Skocz do zawartości

Sandacze 2017

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł , no kurteczka zdębiałem zupełnie . Znajomy ma takie cóś professional za kilka dobrych tysi , z żyroskopami , bajerami , zasięgiem x kilometrów i jak bateria się kończy to sam wraca do pana  :D . I to mi wyglądało na coś takiego . Wichura zaczyna przesuwać łódkę , żaglówki padają a toto sobie wisi brzęczące nad nami i ani drgnie . Toż to szok  ;) . Oczywiście operator mając pełny podgląd i zoom posiadał zapewne gps-a do nabicia miejscówki . A my z lornetą się wybieramy na wodę - z czym do ludzi  :P ?...

A co do tego konkretnie dnia i ryb , to dla mnie absolutna abstrakcja . Zbyt rzadko łowię psiaki/zbyt nieregularnie/zbyt późno zacząłem poświęcać się Im zupełnie(a tego w sumie wymagają na moich pustawych wodach) - niepotrzebne skreślić oczywiście  ;) - żebym miał tego typu doświadczenia wcześniej . No może raz czy dwa . I to dawno , dawno temu  :D .

• Like 6

Wczorajsza akcja..czekam na kuriera z dhl..mam obiecany kij ..godzina 10jest kurier szybkie rozpakownie i ruszam na Odrę..godzina ok 13jestem nad wodą jeden pstryk ale lipa po 10minutach kolejny patyk i usiadł..czuję że coś pięknego na kiju..doprowadzam pod brzeg a tu piękny sandacz zapięte idealnie ..cały keitech w pysku..mierze 93cm????????lowilem kijkiemlamiglas G1000 108H jakiś nowy blank i kolowrotkiem daiwa exist 3012na plecionke varivas pe 1.2..dzień uważam za udany????

post-59453-0-99414000-1506159650_thumb.jpg

Edytowane przez krzysztof1983
  • Like 35

1.St.croix 5C71MHXF-B Xtreme i Daiwa Steez Limited SV TN 103HL

2.megabass f6-69x super destroyer i DAIWA ZILLION PE SPECIAL

gumy  to zależy od nastroju,akurat dziszej lunker city Shaker  11,5 cm.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

To była po prostu śmieszna sytuacja... Zbyszek pisał z telefonu, więc pewnie dlatego wyszło jak wyszło...

Był to trzeci dzień naszego jesiennego maratonu, grzyby, ryby 3-4 godziny snu i dalej...

Po rannej turze odwiedziliśmy znajomego greka gdzie chyba troszkę za dużo zjedliśmy no i starszemu panu,- czyli mnie zrobiło się tak błogo, że postanowiłem po dojeździe na rafę zostawić wszystkie ryby Zibiemu a sam walnąłem się na ciepłym jeszcze żwirze i uciąć poobiednią drzemkę  ;)

po wstaniu zapytałem tylko Zbyszka czy łowił czy też spał - odpowiedział, że łowił ale bez brania...

Wstałem wiec bez wielkiego przekonania i wlazłem do wody. Okonek ok 30cm w pierwszym rzucie nie wróżył nic dobrego ale po kilku kolejnych zameldował się ten sandacz ze zdjęcia,- ot i cała historia o niesprawiedliwości losu dla pracowitych i nagrodzie dla leni  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 10

Godzina koło 6 rano. Lunatic 10cm seledyn na 10g wolno podbijany na spokojnej wodzie wzdłuż warkocza. Głębokość ok 3m. Miejsce gdzie tworzy się warkocz to koniec opaski a zarazem wejście do portu.

No powiem że wkręciłem się w nocne łowienie sandaczy na maxa :D

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Jeśli chodzi fotki to widzę, że wątek trochę zaczyna wreszcie ożywać.

Dwa zedziki na początek ode mnie tak żeby ośmielić innych kolegów. Sezon w pełni a zdjęć jak na lekarstwo  ;) ,chyba wszyscy czekają na koniec grudnia.

post-64635-0-49467400-1509398000_thumb.jpg     post-64635-0-64626800-1509398031_thumb.jpg 

Pozdrawiam

• Like 25

post-55546-0-58054300-1509825229_thumb.jpg

Tak sobie przeglądam ryby złowione w tym sezonie i dopiero teraz zauważyłem, że 100% sandaczy, które leżały na ziemi ma uniesioną płetwę piersiową. W przypadku innych ryb już takiej zależności nie zauważyłem. Ciekawi mnie czy to jest regułą?

post-55546-0-78691200-1509825651_thumb.jpg

• Like 14

Płetwy piersiowe służą rybie do ustawiania ciała w odpowiedniej pozycji, to takie ruchome stateczniki. Ja to sobie tłumaczę tak: jak położysz sandacza na boku to odruchowo próbuje zmienić pozycję na bardziej naturalną przy pomocy płetw piersiowych, tak samo jak zrobiłby to w wodzie, gdyby nagle znalazł się w pozycji "bocznej". Zauważyłem, że sandacze i okonie na ogół tak robią, co do innych nie jestem pewien.

• Like 2