Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Zabawa z ważeniem głowic oraz badaniem klasy wędek i ich ugięcia jest o tyle fajna, ponieważ buduje u wędkarza pomost pomiędzy tym co czuje w dłoni, a tym co widzi na wadze elektronicznej lub na tle ściany podczas obciążania wędki. To tworzy dodatkowe zasoby świadomości, koncentracji i jasności umysłu. P.S. Sławku i Marianie - pisanie o zakresach stosowalności też jest ważne i potrzebne. Nie widzę żadnego konfliktu pomiędzy istnieniem zakresów i optimów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Komuś chyba brakuje odrobiny teorii... i takie pytania przewijały się przez flyfishing.pl przez całe lata, a muchowa elita nie może podać uniwersalnego sposobu wyważenia wędki... rzeźnia. http://jerkbait.pl/topic/61118-pomoc-dla-świeżaka/?p=2078734 Edytowane 3 Lutego 2017 przez Krzysiek Dmyszewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 O ile pamiętam Ty podałeś sposób z woreczkiem i cukrem.Pytanie bez podania jaki kij i jakie to kolowrotki to wróżenie z fusów.Chcesz wywołać kolejną burzę?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Chcesz powiedzieć, że 1 gram cukru waży inaczej niż 1 g aluminium? Coś się może okazać innego w tej przemądrzałej praktyce? Halo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Doradź więc tam koledze w tamtym wątku, a nie tutaj robisz zamieszanie linkując temat i pisząc nie na temat prowokacyjne posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 że komuś się chce rozpisywać takie tematy to jestem pełen podziwu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jako że ten wątek daaawno stracił merytoryczny charakter pozwolę sobie wrzucić zdjęcie opisywanego wcześniej patyka. Zdjęcie zrobione w czasie pomiarów CCS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Znaczy się że:- zmierzyłeś wszystko przy ugięciu tego kija od poziomu "0" na 63cm,- przelotki dlaczego nie są w dół?- kąta ugięcia (akcji) w powietrzu raczej nie mogłeś zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Znaczy się że:- zmierzyłeś wszystko przy ugięciu tego kija od poziomu "0" na 63cm,- przelotki dlaczego nie są w dół?- kąta ugięcia (akcji) w powietrzu raczej nie mogłeś zmierzyć.To do mnie? - poziom "0" ? Wszystko było mierzone wg CCS (zdjęcie na 1 stronie)-przelotki są do góry, bo w CCS tak jest (z ciekawości sprawdziłem jak wędka ugina się z przelotkami do dołu...tak samo)- kąta ugięcia w powietrzu? Wtf kąt zmierzyłem tak jak w CCS (kątomierzem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 No nic. Muszę tylko uwierzyć w prawidłowość pomiarów. Co do zbrojenia (przelotek) to jeżeli ta wędka ma kręgosłup, to po sztywniejszej stronie kręgosłupa zbroi się kij który ma być szybszy w zacięciu, ale może mieć probl. z trzymaniem ryby.Muchówki np. powinno zbroić się odwrotnie po to, aby amortyzowała zrywy ryby i bezwładność zestawu a miała powera (z tyłu)do wyrzutu linki. Czyli twój test z przelotkami do góry (o ile to spinning) ja bym nie uznał za wiarygodny. Może się mylę, nie twierdzę że nie. Znam pracę blanków a trochę patyków już uzbroiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) No nic. Muszę tylko uwierzyć w prawidłowość pomiarów. Co do zbrojenia (przelotek) to jeżeli ta wędka ma kręgosłup, to po sztywniejszej stronie kręgosłupa zbroi się kij który ma być szybszy w zacięciu, ale może mieć probl. z trzymaniem ryby.Muchówki np. powinno zbroić się odwrotnie po to, aby amortyzowała zrywy ryby i bezwładność zestawu a miała powera (z tyłu)do wyrzutu linki. Czyli twój test z przelotkami do góry (o ile to spinning) ja bym nie uznał za wiarygodny. Może się mylę, nie twierdzę że nie. Znam pracę blanków a trochę patyków już uzbroiłem. Ciiii wcześniej jeszcze przed wszystkimi pomiarami a w zasadzie zaraz po rozpakowaniu sprawdziłem czy przelotki są po "odpowiedniej stronie" i okazało się że wędka jest uzbrojona "po chińsku" [emoji57] czyli przeloki są o jakieś 35-45° od osi kręgosłupa. Niestety. Więc wyniki ugięcia są niewiarygodne. Niestety. Moim zdaniem istotą pomiaru CCS jest sprawdzenie przy jakiej sile wędka będzie się odpowiednio ładowała a więc wyginała w tył i przód. Ważniejsze jest jednak wycięcie do tyłu, bo to ono wyrzuca linkę do przodu. I dlatego CCS mierzy się przelotkami "do góry". Tak myślę przynajmniej Edytowane 5 Lutego 2017 przez nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 No w sumie Mikołaj masz rację, tyle, że zanim rzucisz w przód, musisz jeszcze odrzucić w tył Nie znam się na kręgosłupach, ani piwa z rodbuilderami w pubach nie piję, ale brałbym tą mniejszą AFTMĘ spośród dwóch. Ciekawe jak wielka jest ta różnica, ja w Cantarze nie mierzę, bo wychodzą mi chore wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Nędzny materiał badawczy plus rozgorączkowany odkrywca badacz na ogół prowadzą do fałszywych wniosków. Z wyłączeniem oczywiście najświeższych adeptów ff.. bo ci są prawdziwą ozdobą.. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Sławek Oppeln Bronikowski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Mam rozgorączkowane wieści Dziś przekonałem się, że podobnie jak kiedyś Jaxon Monolith XT Fly i Shakespeare Agility, akcja wędek w jednej serii zdaje się czasami znacząco różnić od modelu do modelu. Dziś przekonałem się o tym po raz kolejny na przykładzie Echo Base i Echo Carbon. Ciężko więc oszacować jaka będzie akcja całej serii na podstawie jednego egzemplarza z serii. To powód do zadumy. Rzeczą zdumiewającą dla mnie jest to, że trudno o jakąkolwiek prawidłowość. O ile Monolith #8 wydaje się być bardziej miękki niż lżejsze wędki z tej serii, o tyle w Echo Carbon dla #4 i #6 jest jakby odwrotnie. I bądź tu człowieku mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Można by rzec... odkrycie roku.... Złotą łopatkę i wiadereczko mogliby przyznać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 18 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Mam pytanie do znawców sprzętu muchowego. Co sprawia, że producenci decydują się produkować całą gamę wędek od moderate do fast oraz wędki slow, zaś prawie w ogóle nie produkują wędek o akcji pomiędzy slow a moderate? Proszę o podanie znanych Wam przykładów wędek o akcji mod-slow. Bardzo mnie ciekawi czy znacie takie kije. Ich akcja musi mieścić się pomiędzy szklanym Lamiglasem, a węglowym Echo Carbon - najlepiej w okolicach środka tego przedziału. Pytam o to, gdyż na przykład pomiędzy wędkami moderate a mod-fast odczuwam mniejszą różnicę, niż pomiędzy wędkami slow a moderate. Mamy tutaj jakąś ofertową "czarną dziurę". Proszę o konkretne przykłady takich wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (...) Co sprawia, że producenci decydują się produkować całą gamę wędek od moderate do fast oraz wędki slow, zaś prawie w ogóle nie produkują wędek o akcji pomiędzy slow a moderate? (...)Znawcą sprzętu to ja nie jestem, ale tak na zdrowy rozsądek to takie wędki "mod-slow" nie mają zwyczajnie racjonalnego zastosowania. Produkuje się kije do normalnego łowienia czyli "mod-fast" i "fast" oraz lejące się szklaki na które jest chwilowa moda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 18 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Tomek,Subiektywne preferencje nie mają nic wspólnego z racjonalnością, po prostu są osobistą wariacją na temat i nie musisz tego ani podzielać ani rozumieć, ani tym bardziej stosować. Ktoś inny ma coś ciekawszego do powiedzenia? Jakieś przykłady kija mod-slow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi