kamildarbanski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Witajcie. W zwiazku z ostatnimi mroznymi dniami akumulator w moim 2 litrowym passacie ulegl rozdupczeniu. Moja prosba do was koledzy odnosnie porady w zakupie nowego AKU czy jest sens ladowac kase w sprawdzone marki i wydawac 300-400 zloty a ze z kasa zawsze krucho to wiecie koledzy o co chodzi ???? Jakie jest wasze zdanie i porady? Macie lub znacie jakies tansze i dobre konstrukcje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Akumulator akumulatorem, warto też zainwestować w dobry prostownik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Dokładnie tak.Przerabiałem już różne prostowniki ale CTEK wymiata wszystko.Co do aku to imho 300-400zł powinno wystarczyć na dobry aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bry1@nt Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Kup sobie akumator ukrainski akumulator Westa bedziesz zadowolony z ceny i jakosci. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Bry1@nt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie watpie ze wystarczy tylko pytanie jest takie czy aku za 400 zl w porownaniu z aku za 200 zl daje lepsza jakosc? Sprzedajacy twierdzi ze jest to elektryka i czesto bywa tak ze ten firmy krzak moze dzialac 10 lat wtedy gdy np Centra lub Warta moze sie po pol roku popsuc. Dlatego pytam czy ktos z was ma doswiadczenia w tym temacie z tanszymi akumulatorami i ich zywotnoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bry1@nt Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Czesto montowalem na zyczenie klijentów najtansze akumulatory firmy 4max, na okolo 10szt byla jedna reklamacja (padl po miesiacu) reszta smiga juz po pare lat i nikt nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Moim zdaniem nie ma sensu ładować kasy w znane drogie marki, jedyne co warto, to kupić aku z płytami wapniowymi, tak sądzę, choć jestem aktualnie na etapie długodystansowego testu.Niestety każde aku inne niż to które było w oryginale z 1 montażu to już nie to samo, nie ważne jak by się nie nazywał i w jakiej cudownej technologii był wykonany. 3-4 lata to pewnie max. Mam jakiegoś ZAPa czy Banner z wapniowymi płytami, i 3 rok jest ok - w dieslu, co dalej zobaczymy, jak dużo jeździsz to będzie działał długo. A kiedyś w alfie miałem aku od nowości - 10 lat, mróz -25 na zewnątrz, i bella paliła od strzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko333 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Mialem Weste i tez uwazam ze stosunek jakosci do ceny jest trudny do pobicia. Bardzo dobry akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Dokładnie kup Weste lub ZAP-Schneider i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Tak jak koledzy wyżej ,polecam Ukraińską Westę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak to jest z prądem rozruchu, mam w oryginale 70Ah i 720A.W instrukcji samochodu nie znalazłem jaki mogę minimum zastosować, a Westa ma 640A, czy to nie będzie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Patrzylem teraz 4 maxa i przy 60Ah ma 200 A rozruch kedy np Varta Blue 60Ah ma rozruch 540 A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 A mi kiedyś Wespa padła po półtoraroku...A gwarancję miałem na rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Westa daje na 2 lata gwarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ja miałem 12 m-cy.Było to ok 5-6 lat wstecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak to jest z prądem rozruchu, mam w oryginale 70Ah i 720A.W instrukcji samochodu nie znalazłem jaki mogę minimum zastosować, a Westa ma 640A, czy to nie będzie za mało ?Z tego co patrzyłem to Westa przy 70 ah ma 680 A , raczej nie powinien być za słaby. A mi kiedyś Wespa padła po półtoraroku...A gwarancję miałem na rok...Wszystko się może zdarzyć. Dziwne tylko z tą gwarancją , w punkcie gdzie ja kupuję jest na dwa lata.Od sprzedającego słyszałem że na Ukrainie jest na nie 3 lata gwarancji,dodatkowo nigdy nie miał żadnych reklamacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) 80% gwarancji na akumulatory nie jest uznawana, mi przeciekał Bosch Silver i firma stwierdziła ,że to z mojej winy na szczęscie sprzedawca był honorowy i wstawił mi gratis Varte 74ah jeździłem na niej 3 lata samochód dałem synowi a on teraz 5 rok już go używa czyli łącznie 8 lat i śmiga aż miłoJak bym miał takiego grzmota wyjmować i dźwigać do ładowania , to bym wolał wywalić i kupić nowypo za tym sporo kierowców jeździ po mieście głownie i akus jest nie doładowany a jaki problem raz w tyg przegonić 40-50km za miasto i doładować ?Ja i tak jeżdżę od lat i nie używam prostownika, robie tak nie tylko dla akusa ale i dla filtra FAP po prostu musze go przepalićale i z benzyniakami tak robiłem , u nas to takie przyzwyczajenie z komuny z tym noszeniem tych akumulatorówto już lepiej powerbanka do akusa kupić , po za tym opary które sie wydobywaja w trakcie ładowania sa szkodliwe no i namiętne ładowanie w nocy co może się źle skończyć , kolega tak samochód i garaż spalił Edytowane 9 Stycznia 2017 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Kupilem Varte Blue 60Ah i 520A w promo za 200 zł a co z tego wyjdzie to sie w praniu okaze. Okres gwarancji 2 lata oby tyle przezyl bez przygod i bede zadowolony. Na pewno lepsze to niz latanie z kablami i ladowanie po nocach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Dobry wybór ale jeśli to diesel to moze być za słaby Edytowane 9 Stycznia 2017 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie nie benzyna cale szczescie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ja kupilem malo znanego Tuborga do dislaMalo opini .te ktore znalazlen wszystkie byly pozytywne . smiga drugi rok i jest oki . warto w aucie sprawdzic ladowanie i nie kupowac zbyt duzej pojemnosci niz zalecana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Najlepiej to kupic dokladnie taka pojemnosc jak byla w oryginale poniewaz jest dostosowana do ilosci odbiornikow w aucie. Oraz z nie mniejszym prądem rozruchowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Z tymi akumulatorami to nie do końca jest tak, że nie warto inwestować w dobry. Otóż warto, ale dla mnie dobry to jest Optima, do cywilnego auta czerwona, w teren żółta. Na czerwonej kupionej w grudniu 1991 roku jeździłem eksploatując ją w różnych autach do 2010 roku, w momencie zakupu kosztowała ponad 400 zł, teraz prawie 800 zł.Jeden z istotnych parametrów tego który miałem, pojemność 54 Ah a prąd rozruchowy 850 A przy - 18 stopniach, teraz mają trochę inne parametry. Słyszałem, co prawda opinie, że te teraz sprzedawane to już nie to co kiedyś, nie wiem ile w tym prawdy, myślę jednak, ze to jak ze wszystkimi opiniami u nas, np. Panie kiedyś to były ryby ... itd http://e-battery.pl/akumulatory-optima/436-optima-red-top-50ah-rt-u-42.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggot Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Co prawda sam nie wymieniam baterii bo nie mam takiej potrzeby, ale wszyscy których znam i muszą kupić kupują tylko akumulatory firmy Topla. Mieszkam na Mazurach więc akumulator musi być porządny, a od nikogo na powyższą firmę złego słowa nie usłyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Z tymi akumulatorami to nie do końca jest tak, że nie warto inwestować w dobry. Otóż warto, ale dla mnie dobry to jest Optima, do cywilnego auta czerwona, w teren żółta. Na czerwonej kupionej w grudniu 1991 roku jeździłem eksploatując ją w różnych autach do 2010 roku, w momencie zakupu kosztowała ponad 400 zł, teraz prawie 800 zł.Jeden z istotnych parametrów tego który miałem, pojemność 54 Ah a prąd rozruchowy 850 A przy - 18 stopniach, teraz mają trochę inne parametry. Słyszałem, co prawda opinie, że te teraz sprzedawane to już nie to co kiedyś, nie wiem ile w tym prawdy, myślę jednak, ze to jak ze wszystkimi opiniami u nas, np. Panie kiedyś to były ryby ... itd http://e-battery.pl/akumulatory-optima/436-optima-red-top-50ah-rt-u-42.htmlDokładnie tak było/jest jak napisałeś Januszu.Moją Optima Yellow dzielnie dawała radę przez 16 lat.Podejrzewam że przy niewielkim benzynowym motorze jeszcze by polatała.Napisałem nawet kiedyś posta na ten temat http://jerkbait.pl/topic/20936-aku-żelowy-a-mozliwość-odpalenia-fury-w-mroźne-dni/?p=1202702 W zeszłym sezonie zastąpiłem ją Vartą Blue- zobaczymy czy wytrzyma choć z 5lat.Na nową Optimę nie miałem wolnego tysiąca pln. Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi