Skocz do zawartości

Sandacze 2017

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

nie tylko zagranica, w Polsce w morskich wodach śródlądowych można jeszcze trochę je łowić (rzeki do 2km od ujścia, porty ) ;) może jutro pojadę :)

Nie do końca. Nie morskie wody śródlądowe tylko morskie wody wewnętrzne. Ich granica jest osobno określona dla każdego cieku wodnego. Poza tym obszary morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich, odpadają do ostatniego dnia lutego.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Miałem wolny dzień ale padało,więc nie chciało mi się wyłazić z domu...Po południu przestało i się nawet trochę przejaśniło, więc nabrałem ochoty żeby te półtorej godzin y do zachodu słońca porzucać na kanałkach w okolicy.rybka strzeliła przy palach widocznych na zdjęciu,a emocje jak to przy sandaczu... Wiedziałem że jest duży (PB) i martwiłem się żeby tylko nie spadł.Pobierany jak większość moich ryb łowionych na piechotę,dłonią za pokrywę.

Pozdro. Wobi

Ps.Artur leżał na mokrej trawie i na pewno nic mu nie jest  ,dziś złowiłem po raz trzeci w przeciągu miesiąca tego samego szczupaka i ma się świetnie.

• Like 5

W dwóch krajach tzw.cywilizacji zachodniej gdzie miałem okazję troszeczkę połowić,ryby się chroni troszeczkę inaczej niz w PL. Przepisy Holenderskie i Angielskie są w tym względzie dość podobne,tzn.w UK można łowić do 15 marca,a później do 15 czerwca jest zamknięty sezon na większości wód,żeby ryby mogły się wytrzeć i w spokoju odpocząć po trudach tarła.Natomiast w NL szczupaki można łowić  do końca lutego,a okonie i sandacze do końca marca,co jest związane z terminem tarła  w.w. gatunków.Później też jest całkowicie zamknięty sezon dla spinningu i przynęt zwierzęcych do ostatniej soboty maja.Wtedy można tylko białoryb na chleb i sztuczna muchę nie większą niż 2,5cm. Tamtejsi specjaliści od ochrony ryb twierdzą że ryby wymagają ochrony po trudach tarła , a łowienie ich przed tarłem w optymalnych temperaturach (niewielka różnica pomiędzy temp. wody i powietrza ) nie jest dla nich specjalnie szkodliwe.Chyba wiedzą co mówią bo rybek w wodach mają odrobinkę więcej.  Dużo bardziej szkodliwe jest przebywanie ryb poza środowiskiem podczas mrozów lub upałów.... 

Pozdr.Wobi

• Like 10

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Adam, możesz napisać trochę więcej na temat twoich połowów nocnych ? Już we wcześniejszych latach widziałem ,że łowisz je systematycznie. Większość nocne sandacze łowi przy powierzchni ,a na Twoich fotkach widać gumy. Czyżby stały przy dnie, w toni... ?

I gratki za rekordową tołpygę ;)

Edytowane przez tomasxt
  • Like 1

tomasxt, jasne, że mogę.

Łowię klasycznie, czyli z opadu.

Wszystko zależy od dnia, jak widzę, że ganiają drobnicę to próbuje łowić je w toni.

Gdy na wodzie cisza pukam po dnie, takich dni jest zdecydowanie najwięcej.

Miejscówki to wypłycenia, okolice cyplów.

Czy łowię je systematycznie, chciałbym aby tak było.

Nad wodę mam ok.60km., łowię przeważnie od 23iej do 01ej.

Gdybym mieszkał nad wodą...

Ps. Tołpyga to czysty przypadek.

• Like 5

MegaBass LIN10 Limited stuningowany nieco z BlackJungle B)

B)

B)

B)