Skocz do zawartości

Czy istnieje uniwersalny wskaźnik ugięcia?

Krzysiek Dmyszewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Zabawa z ważeniem głowic oraz badaniem klasy wędek i ich ugięcia jest o tyle fajna, ponieważ buduje u wędkarza pomost pomiędzy tym co czuje w dłoni, a tym co widzi na wadze elektronicznej lub na tle ściany podczas obciążania wędki.

To tworzy dodatkowe zasoby świadomości, koncentracji i jasności umysłu.

P.S. Sławku i Marianie - pisanie o zakresach stosowalności też jest ważne i potrzebne. Nie widzę żadnego konfliktu pomiędzy istnieniem zakresów i optimów.

Komuś chyba brakuje odrobiny teorii... i takie pytania przewijały się przez flyfishing.pl przez całe lata, a muchowa elita nie może podać uniwersalnego sposobu wyważenia wędki... rzeźnia.

http://jerkbait.pl/topic/61118-pomoc-dla-świeżaka/?p=2078734

Edytowane przez Krzysiek Dmyszewicz

Znaczy się że:

- zmierzyłeś wszystko przy ugięciu tego kija od poziomu "0" na 63cm,

- przelotki dlaczego nie są w dół?

- kąta ugięcia (akcji) w powietrzu raczej nie mogłeś zmierzyć.

To do mnie?

- poziom "0" ? Wszystko było mierzone wg CCS (zdjęcie na 1 stronie)

-przelotki są do góry, bo w CCS tak jest (z ciekawości sprawdziłem jak wędka ugina się z przelotkami do dołu...tak samo)

- kąta ugięcia w powietrzu? Wtf kąt zmierzyłem tak jak w CCS (kątomierzem)

No nic. Muszę tylko uwierzyć w prawidłowość pomiarów.  :)

Co do zbrojenia (przelotek) to jeżeli ta wędka ma kręgosłup, to po sztywniejszej stronie kręgosłupa zbroi się kij który ma być szybszy w zacięciu, ale może mieć probl. z trzymaniem ryby.

Muchówki np. powinno zbroić się odwrotnie po to, aby amortyzowała zrywy ryby i bezwładność zestawu a miała powera (z tyłu)do wyrzutu linki. 

Czyli twój test z przelotkami do góry (o ile to spinning) ja bym nie uznał za wiarygodny. Może się mylę, nie twierdzę że nie. Znam pracę blanków a trochę patyków już uzbroiłem.  :)

• Like 1

No nic. Muszę tylko uwierzyć w prawidłowość pomiarów. :)

Co do zbrojenia (przelotek) to jeżeli ta wędka ma kręgosłup, to po sztywniejszej stronie kręgosłupa zbroi się kij który ma być szybszy w zacięciu, ale może mieć probl. z trzymaniem ryby.

Muchówki np. powinno zbroić się odwrotnie po to, aby amortyzowała zrywy ryby i bezwładność zestawu a miała powera (z tyłu)do wyrzutu linki.

Czyli twój test z przelotkami do góry (o ile to spinning) ja bym nie uznał za wiarygodny. Może się mylę, nie twierdzę że nie. Znam pracę blanków a trochę patyków już uzbroiłem. :)

Ciiii :) wcześniej jeszcze przed wszystkimi pomiarami a w zasadzie zaraz po rozpakowaniu sprawdziłem czy przelotki są po "odpowiedniej stronie" i okazało się że wędka jest uzbrojona "po chińsku" [emoji57] czyli przeloki są o jakieś 35-45° od osi kręgosłupa. Niestety. Więc wyniki ugięcia są niewiarygodne. Niestety.

Moim zdaniem istotą pomiaru CCS jest sprawdzenie przy jakiej sile wędka będzie się odpowiednio ładowała a więc wyginała w tył i przód. Ważniejsze jest jednak wycięcie do tyłu, bo to ono wyrzuca linkę do przodu. I dlatego CCS mierzy się przelotkami "do góry". Tak myślę przynajmniej :D

Edytowane przez nick

No w sumie Mikołaj masz rację, tyle, że zanim rzucisz w przód, musisz jeszcze odrzucić w tył :D

Nie znam się na kręgosłupach, ani piwa z rodbuilderami w pubach nie piję, ale brałbym tą mniejszą AFTMĘ spośród dwóch. Ciekawe jak wielka jest ta różnica, ja w Cantarze nie mierzę, bo wychodzą mi chore wyniki.

Nędzny materiał badawczy plus rozgorączkowany odkrywca badacz na ogół prowadzą do fałszywych wniosków. Z wyłączeniem oczywiście najświeższych adeptów ff.. bo ci są prawdziwą ozdobą.. :)

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 2

• 7 miesięcy temu...

Mam rozgorączkowane wieści  ;)   :P

Dziś przekonałem się, że podobnie jak kiedyś Jaxon Monolith XT Fly i Shakespeare Agility, akcja wędek w jednej serii zdaje się czasami znacząco różnić od modelu do modelu.

Dziś przekonałem się o tym po raz kolejny na przykładzie Echo Base i Echo Carbon. Ciężko więc oszacować jaka będzie akcja całej serii na podstawie jednego egzemplarza z serii. To powód do zadumy.

Rzeczą zdumiewającą dla mnie jest to, że trudno o jakąkolwiek prawidłowość. O ile Monolith #8 wydaje się być bardziej miękki niż lżejsze wędki z tej serii, o tyle w Echo Carbon dla #4 i #6 jest jakby odwrotnie. I bądź tu człowieku mądry  :lol:

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do znawców sprzętu muchowego.

Co sprawia, że producenci decydują się produkować całą gamę wędek od moderate do fast oraz wędki slow, zaś prawie w ogóle nie produkują wędek o akcji pomiędzy slow a moderate?

Proszę o podanie znanych Wam przykładów wędek o akcji mod-slow. Bardzo mnie ciekawi czy znacie takie kije. Ich akcja musi mieścić się pomiędzy szklanym Lamiglasem, a węglowym Echo Carbon - najlepiej w okolicach środka tego przedziału. Pytam o to, gdyż na przykład pomiędzy wędkami moderate a mod-fast odczuwam mniejszą różnicę, niż pomiędzy wędkami slow a moderate. Mamy tutaj jakąś ofertową "czarną dziurę".  Proszę o konkretne przykłady takich wędek.

(...)

Co sprawia, że producenci decydują się produkować całą gamę wędek od moderate do fast oraz wędki slow, zaś prawie w ogóle nie produkują wędek o akcji pomiędzy slow a moderate?

(...)

Znawcą sprzętu to ja nie jestem, ale tak na zdrowy rozsądek to takie wędki "mod-slow" nie mają zwyczajnie racjonalnego zastosowania. Produkuje się kije do normalnego łowienia czyli "mod-fast" i "fast" oraz lejące się szklaki na które jest chwilowa moda...

Tomek,

Subiektywne preferencje nie mają nic wspólnego z racjonalnością, po prostu są osobistą wariacją na temat i nie musisz tego ani podzielać ani rozumieć, ani tym bardziej stosować.

Ktoś inny ma coś ciekawszego do powiedzenia? Jakieś przykłady kija mod-slow?