Skocz do zawartości

Buty do brodzenia

STREMER

Rekomendowane odpowiedzi

@tomy78.

Czy masz te buty o które pyta Kolega w poście... Mam jedne i drugie, dlatego pozwoliłem sobie przedstawić własną opinię. Jest duża różnica w jakości wykonania, ułożeniu nogi i komforcie poruszania się na dłuższych trasach miedzy wymienionymi modelami na korzyść Guide Boot Vibram.

Jeśli skóra narażona jest na słoną wodę reakcja widoczna natychmiast po wyschnięciu. Dwa dni moczyłem w Bałtyku i nie zauważyłem zmian na licu skóry. Moim zdaniem wystarczy by udzielić pytającemu odpowiedzi...

Testy jakościowe robi sam producent i marka SIMMS jest gwarantem wykonania i surowców użytych przy budowie tego modelu. Stąd zapewne znaczne różnice w cenie...

Moje Freestony mocno nasiąkały wodą i były zdecydowanie mniej komfortowe w użyciu jak Guide Boot Vibram. W tych ostatnich mogę maszerować nie czując zmęczenia w piszczelach co było dolegliwością we Freestonach.

Po namoczeniu większy odczuwalny ciężar na nodze mają Freestony (subiektywne odczucie, empirycznie wagowo nie sprawdzałem).

To tyle z mojej strony jako użytkownika butów (Freestony przez trzy lata, Guide Boot Vibram od roku )...

PS

Jedno jest pewne - cena bardzo wysoka. Nam (+ Koledzy) udało się kupić w bardziej korzystnej cenie...

@tomy78 - co do cen też informacja nietrafiona – podaję aktualne z polskiej sieci dystrybucji:

Simms Freestone Boots – Felt - 539.99 zł

Simms Freestone Boots – Vibram - 689.99 zł

Simms Guide Boot Vibram - 959.99 zł

NIe mam zamiaru się z tobą przeciągać ale to że masz freestony trzy lata a te drugie rok to nic nie znaczy napisz ile dni w nich łowisz w skali roku .Ja mam je od 5 lat i miałem je na nogach około 150dni.Starci uległ jedynie filc sam but nigdzie nie pękł ani nie odszedł od podeszwy.Piszesz że mocno ci nasiąkały ale wytłumacz mi co w tych butach może nasiąkać :unsure: bo w Guide Boot Vibram materiału jest dużo i ma co ciągnąć wodę .

Kolega z którym łowię ma te buty i na jedno na co narzeka to że są ciężkie .Z zewnątrz już też dobrze nie wyglądaja bo mocno się mu pościerały przy czym my łowimy dużo a nie raz na rok B) .

@tomy78

Ja sporą część roku łowiąc latam boso. W zasadzie cztery razy w tygodniu przez okres od maja do września. Potem dopiero zakładam buty. Razem będzie tego ponad 150 dni w roku na łowisku. Fakt buty mam uszanowane, taka moja natura i wiem, że nie wszyscy tacy są. Trudno - podobno jakiś felerny jestem z tym poszanowaniem rzeczy własnych…

...

Przychylam się do opinii Lady_D. Według mnie to są bardzo dobre buty. Moje są na podeszwie aquastealth. Używam ich intensywnie trzeci rok i wygląda na to, że posłużą mi jeszcze długo. W tym roku łowiłem w nich brodząc przez kolejne 7 dni w słonej wodzie, nic się z nimi nie stało.

• 1 rok później...

witam

Zdecydowałem się na zakup bucików na podeszwie gumowej i padło na ten sklep.

http://www.taimen.com/pl/pl/category/buty/79

Wiem że simmsy będą dobrym wyborem, tylko jaki model? Wiem że na ten temat już sporo było , ale....

Proszę o rady.

Czy ten model to dobry wybór?

http://www.taimen.com/pl/pl/product/simms-freestone-boots-vi bram_5357/92636

witam

Zdecydowałem się na zakup bucików na podeszwie gumowej i padło na ten sklep.

http://www.taimen.com/pl/pl/category/buty/79

Wiem że simmsy będą dobrym wyborem, tylko jaki model? Wiem że na ten temat już sporo było , ale....

Proszę o rady.

Czy ten model to dobry wybór?

http://www.taimen.com/pl/pl/product/simms-freestone-boots-vi bram_5357/92636

freestone'ow uzywam juz chyba 5 czy 6 rok. i jest super. teraz jakbym bral to tak jak pokazales na gumie + kolce (tzn wkrety z castoramy)

ja mam na filcu. dziala to dobrze poki nie ma sniegu :mellow:

Od trzech lat użytkuję http://www.simmsfishing.com/site/headwaters_wading_boot_aqua steath_.html 90% to wiślane wyprawy w trudnym terenie - błoto, piach, żwir. Przytarły się tylko okolice w których sznurówki ocierają o wierzchnią powierzchnię buta oraz góra cholewki. Reszta w bardzo dobrym stanie. Nie za bardzo o nie dbam ale jeszcze mnie nie zawiodły.

post-4590-1348917578,0705_thumb.jpg

post-4590-1348917581,0223_thumb.jpg

Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.

Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie)

pzdr

Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.

Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie)

pzdr

MArcin ja od 2 lat biegach w kolcach z CIASTORAMY :D

Zwykle blachowkrety o odpowiedniej dlugosci i masz po sprawie... :D

no dokładnie, chociaz powiem Ci że i bez kolców daje rade, pare razy sie wywaliłem i popłynąłem z nurtem ale to taki urok Warty w moich okolicach i ogólnie brodzenia :D

na zwykla rzeke nizinna w 80 % (moich przypadkow) czysta guma styka. Kolce / wkrety sa tylko jako wspomaganie... choc w przypadku gdy wraca sie do samochodu asfaltem bywaja nieco niewygodne... ale... cos za cos..

pzdr

Ja też biegam w obuwiu roboczym a bywam często na rybach.Jedyne co to piszczą i wydają dzikie dźwięki po wyjściu z wody.Na początku myślałem że jakaś bestia mnie śledzi.Polecam ale raczej do bardziej stacjonarnego łowienia,jest dość ślisko i parę razy już je widziałem w powietrzu.