Skocz do zawartości

Biała Tarnowska uroki i bolączki w fotografiach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomasz Bociek

To jest zakręt poniżej ujścia Wątoku na wysokości działek za osiedlem kolejowym. Widok od mościckiego brzegu. Tak mi się wydaje na 90%.Od tego zatopionego drzewa przy brzegu jest taka stara kamienna opaska.

Gość Tomasz Bociek

To odcinek rzeki gdzie łowiłem pierwszeklenie, 20 lat temu. Trochęsię zmieniło, ostatni raz tam byłem jakieś 5 lat temu o ile dobrze pamietam. Chwile mnie nie będzie ale jak wrócę to początkiem stycznia jak nie będzie lodu wyskoczę na kilka godzin pochodzić po starych ścieżkach.

Gość Tomasz Bociek

Ja tam lubię jak bobry zwalą takie drzewo do wody  B) na wiosnę bankówka. Trzeba Andrzej kiedyś się wybrać z wędkami i aparatem w tamte rejony. Ja teraz mam do tego miejsca ok 1 km tylko tak że będę częstym gościem..... wróci urok wędkowania w małej rzece, w ciszy i spokoju  :wub:

A tak mi się jeszcze przypomniało, może kiedyś zauważyłeś, na zdjęciu w tle widać warkocz, to ten przy kanale wpustowym? Jeżeli dobrze pamiętam kręciły się tam swego czasu bolki, małe bo małe ale przy łowieniu kleni fajnie trafić takiego 50cm.

Edytowane przez Tomek1984

Zgadza się jest tam kanał spustowy, w pobliżu jest tam niezłe głębokie miejsce. Jak dzisiaj tam szedłem to mało co nie wpadłem do prostopadłego w stosunku do rzeki rowka. Jak się okazało jest to małe kanałek ściekowy prawdopodobnie z pobliskiego domu za wałem. :angry:

013.jpg

post-58887-0-23987600-1512154590_thumb.jpg

post-58887-0-32425700-1512154598_thumb.jpg

Gość Tomasz Bociek

Dokładnie. Na wiosnę się tym zajmę. Zrobi się kilka zdjęć. Sprawdzi się kto to wpuszcza do rzeki i zgłosi się sprawę do Wydziału Środowiska. A wracając do tematu. Myślę że bolenie nadal się trzymają tego miejsca. Sprawdzi się i to na wiosnę  ;)

Stare ścieżki pozarastały. A kiedyś od strony działek, można było przejść a nawet przejechać na rowerze. Stanowisk było kilkadziesiąt co parę metrów. :mellow:

Ryby tam siedzą, bo mają parę dołków, tylko dostać się do nich trudno.

• 4 tygodnie później...
Gość Tomasz Bociek

Ostatnie dwa zdjęcia......... a tak fajnie tam kiedyś było kiedy w górę rzeki powyżej kanału zrzutowego leżało zatopione drzewo a poniżej były zatopione głazy... teraz ten obrazek już nie jest taki fajny.....

Tam gdzie było zrobione drugie zdjęcie, były dawniej wydeptane ścieżki i pełno stanowisk. Za działkami można było swobodnie przejść wzdłuż Białej aż do mostu kolejowego. Teraz wszystko pozagradzane od strony działek, pozarastane. Tylko wytrwali wędkarze zapuszczają się w te okolice, a szkoda bo są tam bardzo dobre miejscówki.

Gość Tomasz Bociek

Bobry są, były od wieków i będą, to one są w naturalnym środowisku a nie odwrotnie ;)  Dzięki nim powstają nowe fajne miejscówki, jedyne co z mojej strony jest niebezpieczne to te chol...... jamy :angry: