Skocz do zawartości

Sandacze 2017

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Brania dopiero późnym wieczorem, przez cały dzień nic się nie działo ,szybkie pół godziny przed zmrokiem i kilka brań.Już przy pierwszym podbiciu fajny strzał ,przyklejony do dna jak glonojad, do szyby w akwarium ,ale tylko chwilowo ,testuje jeszcze płynność hamulca i jest na powierzchni.

20171203_150947.jpg

• Like 23

Od listopada do marca na wodzie zawsze jestem z chustą :)

Na zimową wodę trzeba się ubrać jak na Spitsbergen - wiatr i wilgoć w powietrzu bywają zdradliwe. Najbardziej potrafi zaskoczyć morze! Kto zmarzł na morzu ten na wodę ubiera się ciepło :)

Z jakiej głębokości jesienne zanderki brały wam na zaporówkach?

Edytowane przez ictus

Kamilu @czocho, piękne ujęcia. Widać, że osoba robiąca zdjęcia robiła to nie pierwszy raz w życiu :)

Gdybyś jeszcze kilka słów o okolicznościach połowu napisał, byłaby spora szansa na zostanie laureatem naszego konkursu. A tak, to tylko zdjęcia niepośledniej urody nam zostają...

Odnośnie dyskusji o zdjęciach - każde zdjęcie to nasza pamiątka. Jeśli chcemy wspaniałych wspomnień, to dobrze, by na zdjęciach było to, co najważniejsze. Ryba - dobrze, jeśli w całości zmieściła się w kadrze. Jeśli jest ostra, choć to nie zawsze jest konieczne ;) Czasem poruszone zdjęcia mają w sobie niezłą treść :D Jeśli zdjęcie z miarką, to dobrze, jak nie ma bałaganu na łodzi, czy choćby obuwia w kadrze. I generalna zasada - to ryba jest podstawą dobrego zdjęcia pamiątkowego. Łowca ma prawo zdecydować, czy jest tłem, czy jest roześmiany od ucha do ucha, czy też zasłonięty rybą lub szalikiem. Ekspresję czy urodę miewamy różną B)  Prawo do prywatności w sieci jest prawem niezbywalnym i jak ktoś chce się zasłaniać, może z tego prawa korzystać. Ważniejsze od super zdjęcia jest opowiedzenie historii, jaka towarzyszyła połowowi. I o tym powinniście dyskutować. Do takich dyskusji gorąco zachęcam.

:)

I na koniec - odnośnie moderacji i porządków w wątku, pójdzie to zwykłym trybem. Czyli po kilku dniach miotełka i pozostaną tylko zdjęcia oraz merytoryczne wpisy. Śmieci znikną :)

• Like 5

Śmieci "same" się znajdą.Nie ma potrzeby tworzyć dodatkowych. Wzajemnym "uprzejmościom" mówimy zdecydowane NIE

A wracając do wątku - na kajaku niebezpieczne jest wykonywanie "dziwnych" manewrów, jak wsiadanie czy wysiadanie. A jak wygląda sprawa z podbieraniem ryb? Czy macie jakieś ciekawostki, którymi moglibyście się podzielić?

Sobotnie popołudnie około 15, -2sC, w trzech rzutach pod rząd 3 sztuki dokładnie z jednego miejsca (pierwszy raz mi sie tak trafiło) ten był największy i ostatni. Sprzetowo Legend Extreme + Stella 4000 i niezawodny tego dnia „Widłowy Okoń” na końcu zestawu. Pozdrawiam i takich niespodzianek wszystkim życzę [emoji1]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 9

Nie wstawiam na forum zdjęć innych ryb niż bolenie, ale moim zdaniem to zdjęcie jest za fajne, żeby się kisiło na kompie. Ryba złowiona na obrotówkę nr. 10 na wodzie 1,5m branie widziałem live w polaroidach. 84cm. Pzdr

obrotówka nr 10 czy 10gr

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2

:)

Żarty żartami, ale mimo wszystko uważam, że to szczupakowa przynęta. A sandacz jest dla mnie typowo "gumową" rybą. Z 20 lat temu łowiłem zedy w Wiśle z rzutu na wahadłówki, rzadziej na woblery. Potem łowiłem okazjonalnie z trolla - wyłącznie na woblery, z bardzo zmiennymi wynikami. Obecnie czasem wracam do trolla za sandaczem, ale muszą być naprawdę aktywne, żeby łowić powtarzalnie. 

• Like 1