Skocz do zawartości

Łowienie na Karaibach - prośba o poradę

Loki555

Rekomendowane odpowiedzi

Lowilem od Martyniki przez St. Lucia, St Vincent i Grenadyny az do Grenady. W drodze na Barbados zawrocilismy wiec tam nie lowilem.

Z ciekawostek to z brzegu zlowilem tam belone na rekord polski :)

W zatokach jest sporo ryb. Da sie je lowic z brzegu. Najpierw w masce do wody zeby obejrzec co jest pod woda a potem brac sie za spinning.

Blisko brzegu mozna spotkac male barracudy ponizej metra ( wieksze byly na otwartym morzu, tunczykow jest mnostwo ale nie z brzegu). Przy brzegu bywaja tez groupery ( szukaj raf ) mureny oraz snappery. Wez tez male przynety (jakies jigi) na angelfishe male ale pierunsko silne. Jest tam tez sporo bermuda chub. Gruby FC i mocne kute haki to podstawa. Te sraluchy miewaja sile szczupaka. Nawet male haczyki i kotwice wymien na mocne sumowe. Male ale nie druciaki bo ci porozginaja groty. Warto zanurkowac w ABC bo czasem sa tam wawazy ze skal lub rafy i warto rzucac gleboko w wawoz a nie w poprzek. Tam siedza mureny - nieststy sporo sie urywa przynet pezy takim lowieniu.

Edytowane przez ictus

Malo mam fotek ze snurkowania. W wodzie przy brzegu sa tysiace rybek po kilkanascie cm do 80cm

Tych sierzantow-majorow byly w wodzie przy brzegu bzyliony. Dlugosc ok 12-20cm.

PC120147-1_zps03rrvrwm.jpg

PC120169-01_zpsuxonotzt.jpeg

Zabralbym lekka wedke i male przynety ktore mozna spriwadzic do dna ( wytrzymalosc sprzetu na duze pstragi+). Damsele nie sa duze zwykle po kilkanascie cm.

PC120158-01_zpsncs8cdmt.jpeg

Przy brzegu jest sporo barjackow po ok 40-50cm.

W wodzie czesto widywalem trumpet fishe.

Uroczych maluchow jest co niemiara.

PC120152_zpssxrqr3e6.jpg

PC120151-01_zpsqhyhzjxh.jpeg

Edytowane przez ictus

Mozna spotkac tez mureny ( dosc czesto je widywalem). Przy brzegu mozna spotkac mawet bardzo duze sztuki.

20170225_010854_zpshdgjrkdl.jpg

PC100096-1-01_zpsuuc1grxs.jpeg

Wieksze ryby zwykle sa zasiegu rzutu ale blisko spadkow brzegu na wiekszych glebokoscisch od 10m do ok 30m.

Edytowane przez ictus

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 lata później...

Cześć, 

dość popularny kierunek na wypoczynek, więc chciałbym podpytać czy ktoś z Koleżanek/Kolegów przerabiał ten temat. Wybieram się tam w niedługim czasie, i zastanawiam się czy warto zabierać wędki (spinning/mucha). Będę w południowo-wschodnim rejonie wyspy, okolice La Romana. 

Wiem, że za ciężkie pieniądze można odbyć rejs pełnomorski (trolling) i do tego właściwie nic nie trzeba ze sobą zabierać, ale chodzi mi raczej o jakieś delikatniejsze wędkowanie w stylu DIY. Czy jest szansa na jakiegoś przewodnika, wypożyczenie małej łodzi aby powędkować bliżej brzegu, ale jednak nie z hotelowego pomostu ;)

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

Sławek

część, Byłem na jednym tripie trollingowym z Punta Cana. Złowiliśmy przez cały dzień jedną barrakudę ale był to czerwiec. Szansa na żaglice jest naszą zimą. Nie był to jakiś kosmiczny wydatek. Zbierają grupę turystów i na wodę. ekipa profesjonalna. Coś koło 120 dolarów od głowy. 

Generalnie z plaży, snurkując, ryb było dużo. Spakuj jakiegoś travela i pomachaj. Na pewno coś się uwiesi. 

Jak tak, to zapakuję i muchę i spina po jednej sztuce. U mnie wszystko jest travel :D  :D  więc nie ma problemu.

Wyjazd jest typowo wypoczynkowy, więc pozwoliłem sobie zapytać czy warto się napinać. Jedna sprawa to sprzęt, ten najwyżej się przeleci w te i z powrotem, ale druga sprawa to łażenie i proszenie się o jakąś łódkę, co zazwyczaj jest dość nużącym i nerwowym zajęciem (pomijam dobrze zorganizowaną komercję - tu jest wszystko na tip-top). 

Ale nicto, sprzęt zabiorę, a jak nic się nie wyklaruje a głód przyprze, to może załapię się na jakiegoś trola  :D

Wielkie dzięki!

• 3 miesiące temu...

Panowie może powielę pytanie, ale szukam pomocy... Co zabrać na Dominikanę i czy jest szansa na jakieś rybki z brzegu??? Czy oprócz tych piaszczystych plaż są tam jakies skałki??? Gdzie szukać ryb???

Pozdrawiam

Jak punta cana to skałek nie widziałem. Od strony morza karaibskiego było dużo.

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Za kilka dni wybieram się na Punta Cane i postanowiłem odświeżyć wątek. Jako że w ostatnich latach jest to kierunek dość mocno turystyczny to pewnie ktoś z Was już tam wędkował? Plan jest taki: spinning 2,7m 50g, 2,4m 120g, woblery, poppery, jigi, gumy. Bagaż wagowo mam nielimitowany wiec wszystkiego zabiorę po trochu. Do tego muchówka #9, garść much szczupakowych, jakieś trociowe krewetki i tubisy. Będę łowił wyłącznie z brzegu. Namierzyłem w okolicy hotelu fajne skałki które na pewno sprawdzę w pierwszej kolejności. Widziałem na YT filmy na których łowione są średniej wielkości tarpony w miejskich kanałach, chętnie spróbowałbym swoich sił z takimi na muchę, ktoś ma z nimi doświadczenia? Będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdro.

Edytowane przez Ziom

• 1 rok później...

Dobra, w miarę blisko więc napiszę. Byłem parę lat temu w Meksyku w Cancun.wzialem spina travela 2,7m do 30g, żyłka 25 i srebrne wahadlowki do 25g i stalki 25cm. Lowilem barakudy takie do 60cm.Lowilem od tej strony lagunowej z resztek pomostu, miejscowi próbowali tam łowić na spławik ale lowili małe ryby z gatunku rozdymek...Jak znajdziesz skały lub będzie molo to próbuj. Weź białą bluzę z długim rękawem i z kapturem oraz kapelusz.

• Like 1