Guzu Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Jakieś silikonowe czy wazelinowe środku na opóźnienie zamrażania możecie polecić?Będę łowił na żyłkęDziękuję Edytowane 10 Stycznia 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Temat przeniesiony z Pstrągi 2017. Garść porad, co robić, by łowić. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alexspin Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Guciolucky, dzięki za podpowiedź, dziś się zaopatrzę w ten preparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Nie mam korka na wędce, nie powiem jak cx80 działa nańTen silikon nie przeszkadza przy węzłachWpływa pozytywnie na żyłkę To na pewno Planuje używać nie tylko podczas mrozów Psikalem rano - o 9, mrozek był do 12, nie poprawiłem a ewentualne czopki lodowe w przelotkach łatwo wypadały po chwilowym zamoczeniu szczytówki w wodzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pawgas Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Ostatnio stosuję wazelinę na przelotki i też fajnie daje radę. 4 godziny przy minus 6 i wietrze było spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zyga102 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Może być każdy silikon w sprayu. To jest przecież preparat do gumy i tworzyw. Jest na każdej stacji benzynowej. Myślę , że jednak wazelina może się póżniej kleić i mazać ,a silikon nie. Zapewne koledzy już te niektóre aspekty sprawdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Ja mam korek i nic mu się nie dzieje. Stosuję ten środek i nigdy się nie upaprałem ani niczego nie zniszczyłem. Stosuję CX80 również do uszczelek systemu bezramkowego w drzwiach aut SUBARU. Trzeba zrozumieć, że preparat ten odpycha od siebie wszelakie zło a nie przyciąga czy przylepia. Środek wzmaga śliskość więc, tak samo jak woda, spada i spływa z niego wszelki brud tylko szybciej niż przed smarowaniem. Nie wyobrażam sobie żeby nie używać go np. podczas łowienia w Odrze czy Wiśle gdzie zawiesina a w zasadzie roztwór koloidalny działa na żyłkę, przelotki i rolkę młynka jak pasta ścierna. Producenci żyłek piszą, że pokrywają silikonem ich powierzchnię ale z doświadczenia wiem, że sam robię to znacznie lepiej niż oni. Wazelina biała też jest niezła z tym, że ma wiele wad. Klei się i lepi, spowalnia spadanie linek ze szpuli i przesuwanie się ich w przelotkach, niewygodnie się ją aplikuje (szczególnie na mrozie i wewnątrz ringów). Zbiera kurz, piasek i brud co docelowo powoduje niszczenie linek, komponentów i rolki. Trudno ją usunąć po zakończeniu łowienia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sukingad Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 A testowałeś ten preparat na plecionki?Na plecionki spray silikonowy działa znacznie gorzej kiedy jest mróz. Coś tam pomaga ale może na kilkanaśce rzutów i potem znowu porcelanki przymarzają. Za to jest bardzo dobry do zwiększania dystansów oddawanych rzutów w temperaturach pow. zera. Najlepiej zaaplikować spray w następujący sposób: zarzucamy przynętę "ile fabryka dała" i natrskujemy obficie plecionkę pozostałą na szpuli młynka, 15-20 obrotów i kolejny natrysk póki nie zwiniemy całej linki. Następnie natryskujemy na plecionkę z wierzchu szpuli i dajemy preparatowi c.a. 10 minut na wsiąknięcie. W ten sposób najefektywniej zwiększamy odległości rzutów a linka jest dłużej nasączona niż po natrysku wierzchu szpuli. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Może być każdy silikon w sprayu. To jest przecież preparat do gumy i tworzyw. Jest na każdej stacji benzynowej. Myślę , że jednak wazelina może się póżniej kleić i mazać ,a silikon nie. Zapewne koledzy już te niektóre aspekty sprawdzili. Ostrzegam przed tą radą, nie każdy silikon w sprayu nadaje się do stosowania w wodzie gdyż wiele z nich zawiera rozpuszczalniki niebezpieczne dla ryb i zwierząt wodnych i/lub nie posiada atestu do stosowania w przemyśle spożywczym. Testowałem kilka podobnych preparatów ale CX bije inne na głowę, długo trzyma się na linkach i ringach jest odpowiednio gęsty itd... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coloumb Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 To pewnie te cuda firmowe do pryskania plecionek sa po prostu takim smarem silikonowym ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Wszyscy mają Mambę, mam i ja...dzięki, Kuba Kilka spostrzeżeń:- smak i zapach neutralne;- lepiej nie psikać w pobliżu czegoś, czego nie chce się psiknąć, podczas psikania powstaje mgiełka, a mgiełki lecą gdzie chcą;- penetracja po psiknięciu na szpulę super, widać znikający smar, aplikować można znaczną ilość;- zupełnie nieklejące i nietłuste, po wytarciu szpuli chusteczką higieniczną nie widać na tej chusteczce za wiele tłustych plam;- upaćkane ręce to można chyba o spodnie wytrzeć...a nawet przejechać po włosach Stosowałem na plecionki płyn Adrenta (w sumie chyba bez efektów), stosuję od niedawna Varivasa (tu będzie lepiej, ale zdania jeszcze nie mam ostatecznego), podejrzewam, że i CX80 się nada. Kuba, pytanie do Ciebie, z góry dziękuję za odpowiedź - czy stosowałeś na przelotki CX80 silikon z tubki? Może forma pasty, na wzór wazeliny, byłaby wygodniejsza w tym przypadku? Tubki są niewielkie (ale małe nie są), kosztują 14 zł z ogonkiem, podejrzewam, że to ten sam smar, tyle że w nieco innym stanie skupienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Tubkowego nie miałem. Osobiście wolę psiukać niż mazać palcem, który mi się w ringi nie mieści 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Eeee, ja to mam na zimę fajoskiego odkupnego starego Avida, ubranego przez kogoś w przelotki tak wielkie, że chyba nawet kciukiem mogę w szczytowej mazać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 No i jak w domu porcelana się nagrzeje to nie odda ciepła zanim wrócisz do domu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Ja tam myślę nad drucikiem łączącym stopki wszystkich przelotek z baterejką w dolniku, hahahaha Edytowane 12 Stycznia 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łowca.b Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja tam myślę nad drucikiem łączącym stopki wszystkich przelotek z baterejką w dolniku, hahahaha Taki drut grzewczy do przelotek, to jest myśl techniczna. Super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Taki drut grzewczy do przelotek, to jest myśl techniczna. Super pomysł. Rzuciłem ten temat w dziale Pstrągi 2017 zanim ta rozmowa została przeniesiona tutaj i widać wymoderowana z niektórych wpisów.Zakończyło się na tym, że taka wędka mogłaby być potraktowana jako wędka elektryczna, która jest zabroniona u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 U mnie maja tylko to http://m.bimex.pl/product-pol-35870-CX80-PLYN-KONSERWUJACO-NAPRAWCZY-100ml-.html#close_popup nada sie czy lepiej dac troszke oliwki dla dzieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 U mnie maja tylko to http://m.bimex.pl/product-pol-35870-CX80-PLYN-KONSERWUJACO-NAPRAWCZY-100ml-.html#close_popup nada sie czy lepiej dac troszke oliwki dla dzieci ?Agresywny może być. Zjadacz linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 jest bardziej tlusty jak silikon ktory mam do uszczelek jutro sprawdze czy do czegos sie to nada, szczgolnie na przelotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coloumb Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Najlepszy jest WD40...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Smalec jest jeszcze bardziej tłusty a muchozol pewnie podobnie toksyczny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 na pewno wszystkie ryby w jeziorze padna od tej trucizny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coloumb Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Smalczyk ze skwarka na przelocie...to moze byc hit...primo nie zamarzaja lizniete smakolykiem przelotki, secundo zylka przesiaka i roznosi po akwenie kuszaca chmure zapachowa...patent lepszy od wedki elektrycznej...serio doszliscie do wniosku, ze podgrzanie przelotek, pomijajac sens i techniczne uwarunkowania, spowoduje otrzymanie narzedzia klusowniczego? Dobre, dobre...???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 altumhandmade Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 CX80 - świetna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Guzu
Jakieś silikonowe czy wazelinowe środku na opóźnienie zamrażania możecie polecić?
Będę łowił na żyłkę
Edytowane przez bartsiedlceDziękuję
Top użytkownicy dla tego pytania
13
6
4
4
Popularne dni
7 Sty
10
13 Sty
10
11 Sty
8
12 Sty
6
Top użytkownicy dla tego pytania
guciolucky 13 odpowiedzi
Guzu 6 odpowiedzi
cristovo 4 odpowiedzi
coloumb 4 odpowiedzi
Popularne dni
7 Sty 2017
10 odpowiedzi
13 Sty 2017
10 odpowiedzi
11 Sty 2017
8 odpowiedzi
12 Sty 2017
6 odpowiedzi
Popularne posty
guciolucky
W domu spryskaj suchą żyłkę (nie żałuj niech się wciągnie przez cały nawój) na szpuli, blank i przelotki. Efekt uboczny to poprawa lotności stąd przy lekkim łowieniu stosuję ten rozdzielacz również p
guciolucky
Daniel ja stosuję CX80 i polecam, super spray i wykorzystasz nie tylko zimą
guciolucky
Cx80 poprawia jakość żyłki, staje się śliska, uzupełniają się mikrouszkodzenia, węzły ładnie się zaciskają a brody łatwo prostują bo nie zrobi się supeł. Wiadomo, że nie da się w 100% zabezpieczyć prz
54 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi