Skocz do zawartości

Makro owadów

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Obejrzałem sobie temat i Wasze zdjęcia i powiem, tyle że robią wrażenie :) jednak makro ma w sobie coś :) adam-spin, Ledwozipie i inni - jest na co popatrzeć i zatrzymać się na zdjęciu przez dłuższą chwilę :) nie wiem czy kiedyś uda mi się zrobić taką profeskę ;)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Kolejne domowe odwiedziny „uroczej” ćmy.

post-67680-0-51394700-1533621410_thumb.jpg    

post-67680-0-27072500-1533621452_thumb.jpg

post-67680-0-39033600-1533621472_thumb.jpg

post-67680-0-74683600-1533621485_thumb.jpg

post-67680-0-86046800-1533621501_thumb.jpg

Szukałem, szukałem (nigdzie nie było) i znalazłem… i okazało się, że to azjatycki imigrant - Cydalima perspektalis czyli ćma bukszpanowa.

Winowajca, który od kilku lat niszczy nasze bukszpany.  

Wiosną bukszpany po żerowaniu gąsienic wyglądają tak jakby usychały (blade nadjedzone listki z oprzędem, na którym występują grudkowate odchody gąsienic). Zielone gąsienice bardzo ciężko dojrzeć w liściach bukszpanu, chowają się w kokonach zrobionych z liści.

Większość ogrodników myśli, że bukszpany po prostu uschły po zimie.

Występuje w Azji wschodniej – Chinach, Korei, Japonii, Indiach i rosyjskim dalekim wschodzie.

Do Europy gatunek trafił w 2007 r. wraz ze sprowadzanymi egzotycznymi roślinami.

Brak naturalnych wrogów i konkurencji doprowadził do gwałtownej ekspansji tego szkodnika.

Sam motyl jest nieszkodliwy, odżywia się nektarem z kwiatów i sokami z roślin.

Bądź czujny, pilnuj swoich bukszpanów, Cydalima perspektalis już tu jest!  ;)

• Like 6

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...