Skocz do zawartości
  • 0

Okulary

Wędkarz87

Pytanie

Jakie okulary polaryzacyjne byście polecili? Przymierzam się do zakupu nowych i chciałbym zasięgnąć opinii innych.

Najlepiej by było ?źeby okulary miały ciemne szkła,w sensie ?źeby nie było widać za bardzo oczu,ciemne oprawki i dobrej jakości szkła no i design był te?ź na czasie.

Z tego co widziałem Solano ma bogatą ofertę,co myślicie na temat okular?łw tej marki? Oczywiście proszę o podawanie swoich typ?łw.

Wielkie dzięki z g?łry.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Arctica na pewno robi polaryzacyjne okulary, kupowałem takie ojcu.

Jak sprawdzić czy okulary są polaryzacyjne:

Spos?łb 1)

Je?źeli mamy tylko jedną parę okular?łw to zakładamy je i patrzymy na coś co ma wyświetlacz ciekłokrystaliczny... np telefon kom?łrkowy. Patrzymy i zaczynamy obracać zgodnie z ruchem wskaz?łwek zegara. Je?źeli w pewnym momencie wyświetlacz wygląda jakby się z niego kryształ wylał to na nosie mamy polaroidy.

Spos?łb 2)

Je?źeli na stojaku jest więcej par okular?łw, kt?łre podejrzewamy o polaryzację. Bierzemy dwie pary i składamy je soczewkami do siebie w taki spos?łb, ?źeby obiekt oglądany był widoczny przez jedną i drugą parę oulkar?łw jednocześnie. Podnosimy wzrok do g?łry i szukamy ?źar?łwki. Patrzymy przez obie pary okular?łw i zaczynamy jedną z nich kręcić tak jak to miało miejsce przy kom?łrce. W pewnym momencie obraz powinien pociemnieć, a przy dobrej jakości szkieł powinniśmy mieć czarną plamę i nie powinno być widać ?źar?łwki.

Oczywiście patrzymy jednym okiem przez jedną soczewkę na jednych i jedną soczewkę na drugich okularach bo przy obrocie o 90 stopni nie będzie mo?źliwe patrzenie obuoczne :D.

P.S. bardzo często niedouczeni sprzedawcy twierdzili, ?źe okulary są z polaryzacją, a nie były. Nie ufaj im :D sam sprawdź, zeby Cie na minę nie wpieprzyli :D.

Pozdrawiam i ?źyczę udanych zakup?łw.

• 0

Ja mam ciemne szkła, zresztą w wątku Przyłowy jest moje zdjęcie w moich okularach.

A co do polaryzacji to Arctica ma na oprawce napisane Polarized jeśli okulary są z polaryzacją i jak na okulary za niewielką kasę uwa?źam ?źe jest całkiem niezła, a same okulary są w stanie wieeele wytrzymać - przynajmniej moje

• 0

Byłem w kilku sklepach sportowych na zwiadzie,mierzyłem okulary Arctica,Brenda,Google,Salomon itp. i padło na te:

http://brenda.pl/index.php?id=3&id_pro=881

Wybrałem jednak szkła ciemniejsze,jestem bardzo zadowolony byłem ju?ź nawet nad wodą ?źeby je sprawdzić

Chciałem podziękować wszystkim za pomoc a szczeg?łlnie koledze Jack_Daniels - gdyby nie Twoja rada m?łgłbym się wkopać bo w jednym sklepie laska dała mi do przymiarki okulary google kt?łre super le?źały ale niestety nie były polaryzacyjne - sprzedająca twierdziła ?źe są,wyjąłem z kieszeni telefon i ją zagiąłem :mellow: