Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. malinabar Opublikowano 18 Września 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Ostatni dzień urlopu , ostatni weekend wakacji . Wypływamy w komplecie na naszą wielką wodę . Prognozy niezbyt optymistyczne mówiąc delikatnie ... Ma wiać i to konkretnie - około południa do 60 km/h . Od rana robimy kolejne sandaczowe miejscówki . Okonie odpuściliśmy zupełnie . Generalnie nic się nie dzieje , poza dziwnymi kontaktami na dużej , jesiennej głębokości . Około południa docieramy do zgrupowania łódek , którego rejon figuruje już w magicznym i bezcennym gps-ie Adasia , który jest niebieski i Legend ( chciałbym się do niego dobrać - do GPS-a znaczy ) . Stajemy na dużym już wietrze w pobliżu lokalesa , ale z zachowaniem zdrowego rozsądku . Pierwsze rzuty tam , gdzie paść powinny . Później kombinuję i znajduję tor , z którego w jednym przeciągnięciu mam dziwne coś , co po powtórce okazuje się pięknym grubaskiem - walecznym , ambitnym i cudownym jak każdy sandałek . Po kilku rzutach kontrolnych przestawka umożliwiająca wszystkim obłowienie interesującego rejonu . I się zaczyna ... Jeszcze czegoś takiego nie grali przy mnie . Adaś w pierwszych rzutach wyjmuje ciut większego . Albo grubszego . Później Arturo ma niewiele mniejszą rybę . Ja mam atomowy strzał . Adaś coś holuje i to grubego . Schodzi . Artur doławia bliźniaczą rybę . Adaś ma jeszcze dwa nieudane hole . Artur znowu kontaktuje . W międzyczasie miejscowy Indianin , widząc co się dzieje , robi ze dwie przestawki . Bezskutecznie . Są jeszcze jakieś brania , ale siadają wraz z nasilającym się wiatrem , który zsuwa nas mimo dołożenia ciężkiego ciężarka do kotwicy . Z powodu huraganowego wiatru kończymy o wiele za wcześnie , ale i tak jest pięknie . Ciekawostką jest fakt , że gdzieś z rejonu "blaszaka" lub "więzienia" nadlatuje dron , który mimo wichury towarzyszy nam dobrą minutę . Czego to ludzie nie wymyślą .... Sprzętowo jak zwykle na grubo : TX 723 C od Dąbka , Vaniek 12' 4000 , Sunline Super PE 8 Braid 12 lb , 3" wąskiego Relaxa w papuzich kolorach na 15-stu gramach . 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Paweł , no kurteczka zdębiałem zupełnie . Znajomy ma takie cóś professional za kilka dobrych tysi , z żyroskopami , bajerami , zasięgiem x kilometrów i jak bateria się kończy to sam wraca do pana . I to mi wyglądało na coś takiego . Wichura zaczyna przesuwać łódkę , żaglówki padają a toto sobie wisi brzęczące nad nami i ani drgnie . Toż to szok . Oczywiście operator mając pełny podgląd i zoom posiadał zapewne gps-a do nabicia miejscówki . A my z lornetą się wybieramy na wodę - z czym do ludzi ?...A co do tego konkretnie dnia i ryb , to dla mnie absolutna abstrakcja . Zbyt rzadko łowię psiaki/zbyt nieregularnie/zbyt późno zacząłem poświęcać się Im zupełnie(a tego w sumie wymagają na moich pustawych wodach) - niepotrzebne skreślić oczywiście - żebym miał tego typu doświadczenia wcześniej . No może raz czy dwa . I to dawno , dawno temu . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haribo Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Nocne 80 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Wczorajsza akcja..czekam na kuriera z dhl..mam obiecany kij ..godzina 10jest kurier szybkie rozpakownie i ruszam na Odrę..godzina ok 13jestem nad wodą jeden pstryk ale lipa po 10minutach kolejny patyk i usiadł..czuję że coś pięknego na kiju..doprowadzam pod brzeg a tu piękny sandacz zapięte idealnie ..cały keitech w pysku..mierze 93cm????????lowilem kijkiemlamiglas G1000 108H jakiś nowy blank i kolowrotkiem daiwa exist 3012na plecionke varivas pe 1.2..dzień uważam za udany???? Edytowane 23 Września 2017 przez krzysztof1983 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Wędka od Art-Rod ..piękny kijek Lamiglas jakiś nowy blank 2.75metra 14-56gr Edytowane 30 Września 2017 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Dzisiejsze 82cm i 72cm. Edytowane 23 Września 2017 przez pingvinas 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) 1.St.croix 5C71MHXF-B Xtreme i Daiwa Steez Limited SV TN 103HL 2.megabass f6-69x super destroyer i DAIWA ZILLION PE SPECIALgumy to zależy od nastroju,akurat dziszej lunker city Shaker 11,5 cm. Edytowane 30 Września 2017 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 wczorajsze 80+ na Woblera z Aliexpressu. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_deep Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Nic, nic i wreszcie jest taki sobie, forumowy nocny zedzik :-) Pozdr. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Poprawcie mnie , jeśli się mylę , ale czy nie było na tej stronie wątku dwóch pięknych , nocnych ryb @haribo ? Ominęło mnie coś ? Fotki Kolegi @haribo były sprzeczne z regulaminem, dlatego zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Rheinangler wsal po drzemce na kamieniach i pacna sandacza. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartoslaw Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Poszedłem dziś sprawdzić czy Ksawery Sandaczy nie wywiał...Są! A nawet biorą 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) To była po prostu śmieszna sytuacja... Zbyszek pisał z telefonu, więc pewnie dlatego wyszło jak wyszło...Był to trzeci dzień naszego jesiennego maratonu, grzyby, ryby 3-4 godziny snu i dalej...Po rannej turze odwiedziliśmy znajomego greka gdzie chyba troszkę za dużo zjedliśmy no i starszemu panu,- czyli mnie zrobiło się tak błogo, że postanowiłem po dojeździe na rafę zostawić wszystkie ryby Zibiemu a sam walnąłem się na ciepłym jeszcze żwirze i uciąć poobiednią drzemkę po wstaniu zapytałem tylko Zbyszka czy łowił czy też spał - odpowiedział, że łowił ale bez brania...Wstałem wiec bez wielkiego przekonania i wlazłem do wody. Okonek ok 30cm w pierwszym rzucie nie wróżył nic dobrego ale po kilku kolejnych zameldował się ten sandacz ze zdjęcia,- ot i cała historia o niesprawiedliwości losu dla pracowitych i nagrodzie dla leni Edytowane 30 Października 2017 przez bartsiedlce 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Nocny 75cm na lunatica 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. plewo Opublikowano 9 Października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Siema,pochwalę się moim dzisiejszym nowym PB, sandaczem 97cm. Nie sądziłem, że uda mi się spotkać kiedyś tak dużą i piękną rybę. Złowiłem ją w rzece Odrze na canibala 10cm na głowce 17g. Dziwne, że chciało mu się w ogóle do tak małej gumy startować. Poniżej dodaje filmik z wypuszczania tej pięknej ryby. Pozdrawiam i wszystkim życzę tyle radości, które mi się dzisiaj przytrafiło! 59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) Godzina koło 6 rano. Lunatic 10cm seledyn na 10g wolno podbijany na spokojnej wodzie wzdłuż warkocza. Głębokość ok 3m. Miejsce gdzie tworzy się warkocz to koniec opaski a zarazem wejście do portu. No powiem że wkręciłem się w nocne łowienie sandaczy na maxa Edytowane 30 Października 2017 przez bartsiedlce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jerzy6 Opublikowano 21 Października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Dzisiaj, a w zasadzie wczoraj pojechałem na moją ulubioną Wisełkę.Już zaraz po przybyciu przywitały mnie uderzenia bolków z przerwami , ale jednak.Postanowiły mnie jednak robić w bambuko , przynajmniej takie miałem wrażenie - ja za nimi w dół 100m potem200-300, a one potem do góry i tak chodziłem tam i z powrotem z 4x ! Wreszcie 1 złowiłem.Ok.godz. 16 nastąpiła prawie 2 godzinna cisza i martwica nie licząc drobnicy i 2 kółek kleniowo-jaziowych , pomimo lekkiego sprzętu- zyłka 0,20, stosowania małych wobków żadnych klenio-jaziów nie złowiłem...Dopiero przed godz.18.00 zaczęły się jakieś pojedyncze uderzenia bolków w różnych miejscach.Po g.18 nastąpiło uderzenie raczej sandacza z 50m niżej, podszedłem trochę , spuszczałem wobler J.Widły-płytką sandaczówkę i podciągałem zmiennym tępem , z szarpnięciami czasem. Przez jakiś czas bez efektu.Nagle zobaczyłem dziwne zachowanie uklejek , zbiły się w ławicę płynęły pod prąd w moim kierunku przy brzegu.Pomyślałem - czegoś się boją chociaż płyną powoli.Rzuciłem 2x , za drugim podciąganiem tępe uderzenie, zacinam, a to tylko zaczep, uwalniam , ciągnę z 10m i znowu zaczep? lekko zacinam, a to okazuje się, ze "żywy " zaczep, docinam i mam typowy hol sandacza, dla mnie w dodatku ładnego. Gdy jest przy brzegu widzę, że zaczepiony za koniec pyska, pamiętam spady sandacza..staram się w miarę energicznie holować . Nie mam podbieraka( przeszkadza mi w wędrówkach po krzakach) chwytam sandacza za pokrywę skrzelową drugą ręką za ogon i już jest na brzegu. Miał ok 80+, w/g zaznaczenia na wędce.Dla mnie to bardzo ładny sandacz na stosunkowo ubogim moim odcinku Wisły, i wielka radość.Żona kazała mi sandacza zabrać do domu, a ja jej znowu nie posłuchałem. Jak wróciłem do domu to powiedziałem jej co jest ważniejsze sandacz z trochę przytrutej wody czy moje zdrowie? Tak zdrowie!, gdyż nie ma większej dla mnie radości niż złowienie i puszczenie wolno rybki z nadzieja, ze kiedyś znowu ją złowię lub zobaczę. A taka radość to dla mnie poważnie całkiem obiektywnie poprawienie stanu zdrowia i psychicznego i fizycznego-to obiektywnie. Przepraszam za nie najlepsze fotki, ale tak jest w pośpiechu trzęsącymi się rękami, ale sandacz energicznie odpłynął. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 30 Października 2017 przez bartsiedlce 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Prawie osiemdziesiątka z metrowej wody 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. haribo Opublikowano 27 Października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 nocny, no i dalej grasuje . 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieroz Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Taki wracianski 78 Sprzetowo Lamiglas XSH 1022 MT Certifier Pro 7-18 LB 2.6 mStella 3000 HG Daiwa Tournament 8 Braid 20 LBDragon Phantom 10 cm Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_deep Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Jeśli chodzi fotki to widzę, że wątek trochę zaczyna wreszcie ożywać. Dwa zedziki na początek ode mnie tak żeby ośmielić innych kolegów. Sezon w pełni a zdjęć jak na lekarstwo ,chyba wszyscy czekają na koniec grudnia. Pozdrawiam 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. malinabar Opublikowano 2 Listopada 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) To było tuż przed ostatnim orkanem i przed tym , jak cholerne grypsko rozłożyło mnie na łopatki . Ryba bardzo wyczekiwana , bo pierwsza od trzech miesięcy na moich płytkich sadzawkach . Ktoś coś gdzieś kiedyś podobno łowił , ale mi nie udawało się przeciąć sandaczowych ścieżek do tego stopnia , że nawet braniami i kontaktami z czasem nie mogłem się pochwalić . No chyba , że domniemaniami brania , ale to się nie liczy . Rybka wzięła w sposób absolutnie nie godzien wspomnienia nawet - ślamazarny wjazd w reklamówkę z piaskiem byłby chyba bardziej dynamiczny . Ale walka była już zacna - czuć było jesienną moc . Oczywiście wypiął się zaraz w podbieraku . I to właściwie cała historia . Złowiłem rybę , na którą poluję bezskutecznie od dłuższego czasu w miejscu , którego nie lubię i nie czuję . Po braniu , którego prawie nie było . Bez dalszych konsekwencji w postaci jakichkolwiek powtórek w tym rejonie . Jestem tak samo "mądry" jak przed jej złowieniem . Oczywiście nie poddaję się ale brak punktów zaczepienia działa deprymująco . Jednak sandałki uczą pokory . Dlatego tak je uwielbiam łowić .Sprzętowo na lekko : MXS72L made by Dąbek , Vaniek 12' C3000 , Sunline Super PE 8 Braid 10 lb , mały Shakerek lajtowo . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 2 Listopada 2017 przez bartsiedlce 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Życiówka i forumowe minimum z moich okolic:) 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Tak sobie przeglądam ryby złowione w tym sezonie i dopiero teraz zauważyłem, że 100% sandaczy, które leżały na ziemi ma uniesioną płetwę piersiową. W przypadku innych ryb już takiej zależności nie zauważyłem. Ciekawi mnie czy to jest regułą? 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Płetwy piersiowe służą rybie do ustawiania ciała w odpowiedniej pozycji, to takie ruchome stateczniki. Ja to sobie tłumaczę tak: jak położysz sandacza na boku to odruchowo próbuje zmienić pozycję na bardziej naturalną przy pomocy płetw piersiowych, tak samo jak zrobiłby to w wodzie, gdyby nagle znalazł się w pozycji "bocznej". Zauważyłem, że sandacze i okonie na ogół tak robią, co do innych nie jestem pewien. Edytowane 13 Listopada 2017 przez bartsiedlce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi