Skocz do zawartości

Warta odcinek górki "no kill"

wepster

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!

Przepraszam z góry, jeżeli istnieje już taki wątek... ale jakoś nie mogę znaleźć.

Sprawa jest pilna, więc chciałem spytać kolegów z okolic, czy Warta na odcinku nadaje się do łowienia czy jest skuta lodem?

Mamy zamiar z kumplem rano pojechać, gdyż w okolicach mazowsza wszelkie rzeki zamarznięte. Z racji tego, że z W-wy jest trochę kilometrów to nie chcielibyśmy żeby po klepnięciu takiej trasy rozczarować się na miejscu i wrócić ze smutnymi mordami :/

Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat, dzięki!

Hej.

Jak chcesz informacji na temat Warty górskiej w szczególności odcinka no kill którego jesteśmy opiekunem to najlepiej zapytać na 

https://www.facebook.com/groups/452566104899561/?fref=ts

lub 

https://www.facebook.com/Salmoklub/?fref=ts

Albo pisz do mnie na priva.

Daniel 

• Like 2

Dzięki Panowie za odzew. Wiem, że wyskoczyłem na ostatnią chwilę z tematem, ale na szczęście zaryzykowałem i pojechaliśmy. Rzeka bardzo urokliwa, co krok ciekawa miejscówka, zero lodu więc warunki do łowienia super. Niestety zero kontaktu z rybami, nawet odprowadzenia... na sześć napotkanych osób jeden gość wspomniał o 40staku z samego rańca.

Mimo braku ryb wypad jak najbardziej na plus, przyjemny dzień spędzony nad piękną rzeką :)

@Sebo szkoda, że nie wiedziałem iż się tułasz po okolicy. Moglibyśmy się spotkać na jakiejś przerwie lunchowej:)

Mały świat;)

• Like 1

Dzięki Panowie za odzew. Wiem, że wyskoczyłem na ostatnią chwilę z tematem, ale na szczęście zaryzykowałem i pojechaliśmy. Rzeka bardzo urokliwa, co krok ciekawa miejscówka, zero lodu więc warunki do łowienia super. Niestety zero kontaktu z rybami, nawet odprowadzenia... na sześć napotkanych osób jeden gość wspomniał o 40staku z samego rańca.

Mimo braku ryb wypad jak najbardziej na plus, przyjemny dzień spędzony nad piękną rzeką :)

@Sebo szkoda, że nie wiedziałem iż się tułasz po okolicy. Moglibyśmy się spotkać na jakiejś przerwie lunchowej:)

Mały świat;)

Niestety ale to jest urok Warty na początku sezonu bardzo słabo z rybkami, później nie  wiadomo skąd się biorą :-) i są chętne do współpracy. Ja na "no killu" sezon zaczynam przeważnie w marcu. 

• Like 2

Dzisiaj byłem na Salmoklubowej kontroli SSR na odcinku "no kill" na górskiej Warcie.

Presja wędkarska bardzo mała. Warunki do wędkowania idealne woda trochę podwyższona i minimalnie trącana.

Jednego rybona widziałem na własne oczy :blink:

post-53905-0-16818900-1485093700_thumb.jpg

post-53905-0-33117100-1485093711_thumb.jpg

post-53905-0-90809500-1485093718_thumb.jpg

post-53905-0-02641600-1485093726_thumb.jpg

• Like 15

• 2 tygodnie później...

Witam.

Byłem w sobotę na odcinku, który patrolował Daniel (chyba).

Ponad siedem godzin próbowałem ze wszystkich dołków i skarp skusić ryby nimfami.

Brak kontaktu. Ciężkie warunki do łowienia - szczególnie z rana, bo mróz okropny (poniżej -10).

Dużo czapli i kormoranów. Wiosną trzeba będzie uważać gdzie się stąpa bo na brzegu bobrowa nora za norą a swieżo zgryzionych drzew co niemiara. Ale to akurat na plus rybkom tylko wyjść może bo nowych kryjówek przybędzie.

Bardzo mi się podobało - sama rzeka, miejscówki, otoczenie, bliskość takiej wody gdzie w styczniu już można zapolować na kropki.

Wyjazd generalnie na plus, a ryby przytrafią mi się tam pewnie innym razem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Niestety ale na Warcie na odcinku no kill pojawił się w znacznej ilości kormorany. Zbiornik Poraj zamarznięty więc szukają żarcia gdzie indziej. Od samego mostu w Jastrzębia do "dębów" jest stado około 20 sztuk, przy "fabryce" przy "Royalu" również są poniżej no kila też, ogólnie masakra :(

Kormorany to wyjątkowo skuteczni łowcy, dodatkowo, w przeciwieństwie do czapli, mew, rybitw, potrafia wyciągać ryby z ich kryjówek. Czytałem kiedyś opracowanie dotyczące wymagań pokarmowych tych czarnych paskud. Dorosły osobnik dziennie potrzebuje 400g pokarmu w postaci ryb. W sezonie lęgowym zapotrzebowanie, u samic, wzrasta prawie dwukrotnie- ok 700g rybiego mięsa na dzień. Dodatkowo widziałem zdjęcia z sekcji tych ptaków, potrafiły zeźreć sandacza o długości niemal 50cm. Wystarczy zatem policzyć osobniki w stadzie, pomnożyc razy 0,4 i wyjdzie ile kg rybek znika nam dziennie z danego odcinka rzeki/zbiornika.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...