś nie czepia się moich przynęt, chociaż nigdy się na niego nie nastawiam). Mięsiarze mają gdzieś wymiary i okresy i jadą na całego. Przeto w pierwszej kolejności wyjeżdżają osobniki mniej niż metrowe lub około metrowe.Ale mięsiarze mają sposoby również na te większe. One również wyjeżdżają z wody, ale są cwańsze i dlatego nie w takiej ilości, jak mniejsze. Choć głowy nie dam. Musimy pamiętać o jednym. Sum nawet w postaci niewymiarowej jest łakomym kąskiem dla kłusola, bo to kawał mięcha jest, nie wspominając o większych. Są tak wyspecjalizowane ekipy kłusoli, iż o ich skuteczności nie zdaje sobie sprawy przeciętny wędkarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Witam Jaki nadmiar ja się pytam???? Po szczupaku i sandaczu zostały wspomnienia.Więc sum zajął ich miejsce.Lecz nie ma go w nadmiarze do groma ciężkiego.Każdego drapieżnika będzie proporcjonalnie mniej niż białorybu.A jak zostanie sam białoryb to wkrótce skarłowacieje i znów będzie niedobrze. Wg mnie jedynym sensownym zachowaniem byłoby wprowadzenie minimum trzyletniego zakazu zabierania KAŻDEGO drapieżnika.I intensywne dorybienie szczupakiem i sandaczem. O pilnowaniu wody to i szkoda wspominać. Pozdrawiam - Romek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Ten stan to jest kompromis pomiędzy oczekiwaniami mas a możliwościami okręgowego ichtiologa. Raz go mały włos nie wyrzucili za przedłużenie okresu karencji na połów z łódki.. Panowie, kłusownictwo oraz brak poszanowania dla prawa jest powszechny. Wędkarze nie wyróżniają się na plus. To problem którego nie da się wyeliminować postawieniem tysiąca policjantów. Sędzia i tak umorzy postępowanie z powodu niskiej szkodliwości czynu, a oskarżycielem społecznym z racji wyznawanych horyzontów oraz karygodnym brakiem kół innych jak wirtualne, nikt być przecież nie zamierza..Sulejów to jest powszechnie dostępna woda, udostępniana chętnym za przysłowiowe friko porozumień i nie należy oczekiwać szybkiej zmiany na lepsze.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Nawet jeżeli suma jest sporo to wydaje mi się że samo zniesienie limitów na niego nie rozwiąże problemu bezrybia jeśli chodzi o dużego drapieżnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Cudów się nie spodziewaj, koncert życzeń to nie tutaj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Każdy, wędkujący na Sulejowskim widzi to, co widzi, a raczej łowi. Olka Góralczyka ,ichtiologa w PZW Piotrków znam. Jak j.pl chce zrobić jakieś spotkanie nad tą wodą, myślę, iż dobrym pomysłem byłoby Go zaprosić.Rozjaśni nieco w paru łbach sytuację co, i jak i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Sulejów to w ogóle temat rzeka,zarybianie,kłusownicy oraz to się dzieje z poziomem wody którym teraz bawią się strasznie woda jest spuszczana w dużych ilościach.Przy okazji mojej wizyty w sylwestra na wysokości Barkowic brzeg cofnął się o 200m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Każdy, wędkujący na Sulejowskim widzi to, co widzi, a raczej łowi. Olka Góralczyka ,ichtiologa w PZW Piotrków znam. Jak j.pl chce zrobić jakieś spotkanie nad tą wodą, myślę, iż dobrym pomysłem byłoby Go zaprosić.Rozjaśni nieco w paru łbach sytuację co, i jak i dlaczego? Witam Wygląda,że Ty masz już rozjaśnione.Zatem podziel się swoją jasnością z innymi.Bo moja ciemność mówi mi,że sum europejski to nasz rodzimy gatunek i nie stwarza zagrożenia dla rybostanu.Jako nastolatek - w połowie lat siedemdziesiątych byłem raz czy dwa nad ZS i małe sumiki czepiały się.Gdyby dziś był ich nadmiar to też by się czepiały.A nie czepiają się... Nic się nie czepia z drapieżników.Wystarczy zobaczyć wyniki zawodów jak jest kiepsko.Jak to się ma do łowisk zagranicznych? A sam sum...Polacy jeżdżą sobie za granicę na łowiska sumowe. A u nas to szkodnik hahahahahahahahahaaha NIC nie usprawiedliwia takiej durnoty... Pozdrawiam - Romek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi