Skocz do zawartości
  • 0

Ponton z PCV/PVC a pazury psa.

newrom

Pytanie

Cześć

Pływa ktoś może z jakimś większym psem na pontonie z PCV ?

Zastanawiam się czy balony wytrzymają kontakt z pazurkami podhalańczyka czy też innego psa podobnej wielkości.

Ktoś ma doświadczenia ?

Aha, chodzi oczywiście o ponton motorowy, a nie o zabawkę plażową :)

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam Chyba bezpieczniej z psem na łodzi.Widziałem w akcji psa dobrze że to nie był ponton tylko łódka bo było by bardzo groźnie .Zobaczył płynąca sarnę ciężko było go utrzymać .W takiej sytuacji nie jesteś zastopować reakcję psa .Podhalańczyk to nie mały piesek.

• 0

Ponton sevylor fishhunter, niby wędkarski to zwykła cerata w porównaniu z jakimkolwiek motorowym. Sierściuchy mają też inne pazury, bardziej jak igły.

Podhalańczyki to raczej stateczne psy i gonienie za sarną nie leży w ich naturze. Chociaż wiadomo że różne rzeczy mogą przyjść psu do głowy, zwłaszcza jak będzie znudzony :) Ja się dopiero przymierzam do psa tej rasy, ale nie wyobrażam sobie że jak pojedziemy pływać to pies będzie musiał zostać w domu.

• 0

Ryzyko zawsze jest. Ale tak poważnie, to wydaje mi się, że wystarczy jakaś karimata na dno pontonu i powinno być w miarę ok.

Chyba, że ponton ma podłogę, to wtedy właściwie nie ma problemu. Tylko jakiś kocyk by się przydał, żeby zwierzak nie marzł.

A.

• 0

Ja pływałem wiele razy Kolibri KM330 z bokserką i nie było problemu - ale to nie była cerata PCV.

Natomiast kot na pokładzie pontonu :doh: (o ile nie ma przyciętych pazurków), to jakby pływać z tysiącem rozrzuconych noży na pokładzie - już nawet nie trzeba ryb łowić - emocje zapewnione :highfive:

• 0

Dzięki :-) A ta bokserka to wsiadała/wysiadała w czasie pływania czy tylko się wylegiwała w czasie pływania ?

Strasznie się bała pływania, do pontonu była wnoszona, po odbiciu od brzegu był dopiero z nią spokój.

Po pontonie chodziła, na burtach stawiała łapy i po dopłynięciu do celu samodzielnie "wysiadała".

Pies ma raczej tępe pazury i o ile nie będzie "kopać dziur w pontonie" to pływadło powinno bez uszczerbku przetrwać podróż zwierzaka.

Problem mógłby być z psem który chciałby samodzielnie wleźć do pontonu z wody (jakby wcześniej sobie pływał), bo wtedy łapami by mocno skrobał o balony - bez pomocy nie wsiadł by na pokład na 100%

• 0

Ponton sevylor fishhunter, niby wędkarski to zwykła cerata w porównaniu z jakimkolwiek motorowym. Sierściuchy mają też inne pazury, bardziej jak igły.

Podhalańczyki to raczej stateczne psy i gonienie za sarną nie leży w ich naturze. Chociaż wiadomo że różne rzeczy mogą przyjść psu do głowy, zwłaszcza jak będzie znudzony :) Ja się dopiero przymierzam do psa tej rasy, ale nie wyobrażam sobie że jak pojedziemy pływać to pies będzie musiał zostać w domu.

Jeśli łowisz i pływasz to daruj sobie wycieczki z czworonogiem, raz zabrałem swoją pupilkę na ryby i o mało nie straciłem oka. Pies absorbuje bardzo dużo uwagi, jest nie przewidywalny, latem dla takiej ilości futra nie będzie przyjemnym wystawianie się na słońce. Nie miej wyrzutów sumienia że zostawiasz psa w domu a ty płyniesz na ryby bo wychodzi to z obopólna korzyścią. Moje kudłate szczęście ;-) 

post-59698-0-05843400-1484155905_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Bardziej chodziło mi o wypad typu tydzień nad morzem, na jakimś pojezierzu itp. Wtedy zostawienie psa w domu jest mało fajne, a zostawienie go na kwaterze może być ryzykowne (dla kwatery). Zresztą mój kundelek bardzo sobie chwalił pływanie po Wiśle, ale to było na drewnianej łódce :o)

Ja też nie przepadam za gorącem, wypady raczej wiosna/jesień. A przed słońcem chroni zadaszenie.

Małkociniak, fajna psinka :) Aż się chce czochrać.

Edytowane przez newrom

• 0

Skoro pływałeś z pieskiem po Wiśle, znasz jego zachowania. Nie będą one inne od tych, które obserwowałeś podczas pływania łódeczką po Wiśle. 

Jeśli zaś "przymierzasz się" do psa innej rasy, nowego (pewnie szczeniaka), wiesz zapewne, że sam go układasz. Co  - poza korporacyjnym trybem życia - stoi na przeszkodzie aby dobrze ułożyć sobie psa?

Chyba tylko niewiedza, względnie olewactwo. Z dobrze ułożonym psem to można wszędzie, nawet na dziwki ;-)

• 0

Mój tryb życia jest taki że bywam w domu co kilka tygodni. Układanie psa przez moją lubą skończy się pewnie rozpieszczeniem.

Zresztą nawet psom myśliwskim czasami odwala i robią głupoty. A szkoli się je cały czas.

No ale wygląda że pazury powinny być łaskawe dla pontonu. Sprawdzi się w tzw praniu. Bo obecny kundelek jest trochę mniejszy od bordera, bo i połowa wysokości ;-)

• 0

Wiesz... Kiedyś, korzystając z pracy psa myśliwskiego (zwykle wyżeł, wyżeł misterlandzki) układało się te psy tak, aby pracowały w terenie typowo użytkowo. Ot, po prostu myśliwski pies wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem. Wiem, brzmi idiotycznie, niemniej jednak tak to działało u mnie. To,  że psy były "rozpuszczane" i rozpieszczane to inna sprawa. Dzięki temu jednak, wielokrotnie potrafiły się odwdzięczyć zachowaniem, o jakie w życiu bym/byś/byśmy psa nie podejrzewali. Kupuj zatem ponton, nie ogłup psa, a będzie Ci wdzięczny za każdą wycieczkę nad wodę. Ponton, nie ceratę, a psa jakiego chcesz. Zwykle rzadziej od nas cierpią na ADHD.