Skocz do zawartości

Jazie i Klenie

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam problem ze złowieniem okazałego klenia lub jazia w płytkiej i przezroczystej rzeczce.Staram się być nie zauwa?źalny dla ryb ale to bardzo trudne poniewa?ź,woda jest płytka max.1,5m i przezroczysta,brzegi porasta wysoka trawa w kt?łrej jest pełno trzaskających z wielkim hałasem gałęzi i r?ł?źnych śmieci rzuconych przez ludzi.Jedyne jazie,kt?łre złowiłem miały 30-35cm.Ryby na pewno są bo je widać jak na dłoni ale ignorują wszystkie moje przynęty.Je?źeli ktoś mo?źe i ma ochotę pom?łc będę bardzo wdzięczny.Piotrek

ja lowie w szklance wody i wiem jaki to problem :D

jezeli masz mozliwosc, to wejdz do wody, to dobra rada ... jakich wabikow uzywasz? ja stosuje woblery o baaaaaaaaaardzo drobnej akcji, wabiki pracujace w stylu nowego horneta nie przyniosa tobie tyle ryb co woblery wychalajace sie drobna i szybka amplituda ... kolory raczej ciemne i stonowane lub bialy

Ostatnimi czasy r?łwnie?ź miewałem takie problemy ! Kilka dni z rzędu łaziłem za kleniami, takie do 30cm ?źaden problem ,natomiast większe wychodziły i omijały lub uderzały tak jakby zamkniętym pyskiem (nie do zacięcia) ! Po wielu pr?łbach i kombinacjach zszedłem do blaszek 00 i wobeczk?łw ?źyłka 0.14 i efekty jakieś są w postaci pojedynczych brań ,minus taki ?źe teraz wszystko schodzi :D

Witam.U?źywam wobler?łw o bardzo drobnej akcji dobrze wyczuwalnych na kiju,najczęściej są to sieki.Łowię na ?źyłkę 0,18 i boję się zjechać do 0,16 bo wydaje mi się za słaba i boję się,?źe mo?źe nie wytrzymać konfrontacji z okazałym kleniem lub jaziem.

ja lowie w szklance wody i wiem jaki to problem :D

jezeli masz mozliwosc, to wejdz do wody, to dobra rada ... jakich wabikow uzywasz? ja stosuje woblery o baaaaaaaaaardzo drobnej akcji, wabiki pracujace w stylu nowego horneta nie przyniosa tobie tyle ryb co woblery wychalajace sie drobna i szybka amplituda ... kolory raczej ciemne i stonowane lub bialy

pitt masz moze na mysli takie wabiki o pracy - powiedzmy zblozonej do boleniowej - tylko rzecz jasna najlepiej zeby nie wymagaly tak szybkiego prowadzenia...

To ja się podłączę do pytania Mifka. Pitt? Kiedy biorą na te mocno 'hałasujące' wobki (np. sub warty)?

...z moich obserwacji na podobnym łowisku wynika, ?źe wszelkie 'bączki' z mocniejszą pracą są mniej chętnie atakowane ni?ź smukłe woblerki, pracujące bardziej 'wąsko' i delkatniej.

'Nazywam sie Bomber Square, ale koledzy m?łwia mi Grzechota' - uslyszalem klasyczny akcent poludniowca i poczulem mocy uscisk kotwic na powitanie. Ten maly, pekaty i halasliwy plywak wcale nie przypomninal zawodowego lowcy kleni. W zasadzie wygladal jak antyatleta. Kr?łtki tul?łw, szeroki w barach i w krzyzu, z wyraznie zarysowanym brzuchem. Jak sie p?łzniej dowiedzialem, wlasnie dzieki swoim specyficznym ksztaltom posiada szeroka i niespokojna prace o niezbyt szybkiej, ale bardzo nerwowej amplitudzie. Podczas myszkowania po plytkich i halasliwych przelewach kusi ryby swoimi glosnymi grzechotkami. Grzechota jeden! Wildwater i Rafting to jego medalowe dyscypliny.

Teraz przyszla kolej na mnie. Nadeszla chwila, na kt?łra tak dlugo czekalem, na mozliwosc wsp?łlpracy z tymi wszystkimi ... jak by ich wszystkich nazwac? VIP-ami? Talentami? W kazdym badz razie najlepszymi w swoim fachu. 'Nazywam sie Dylewski, pochodze z Pomorza i bede od dzisiaj nalezal do ekipy. Moje talenty? No c?łz, trudno samemu opowiadac o wlasnych mocnych stronach. Moje ulubione tereny lowieckie to plytkie i wartkie odcinki o bardzo czystej wodzie. Kocham te trudne warunki, poniewaz sa one prawdziwym wyzwaniem dla kazdego lowcy kleni. Bardzo sie ciesze, ze zostalem przyjety do tak doborowego skladu'.

zaczerpniete z http://www.jerkbait.pl/?p=311