Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Panie Sławek! Ja bym naprawdę nie szukał zupełnie nic ponad tak czule opiewaną przez ciebie klasyfikację AFTMA, gdyby producenty kijów się jej ściśle trzymali. Tymczasem przy zbyt wielu kijach się okazuje, że opis na wędce jest z doopy wysrany i - delikatnie mówiąc - lekko odstaje od rzeczywistości, a linka co ma latać - nie lata.No i jeszcze akcja kija - śmiech na sali. Opis słowny, który pozostawia tyle dowolności, że ja pierdziu! I każdemu wolno opisać kij, którego kąt AA będzie miał 72 stopnie jako med-fast, bo tak i już, bo mu się właśnie tak wydaje, według niego to jest kij med-fast A potem nabywca kupując takiego med-fasta (bo chciał wolniejszy kijek) zachodzi w łeb, dlaczego ten "med-fast" jest szybszy niż ten, co miał do tej pory opisany jako "fast". No heloł! Cyferki są potrzebne, czy je lubisz, czy nie Jak chcesz, to sobie klasę i akcję kija opisuj nawet marchewkami, ale cyferki są JEDNOZNACZNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 A czy cyferki biora pod uwage, ze nie jestesmy robotami wykonujacymi te same ruchy w tych samych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Obserwuję tą dyskusję i staram się wyciągnąć jakieś wnioski, przyznam, że ciężko z tym wyciąganiem ... To może tak, poniżej fotka opisu na tubie jednej z moich wędek (taki sam opis jest oczywiście na blanku) i tak klasa #8 to 210 gr czyli 13,6 g podany ciężar rzutowy 18 - 20 gram czyli 277,78 - 308,65 grain w/g AFTMA - #10 = 18,2 g (280 gr) i odpowiednio #11 = 21,4 g (330 gr) czyli co ? mam rozumieć, ze jest to #8 ale ze wskazaniem na #10,5 całe szczęście z wędką w komplecie kupiłem głowicę SH 18 g i już mniej więcej (raczej mniej) wiem co i jak tym bardziej, ze próbowałem linek w klasach #8 i #9 niemniej jednak ciekaw jestem co obie strony dyskusji na fakty przedstawione powyżej, pytam poważnie bez podtekstów może jakieś rady doświadczonych kolegów ... a może skrót Rec. Wt. nie ma nic wspólnego z ciężarem/masą rzutową ? Edytowane 1 Lutego 2017 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Zmierz metodą C-C ile trza powiesić na szczytówce, żeby się kij odgiął o 1/3 długości od osi poziomo umocowanej wędki i podaj wynik (w gramach naszych polskich wystarczy) Przeliczymy i może coś się fajnego okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Tak sie zastanawiam nad jeszcze jedna rzeczą- zbrojenie kija. Muchówki zbroi sie zazwyczaj po "miększej stronie kręgosłupa". Jak zmienia sie parametry kija gdy uzbroimy go na "sztywniejszej stronie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Kij opisany dobrze#8 - 13,6 gramaGłowica linki WF8 o długości 12,5m będzie ważyła 19gram.Wszystko się wiec zgadza i dedykowana głowica sh wazy tyle ile powinna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Kij opisany dobrze#8 - 13,6 gramaGłowica linki WF8 o długości 12,5m będzie ważyła 19gram.Wszystko się wiec zgadza i dedykowana głowica sh wazy tyle ile powinna...Czy aby napewno? Jaką masz gwarancję, że zastosuje klient głowicę o profilu cylindrycznym, żeby to było prawdą, co napisałeś? A co z linkami szczupakowymi, gdzie większość masy jest przy muszce, zaś tylny stożek jest długi i w bliżej nieokreślonym miejscu już ma grubość rozbiegówki? Dla mnie doopa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 A czy cyferki biora pod uwage, ze nie jestesmy robotami wykonujacymi te same ruchy w tych samych warunkach? No nie biorą... ale cyferki to chociaż jakiś punkt wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Kij opisany dobrze#8 - 13,6 gramaGłowica linki WF8 o długości 12,5m będzie ważyła 19gram.Wszystko się wiec zgadza i dedykowana głowica sh wazy tyle ile powinna... Hmmm...... przykład na szybko : Rio OBS WF8F -21,4g ; 330gr Edytowane 1 Lutego 2017 przez ark70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Arek, a czy kilogram olowiu w kulce i rozwalcowany na drut będzie ważył inaczej?To tylko profil bo i głowice sh są krótsze niż te standardowe 12,5 m.RIO policze w domu, ale zapewne zmieści się w widełkach dla #8.Pamiętajcie też że istnieje coś takiego jak linka DT i tam machamy czasem i 15 metrami lub więcej.Dalej jednak jest to #8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Marian, oczywiście, że będzie ważył tyle samo. Ale nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Po pierwsze, nigdzie @janusz.walaszewski nie napisał, że jego głowica ma 12,5 m, ani że ma taki czy inny profil.Po drugie, AFTMA to (podobno) AFTMA - jakiś z góry określony standard wagowy ściśle określonej długości linki z podaną z góry tolerancją w danej klasie wagowej. A tu się okazuje, że jednak może być różna ilość AFTMA w AFTMA Po trzecie, wspomniana przez @ark70 linka Rio OBS i jej faktyczna waga wobec oznaczenia klasy AFTMA: #8 No kurna, naprawdę nikt nie widzi, że w tej chwili się bardzo często okazuje, że z pierwotnym standardem AFTMA to jest tylko wspólna nazwa? Edytowane 1 Lutego 2017 przez Alek_Art. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Arek, Janusz nie napisał, tylko przepisał dane z kija. Ja przeliczyłem wagę standardowej czyli 12,5 metrowej głowicy linki WF. Waga zgadza się z opisem kija.RIO OBS...Zauważ że to nie linka, a zintegrowana głowica, wiec liczy się waga. Tabela AFTMA podaje wagę 30 stop z tolerancją +/-Rio przekracza minimalnie gorną granicę, ale i nie jest to jeszcze #9.Zauważ też że dedykowana jest do szybkich kijów, które gdyby opisać prawidłowo dwoma cyframi to byłyby #8-9.Do wolnego kija #8, wziąłbym bez pomiarow i ważenia OBS #7, bo taki kij byłby zgodnie z AFTMA opisany jako 7-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Kurde, Marian, czytam i nie wierzę! Jakim cudem według Ciebie linka Rio OBS (obojętnie, czy to jest zintegrowana głowica, czy cokolwiek innego) nieznacznie tylko przekracza wagę klasy #8 i nawet nie sięga klasy #9, skoro producent podaje jak byk, że głowica przy długości 30 stóp waży 330 grainów, a to jest "przepisowa" klasa #11 według standardu AFTMA???? Toż to jest faktycznie o 3 klasy więcej niż napisali na pudle! Rence mie opadywują Małe sprostowanko: obecnie głowica linki Rio OBS waży 315 grain, co jest delikatnie poniżej dolnej granicy klasy #11 ale dalej grubo powyżej górnej granicy klasy #10 i japierdzielejakdaleko od górnej granicy klasy #8 Edytowane 1 Lutego 2017 przez Alek_Art. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Wieść gminna niesie, ze realna ( mierzalna ) waga OBSów jest jeszcze wyższa niż opisywana na opakowaniach i podawana w mediach.Tak więc o kant tyłka można to wszystko potłuc, skoro prawda obiektywna nie mieści się w tabelowych normach. Jedyny sumpt z tego ma sprzedawca , zmuszając nas do zwiększonego wysiłku nabywczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Wieść gminna niesie, ze realna ( mierzalna ) waga OBSów jest jeszcze wyższa niż opisywana na opakowaniach i podawana w mediach.Tak więc o kant tyłka można to wszystko potłuc, skoro prawda obiektywna nie mieści się w tabelowych normach. Jedyny sumpt z tego ma sprzedawca , zmuszając nas do zwiększonego wysiłku nabywczego Ale tylko tych, co się dadzą zmusić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Tabela AFTMA klasyfikuje kije i dedykowane do nich LINKI.Czy jeśli RIO, czy inny producent wypuści GŁOWICĘ, nawet zintegrowaną jak OBS, o długości 6 metrów to do określenia jej klasy użyjesz mnożnika 1,5?? Klasa AFTMA okresla 10 yardow LINKI.Kij w danej klasie musi poradzić sobie z linkami DT w swojej klasie i każdy metr więcej to wieksza waga.Trudności utrzymania w powietrzu i rzucania długą linką sprawiły że wymyślono WF bo taka długość czyli 12,5 metra wydawała się optymalna. Klasa wyżej, bo waga odpowiadala dłuższemu odcinkowi DT, a cienka rozbiegowka pozwala "wystrzelić" linke dalej.Głowice powstały przez dalsze skracanie "części roboczej" z zachowaniem wagi linki WF w danej klasie. Wagi całej jej głowicy a nie jej części ograniczonej 10 yardami.Równie dobrze i wygodnie machne ciężarkiem o danej wadze choć będzie ona skupiona.Rozkładacie na pierwiastki rzecz która jest prosta i wymaga prostego policzenia w pamięci zamiast wyciągania całki z pierwiastka sześciennego odległości ziemi od księżyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Co Ci się Venom nie podoba? Że sobie ludzie będą ważyć głowice i myśleć? Bardzo dobrze, tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 W takim razie, aby było do kompletu wkleję fotkę głowicy SH nabytej razem z kijem, ma 10,6 m zresztą będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Bez sensu dalej pisać... Marian, ja o niebie, Ty o chlebie... My tam sobie z Krzyśkiem będziemy ważyć i myśleć, żeby bez sensu kasy na nietrafione linki nie wydawać, a wy kupujta co chceta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 ja kupie bez mierzenia, ważenia i kupimy dokładnie to samo ;-) Janusz, to jest fotka głowicy nie linki, do tego własnie krótkiej. Jej waga odpowiada wadze głowicy linki WF w 8 klasie (nie 9,14m, a całej normalnej głowicy linki WF), przed chwilą nawet zwazyłem - WF8F/ głowica linki długości 13metrów - waga 18,5 grama.Znad głowy kurczakami w ciasnych miejscach rzucam OPST-em 300grain kijem #8 i co?? przekraczam wagę czy klasę?? Nie, łowię głowica która ma wagę odpowiadającą wadze linki WF8, spokojnie tez mógłbym machnąć i 250grain i 325, bo to wszystko mieści się w zakresie cięzaru linki #8, tylko z różna jej długościa za przelotką. Mierzcie, ważcie, tylko nie zapomnijcie do wagi linki dodać masy namoknietej muchy z cięzkim coneheadem bo to podnosi wagę tego co kij musi udźwignąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 A czy ja gdzieś napisałem, że to fotka linki, od początku pisałem o głowicy SH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 AFTMA to opis optimum. Doprawdy, nie kumam co tu jeszcze można udowodnić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) AFTMA to opis optimum. Doprawdy, nie kumam co tu jeszcze można udowodnić.. Skoro AFTMA to opis (optimum) głowicy to dobrze by bylo aby co niektóre firmy mające prespiracje do "tych dobrych" wysiliły sie troche i odznaczały koniec głowicy i początek rumningu, aby "głupi" człowiek nie zastanawiał sie gdzie kończy sie komfort i to co "doktor zapisał do kija" a zaczyna problem i walka z czyms co nie chce lecieć. ________ Edytowane 1 Lutego 2017 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Czyli aby nanosiły na linkach cechy gdzie kończy się 10 yardów albo waga przestaje być optymalna ? A do kompletu gratis dodawały szablon uniwersalnego ugięcia narysowany na papierze ?Rzeczywiście, fantastycznie proste..gratuluję weny.. Markową siódemką rzucam wymiennie /#6, #7, #8, nie zauważając nawet kuriozalnego problemu, wydłubanego nie powiem skąd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Rzucić da sie wszystkim. Ale czy komfortowo i z oczekiwanym skutkiem? Do tego wszystko w zestawie musi być dobrane idealnie. W końcówce lat 80-tych też rzucałem wszystkim co rynek i moja kieszeń miały do zaoferowania w tamtym czasie. Pęcherze z kikugodzinnych łowów do dzisiaj mnie pieką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi