Skocz do zawartości

Hiszpania Alicante

harp

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 lat później...

Panowie, będę w lipcu i we wrześniu w miejscowości San Juan de los Terreros, niedaleko Alicante i potrzebuje informacji jaki sprzęt do łowienia w morzu z brzegu, na co można się nastawić? W lipcu jadę samochodem więc mogę zabrać trochę więcej gratow i je zostawić.

• Like 1

Panowie, będę w lipcu i we wrześniu w miejscowości San Juan de los Terreros, niedaleko Alicante i potrzebuje informacji jaki sprzęt do łowienia w morzu z brzegu, na co można się nastawić? W lipcu jadę samochodem więc mogę zabrać trochę więcej gratow i je zostawić.

Nikt nic nie podpowie?

Na plażach pod Alicante jestem niemal co roku.

Nie na rybach bo morze to nie mój klimat ale trochę nagapilem się na miejscowych.

Sprzętu dokładnie nie opiszę bo nigdy nie pytałem ale to mniej więcej takie coś.

Kij gruby i długi. 4-6 m to tak najczęściej. W 90% jest to grunt. Plecionka. Z tego co zauważyłem to na przynętę idzie wszystko co występuje w morzu. Plus kilka razy widziałem na haku kawał zwykłego mięsa.

No i tak szczerze mówiąc lowiacych widzę zawsze na plaży. W dzień i w nocy. Jednak jeszcze nie widziałem aby ktoś coś sensownego wyciągnął.

Nie wiem jak daleko będziesz mieć ale z okolic Alicante to najlepiej Embalse de la Pedrera. Najlepiej od strony Torremendo.

Piękne karpie tam są. Znajomy upolowal kilka 20+ przy mnie. Spinning też można choć z brzegu trochę lipa. Trzeba mega rzuty wykonywać.

• 7 miesięcy temu...

Może komuś się przyda, miejscowość San juan de los terreros, jakieś 180km od Alikante, piękna spokojna okolica

post-61266-0-99331000-1582399634_thumb.jpg

Próbowałem łowić na grunt i na spinning, wyniki były na każdą metodę, na grunt miałem brania tylko na fileta, brały zazwyczaj ośmiornice i strzępiele, rybka podobna do naszego okonia

post-61266-0-33326700-1582399905_thumb.jpg

Na spinning z brzegu trafiały się nieduże seriole, szybkie prowadzenie typowe boleniowym ekspresem, brania miałem tylko na woblery Adama spinnermana

post-61266-0-76434800-1582400060_thumb.jpg

Najlepsze efekty były z łódki na trolling, obserwowaliśmy gdzie mewy siadają na wodzie, przecinalismy te miejsca i trafiały się makrele i tuńczyki

post-61266-0-89307700-1582400341_thumb.jpg

Łowiłem kijem 270 10-40g i przy tej wielkości rybek zdecydowanie był za słaby, morskie ryby są dużo silniejsze od słodkowodnych.

Podsumowując polecam zawsze zabierać wędkę ze sobą

Edytowane przez dragonexp
  • Like 5