Skocz do zawartości

Kleń

dekosz

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem podobnie, kij moderate do 14, ?źyłka, dynamiczne brania i schodziły.Obecnie kij do 32, ex fast ale wchodzący ładnie w ugięcie. Plecionka 12 lb. Te?ź rynna, bardzo mocny uciąg. Przynęta inna co prawda bo ukleja bezsterowa 7 cm , ok 14g, zbrojenie 2 szt nr 8.Klenie 45+ są delikatnie zapiete , nie łykają głęboko pomimo bradzo dynamicznych atak?łw. Rzeka spora, Odra , łoię na odległościach 7 do 35 m.

Dawno temu, gdzieś pod koniec lat '90 łowiłem klenie Sensilite Zander Shimano. Taka typowa klucha. Spadały z niego wszystkie du?źe ryby...Dopiero przejście na szybsze kije przyniosło znaczącą poprawę. A tego Sensilite'a u?źywałem tylko do bocznego troka.

Jak dla mnie to z ?źyłką 0,16 na klenie 60cm to trochę tak zbyt perwersyjnie :D.

Mo?źe boisz się zaciąć :D przy takej pajęczynce.. grubsza ?źyłka i mocniejsze zacięcie. Nie dopuścić do luzu, wędka musi być cały czas wygięta.

ad tpe1

mam z tamtych lat Twin Powera i Ultegrę. Ultegrą mało łowiłem, ale z TP chyba (chyba, bo nie przypominam sobie) nic nigdy nie spadło. Oczywiście zacinanie było a?ź za plecy. Jak przerzuciłem się na szybszego kija to przy pierwszym zacięciu niewielka ryba (kleń 25cm) wyleciała mi z wody bo ją po chamsku wyszarpnąłem.

Dawno , dawno temu ........ , niezły początek bajki w sklepach mogłem dostać bambusa lub Germinę do 100g. Kupiłem okazyjnie szklaną much?łwkę i przerobiłem na spina. Wyjmowałem wszystko, największe to sumek ok 140. Zacięcie było ciągnięte a?ź za pięty.

A z kleniami mam zale?źnie od sposobu brania, wsysa to wessie na miękkim kiju i da się wyholować. Jak bije agresywnie to wolę sztywny zestaw, zacięcie jest chyba tylko formalnością, sam op?łr szczyt?łwki z pewnością by wystarczył. I te większe to ju?ź sztuki kt?łre dają trochę radości na mocniejszym zestawie.

@Jack na Sensiklite Zander łapał kolega, pięknie znaczyła brania ale po cięciu sandacza jechał na szczękościsku do brzegu by w ostatniej chwili odm?łwić oddychania powietrzem atmosferycznym. Skuteczność miał chyba z 15-20%.

ad woblerwz

z tym sensilitem to pewnie masz rację i pewnie tp i ultegrą te?ź więcej by nie wsk?łrał :D.

Niestety w łowieniu sandaczy mam mniej ni?ź nikłe pojęcie więc pozostaje mi czytać i uczyć się od mądrzejszych. Pomimo, ?źe na TP mam napisane zander to jedyne zandery, kt?łre TP widział to te złowione na trupka :D.

Na pozostałych rybach spisywał się bez zarzutu. Wszystko co za ślinę było zacięte wyje?źd?źało z wody.

Po?źyczyłem drugi szybszy kijek zobaczymy co będzie teraz. Zabieram nad wodę dwa kije. 0,16 te?ź wymieniona na miększą 0,18. Zacinałem z tego co widzę za lekko, bo zacięcie było z nadgarstka... teraz będę zacinał tak jak przy jerkach i zobaczymy co z tego będzie :D

Dzięki za rady

ad woblerwz

z tym sensilitem to pewnie masz rację i pewnie tp i ultegrą te?ź więcej by nie wsk?łrał :D.

Niestety w łowieniu sandaczy mam mniej ni?ź nikłe pojęcie więc pozostaje mi czytać i uczyć się od mądrzejszych. Pomimo, ?źe na TP mam napisane zander to jedyne zandery, kt?łre TP widział to te złowione na trupka :D.

Na pozostałych rybach spisywał się bez zarzutu. Wszystko co za ślinę było zacięte wyje?źd?źało z wody.

Ten wszystkie Zandery Shimano przeznaczone były właśnie do łowienia na trupka.

ad woblerwz

Ten wszystkie Zandery Shimano przeznaczone były właśnie do łowienia na trupka.

... co zupełnie nie przeszkadzało mi ?źeby korzystać z niego jak ze zwykłego spiningu :D... i to właściwie do ubiegłego roku.

Zbaczamy za mocno z tematu.

Czekamy co napisze dekosz po tych zmianach, kt?łre wprowadził.

pytanie moze glupie ale dla mnie w pelni uzasadnione: dlaczego nie lowisz na grubsza zylke?

ja nie schodze ponizej 0.22 na rzece lub 0.18 na wodzie stojacej i nie stwierdzilem mniejszej ilosci bran ... pamietam, jak jeden kolega z forum dostal kilka 'fachowych porad' typu: zylka max 0.14 i zadnych agrafek bo to ryby ploszy ... tylko nie wiem dlaczego 'fachman-doradca' kotwic woblerow (jakze naturalne przynety) wata szklana nie wytlumial (bo zapewne tez ploszy) ... ???

otoz po kilku rozmowach owy kolega zaczal lowc na zylke 0.23 i zaczal lowic klenie, tylko z ta roznica, ze pogadalismy sobie o tym 'jak je lowic?'

witam. Ja tam sobie łowie klenie na ?źyłke 0,14 i nie na?źekam tylko do tego dobierasz wędke i ustawiasz chamulec.A zestaw mam taki kij canadian 2-14 g z wklejka weglowa 20cm i twinpower 2500.Wedkuje zarowno na du?źch rzekach jak odra jak i na małych jaka jest kaczawa.Wszelkiej maści ryby poczynajac od okonia a konicząc na boleniach nawet 3 miałem takie koło 70 cm i do tej pory miałem mo?źe z 10 spad?łw czy zerwań przynety.Czyli moim zdaniem tajemnica moze tkwić w dobo?źe odpowiednich elemet?łw zestawu i sposobie cholu a nie w tym czy ?źyłka ma 0,14 czy 0,23mm.No i mo?źe zmiana przynet przyniesie te?ź oczekiwany rezultat bo ryby bedą je lepiej zasysały i co za tym idzie mniej spadały.

@pitt klenie łowię pierwszy raz, w og?łle łowienie na rzece to dla mnie nowość. Kupiłem taką ?źyłkę bo taka była w większości artykuł?łw czy czasopism polecana. Bardzo dziękuję za rady narazie zmagam się z chorobą, ale jak ju?ź trochę odpuści ruszam nad wodę :D

Pozdrawiam

Dzisiaj miałem 4 brania i 3 ryby na brzegu :D Jedn największy poszedł w roślinność i nie chciał z niej wyjść :( Największy ze złowionych 48cm :D Dziękuję panowie za rady. Problem tkwił w zacięciu, było za delikatne. Teraz zacinam za plecy i jest du?źo lepiej.

Pozdrawiam