STREMER Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Czy słona woda morska ma wpływ na skórzane elementy butów do brodzenia tego typu? http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=316_79&p roducts_id=5746 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Mam dokładnie te buty. Po dwóch dniach brodzenia w Bałtyku nie zauważyłem by coś było nie halo...Pytanie czy Bałtyk jest słony... Solidna konstrukcja, cena mocno poszybowała do góry...Moim zdaniem warto zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Dwa dni to faktycznie przeszły test .Moim zdaniem nie warto bo za połowę tej ceny albo mniej możesz kupić freestony które przeżyją tyle samo albo więcej i są dużo lżejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Dwa dni w Bałtyku to i trampki wytrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 @tomy78. Czy masz te buty o które pyta Kolega w poście... Mam jedne i drugie, dlatego pozwoliłem sobie przedstawić własną opinię. Jest duża różnica w jakości wykonania, ułożeniu nogi i komforcie poruszania się na dłuższych trasach miedzy wymienionymi modelami na korzyść Guide Boot Vibram.Jeśli skóra narażona jest na słoną wodę reakcja widoczna natychmiast po wyschnięciu. Dwa dni moczyłem w Bałtyku i nie zauważyłem zmian na licu skóry. Moim zdaniem wystarczy by udzielić pytającemu odpowiedzi...Testy jakościowe robi sam producent i marka SIMMS jest gwarantem wykonania i surowców użytych przy budowie tego modelu. Stąd zapewne znaczne różnice w cenie...Moje Freestony mocno nasiąkały wodą i były zdecydowanie mniej komfortowe w użyciu jak Guide Boot Vibram. W tych ostatnich mogę maszerować nie czując zmęczenia w piszczelach co było dolegliwością we Freestonach.Po namoczeniu większy odczuwalny ciężar na nodze mają Freestony (subiektywne odczucie, empirycznie wagowo nie sprawdzałem).To tyle z mojej strony jako użytkownika butów (Freestony przez trzy lata, Guide Boot Vibram od roku )... PSJedno jest pewne - cena bardzo wysoka. Nam (+ Koledzy) udało się kupić w bardziej korzystnej cenie... @tomy78 - co do cen też informacja nietrafiona – podaję aktualne z polskiej sieci dystrybucji: Simms Freestone Boots – Felt - 539.99 złSimms Freestone Boots – Vibram - 689.99 złSimms Guide Boot Vibram - 959.99 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 NIe mam zamiaru się z tobą przeciągać ale to że masz freestony trzy lata a te drugie rok to nic nie znaczy napisz ile dni w nich łowisz w skali roku .Ja mam je od 5 lat i miałem je na nogach około 150dni.Starci uległ jedynie filc sam but nigdzie nie pękł ani nie odszedł od podeszwy.Piszesz że mocno ci nasiąkały ale wytłumacz mi co w tych butach może nasiąkać bo w Guide Boot Vibram materiału jest dużo i ma co ciągnąć wodę .Kolega z którym łowię ma te buty i na jedno na co narzeka to że są ciężkie .Z zewnątrz już też dobrze nie wyglądaja bo mocno się mu pościerały przy czym my łowimy dużo a nie raz na rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 @tomy78 Ja sporą część roku łowiąc latam boso. W zasadzie cztery razy w tygodniu przez okres od maja do września. Potem dopiero zakładam buty. Razem będzie tego ponad 150 dni w roku na łowisku. Fakt buty mam uszanowane, taka moja natura i wiem, że nie wszyscy tacy są. Trudno - podobno jakiś felerny jestem z tym poszanowaniem rzeczy własnych… ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Przychylam się do opinii Lady_D. Według mnie to są bardzo dobre buty. Moje są na podeszwie aquastealth. Używam ich intensywnie trzeci rok i wygląda na to, że posłużą mi jeszcze długo. W tym roku łowiłem w nich brodząc przez kolejne 7 dni w słonej wodzie, nic się z nimi nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszK Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 witam Zdecydowałem się na zakup bucików na podeszwie gumowej i padło na ten sklep. http://www.taimen.com/pl/pl/category/buty/79 Wiem że simmsy będą dobrym wyborem, tylko jaki model? Wiem że na ten temat już sporo było , ale.... Proszę o rady. Czy ten model to dobry wybór? http://www.taimen.com/pl/pl/product/simms-freestone-boots-vi bram_5357/92636 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Jak dużo nie łowiszm to i taimienie posłużą, ale simms to simms.Wszystko kwestia kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 witam Zdecydowałem się na zakup bucików na podeszwie gumowej i padło na ten sklep. http://www.taimen.com/pl/pl/category/buty/79 Wiem że simmsy będą dobrym wyborem, tylko jaki model? Wiem że na ten temat już sporo było , ale.... Proszę o rady. Czy ten model to dobry wybór? http://www.taimen.com/pl/pl/product/simms-freestone-boots-vi bram_5357/92636 freestone'ow uzywam juz chyba 5 czy 6 rok. i jest super. teraz jakbym bral to tak jak pokazales na gumie + kolce (tzn wkrety z castoramy) ja mam na filcu. dziala to dobrze poki nie ma sniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary.Łoskot Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Od trzech lat użytkuję http://www.simmsfishing.com/site/headwaters_wading_boot_aqua steath_.html 90% to wiślane wyprawy w trudnym terenie - błoto, piach, żwir. Przytarły się tylko okolice w których sznurówki ocierają o wierzchnią powierzchnię buta oraz góra cholewki. Reszta w bardzo dobrym stanie. Nie za bardzo o nie dbam ale jeszcze mnie nie zawiodły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszK Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 @Mifek, ile waży Twój but jak jest suchy i jak jest zgnojony na maxa? Czy da się w tych bucikach pokonywać dalsze odległości *marszobieg podczas zawodów.Nie odpadnie mi noga? Zapodaj foto real jak wyglądają po takim czasie użytkowania, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 raaaaany. na sucho to go mogę zwazyć, ale nie każ mi go ważyć na rybach po wyjsciu z bagna do kolan... ja w nich robie min kilka km na wyprawe a zdarza sie ze i wiecej... poki co zyje i mam na (na ogol) dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie) pzdr MArcin ja od 2 lat biegach w kolcach z CIASTORAMY Zwykle blachowkrety o odpowiedniej dlugosci i masz po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 no dokładnie, chociaz powiem Ci że i bez kolców daje rade, pare razy sie wywaliłem i popłynąłem z nurtem ale to taki urok Warty w moich okolicach i ogólnie brodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 no dokładnie, chociaz powiem Ci że i bez kolców daje rade, pare razy sie wywaliłem i popłynąłem z nurtem ale to taki urok Warty w moich okolicach i ogólnie brodzenia na zwykla rzeke nizinna w 80 % (moich przypadkow) czysta guma styka. Kolce / wkrety sa tylko jako wspomaganie... choc w przypadku gdy wraca sie do samochodu asfaltem bywaja nieco niewygodne... ale... cos za cos.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie) pzdrJa też biegam w obuwiu roboczym a bywam często na rybach.Jedyne co to piszczą i wydają dzikie dźwięki po wyjściu z wody.Na początku myślałem że jakaś bestia mnie śledzi.Polecam ale raczej do bardziej stacjonarnego łowienia,jest dość ślisko i parę razy już je widziałem w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi