volkswagen Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Hydropsyche. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Do mnie przylatuje taki gość od 2 lat. Ile może żyć furczak? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iresta Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Ćmy są także w kropeczki jak biedroneczki. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Kolejne domowe odwiedziny „uroczej” ćmy. BUKSZP 1,1.jpg BUKSZP 2,1.jpg BUKSZP 4,1.jpg BUKSZP 5,1.jpg BUKSZP 6,1.jpg Szukałem, szukałem (nigdzie nie było) i znalazłem… i okazało się, że to azjatycki imigrant - Cydalima perspektalis czyli ćma bukszpanowa.Winowajca, który od kilku lat niszczy nasze bukszpany. Wiosną bukszpany po żerowaniu gąsienic wyglądają tak jakby usychały (blade nadjedzone listki z oprzędem, na którym występują grudkowate odchody gąsienic). Zielone gąsienice bardzo ciężko dojrzeć w liściach bukszpanu, chowają się w kokonach zrobionych z liści.Większość ogrodników myśli, że bukszpany po prostu uschły po zimie. Występuje w Azji wschodniej – Chinach, Korei, Japonii, Indiach i rosyjskim dalekim wschodzie. Do Europy gatunek trafił w 2007 r. wraz ze sprowadzanymi egzotycznymi roślinami.Brak naturalnych wrogów i konkurencji doprowadził do gwałtownej ekspansji tego szkodnika.Sam motyl jest nieszkodliwy, odżywia się nektarem z kwiatów i sokami z roślin. Bądź czujny, pilnuj swoich bukszpanów, Cydalima perspektalis już tu jest! w promieniu 150 Km od mojej miejscowosci nie ma juz ani jednego bukszpanu wszystko zezarte przez przez tego intruza! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 @yffea https://pl.wikipedia.org/wiki/Fruczak_gołąbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Coś na czasie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Ładne zdjęcia tu prezentujecie.To ja pokażę jakieś moje wypociny. pozdro 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Jakim konkretnie sprzętem te fotki zrobione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Jakim konkretnie sprzętem te fotki zrobione ?Body to PEN-F, a szkło to mZD60/f2.8macro i to roznie, bo z pierscieniem posrednim albo/i z raynoxem.Kwestia tego co jak i gdzie fotografuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Kwestia tego co jak i gdzie fotografuje. A i owszem, ale kalkulatorem czy innym smarkiem raczej będzie, że tak napiszę odrobinkę trudno tak focić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 A i owszem, ale kalkulatorem czy innym smarkiem raczej będzie, że tak napiszę odrobinkę trudno tak focić Owszem.Mi bardziej chodziło o dobór szkieł i techniki fotografowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Ładne zdjęcia tu prezentujecie.To ja pokażę jakieś moje wypociny. pozdroProszę, nie nazywaj swoich zdjęć "wypocinami" Edytowane 6 Lipca 2019 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 To kolejna mala porcja. pozdro 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Dzisiaj temat przewodni, gąsienice pozdro 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Proszę, nie nazywaj swoich zdjęć "wypocinami" Robert spoko, Przemek zna swoją wartość, jest zawodowcem w temacie fotografii na forum fotograficznym to przodownik w fotach macro . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 To się czuje ( i wie), że to nie jest przypadkowy amator za obiektywem ale tak sobie pomyślałem ... że tym super zdjęciom może być przykro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Dzisiaj pare takich zdjec;) pozdro 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volkswagen Opublikowano 19 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Czy te oczy mogą kłamać? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volkswagen Opublikowano 19 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Przystojniak 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 19 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Pająk i trzmiel - świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Chrząszczyki dzisiaj: pozdro 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Cudne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Przemo fotki brzytwa, raz nie ma się do czego przyczepić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Pojawia się co wieczór w tym samym miejscu tworząc nową sieć 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi