Skocz do zawartości

Czym zastapić Composite Developments Blue Rapid 2,7 m 7-28 g?

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego grona to Elitka najbardziej uniewrsalna  ;) no i w razie wpadki,- najłatwiejsza do sprzedaży.

Ale co tak na prawdę wpadło mi do głowy czytając ten wątek,- rozmowa pod koniec roku ze Zbyszkiem Kawalcem w której wspominał mi o jakimś rewelacyjnym blanku od Krzyśka Zielińskiego właśnie uncjówce 2,7 m czyli dokładnie to czego szukasz. Jeśli mnie starcza pamięć nie myli chodziło o jakiegoś nowego Kraaga.

Jest jeszcze CD EXT Nano długości 8'6" w modelu MH lub H, w zależności od gramatur przynęt, których najczęściej używasz, a który spełni Twoje założenia doskonale. U nas mocno niedoceniany, traktowany tak trochę po macoszemu, a niesłusznie. To bardzo szybkie, świetnie zbalansowane blanki, które czułością, w mojej ocenie, przewyższają Elitkę. No i cenowo jeszcze parę stówek na porządne uzbrojenie zostanie Ci w kieszeni.

cos tam z phenixa stoi w centum wedkarstwa na wybrzeżu , z tego co wiem to i m1 i black chrome wychodzą na sklepowe pułk, 

z opisu i typowo pod gumy to chyba nie ma czym zastąpić tego back chrome, troszeczke bardziej uniwersalny będzie m1 ale tez chyba minimalnie  mocniejszy niż potrzeba.

Jeśli chcesz coś wiedzieć na temat Black Chroma napisz do Thora13 - ma to cudeńko i łowi. Jego opis wędki i kilka fotek w wątku :

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-56#entry1991869

Dzieku Darku za namiary juz napisalem wiadomosc ????

Witam

jeśli  w grę wchodzą  główki 20-25 g plus guma   to  Matagi Super Seabassa 260 cm /   20 lbs / 28 g  którego mam -  niespecjalnie  polecam . Do tego  przynajmniej  u mnie  służy M1  sp 86 MH ........

i tak główki ca 10-17 g plus ES 4"  Matagi    ,    główki 17-25 g  to     M1 .  W tym  przypadku  opisy są  nieco  mylące  Phenix mimo 17 lbs   jest mocniejszy górą  i to daje możliwość  zastosowania  główek  > 20 g .

Matagi  jest bardziej finezyjny   całościowo  , a przede wszystkim znacznie  szczytem ,  co daję  dodatkowe  możliwości  współpracy  z woblerami sandaczowymi - czy przy    DS , natomiast  ten finezyjny szczyt siądzie  przy 20g +

tzn przy podbiciu gumy / agresywnie pod kontrolą  . Woblery bezsterowe  / wąskie blachy  morskie/ trociowe  /  przy małym oporze w wodzie pociągnie ca max  20/22 g . Z tego co pisałeś  wybór  pomiędzy  M1 MH/  BCH MH/Elitka  MH/

wydaję się  sensowny  .........

Pozdrawiam

Maciej

Dostepne blanki

CD

Batson

Mhx

Nfc

Cosinus

Talon

Niestety brak

Phenix

St.croix

Matagi

Niby sporo ale nic konkretnego na razie nie mam parcia bo do czerwca jeszcze troche a u lowic jeszcze jest czym

A matagi są :) Zle szukałeś :)

A tak serio ...czym zastąpić ? Drugim BR :) Albo SP982MH 17lb a kijek ? Piękniusi !! POmacaj sobie na wybrzeżu jest gotowy kij od Łukasza Masiaka tam do sprzedania - cena  ? Hmm trochę sporo bo ok 1200zeta ,...ale jak Cię stać  :)

• Like 1

Poszukam kogos na wymiane na Black Chroma lub Elitke za tego Blue rapida mojego a jak nikt nic to Rapid zostaje i nie bede wymyslal ???? Procz tej Elitki lub Phenixa Black Chrome BCX 88MH chyba nie ma czym innym sensownym zastapic tego BR wiec jak to nie przejdzie to BR zostaje i tyle ????????

o ! ostatni wpis   jest bardzo mądry , siądzie Tobie  rybek  70/80 cm po emocjonującej  akcji  szczęśliwie ,   udanie wyholujesz  i zakochasz  się   w tym CD BLR   i stwierdzisz   że nie chcesz   nic lepszego/ innego....

, a jak   z jakiś przyczyn  nie  siądzie  nic większego   ,  to nadal  będziesz  szukał  złotego grala .........

P.S . a tak  na serio  nie jesteś zadowolony  z zamiany  , chyba  niedawno  masz tego CD BLR 17 LBS  /  kosztem  CD XLS  15 lbs  ..?

pozdrawiam

Maciej

Też łowilem Blue Rapidem 3.00 do 28 gram i myślałem że kij będzie miał dożywocie. No niestety wpadł mi w ręce Phenix TSP-964-4ML czyli 2.90 do 30 gram i CD poszedł do szafy. Ten też ma dożywocie ale pewnie do czasu ... ;-)

I tak w kółko gonimy króliczka... :-)

Edytowane przez darek3523
  • Like 5

Dokładnie SP 982 MH i wszystko na ten temat,oczywiście jeżeli chodzi o kij 3.0m jeżeli chodzi o 8'6"ft to lepszy od BR jest Black Chrome lub Elitka czy też M1 w zależności do czego potrzebujemy wędki

Edytowane przez mrWhite7