manmark Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Witam,Koledzy,jaki polecicie delikatny kij pstrągowo- okoniowy do maks. 220 cm, cw do maks 6- 7g, o wadze do 80 gr maks., budżet do 2000,- zł Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 wklejka czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 skłaniał bym się, aby nie była to wklejka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 może jakiś boron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 ES70LF2 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 ja jak bym miał robić coś takiego to tylko na phenix. np fx-701 fx-761 jednoskład lub w dwóch kawałkach.Te blanki sa do tego stworzone.Lub cos mocniejszego karabele. 803-2 wg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Uważam akurat, że mając tak potężny budżet lepiej zakupić/zrobić 2 wędki. Inna akcja będzie dedykowana do okoniowego patyka, a inna pod pstrąga. Warto zatem rozważyć, na co będziesz częściej polował i tu przeznaczyć większość budżetu, a za resztę nabyć sobie przyzwoity patyk pod drugi gatunek ryby. Bardzo dobrej jakości kijek w pracowni wyjdzie 1200-1300zł (np Phenix FX, Torzite itp). Seryjny patyk dobrej klasy to 700-800zł. I za 2000zł masz 2 porządne kije dedykowane pod określone gatunki ryb. Np:Pstrąg - seryjny StC Trout Series (650-700zł)Okoń - customowy Phenix/Matagi/Suzuki + Torzite (1200-1300zł) Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Żbiku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Trudno wydac 2000 zl na kij pstragowo-okoniowy ale jet to mozliwe .Jak chcesz koniecznie to zrobic to odwiedz stronke http://www.club-casket.com/item/?m=10000 wybor blankow juz uzbrojonych jest duzy ,trzeba dokupic rekojesc i chyba zmiescisz sie w dwoch tysiakach , a jak chcesz bardziej ekonomicznie i tez na vollwypasie to tak jak koledzy radza ,blank Phenixa FX 701 +set Fuji Torzitte i albo samemu zlozyc albo zlecic komus aby kij zbudowal np http://rodmas.pl/ Edytowane 16 Stycznia 2017 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 z Phenixa FX701? a z Suzuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Zupenie nie znam Suzuki ale napisz do kolegi @skalek-77 ,ma pracownie robi na tych blankach kije i jest kompetentny wiec na pewno dobrze doradzi i moze oczywiscie zbudowac ci kijek na blanku Suzuki Edytowane 16 Stycznia 2017 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Suzuki RXF-4LB-602 np, a jeśli w 1 kawałku to RXF-4LB-601 lub 601 PRO Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Masz wiadomość na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Mi też chodzi po głowie tego typu kijek i wstępny wybór padł na Suzuki RXF 6LB-702 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Bierz 2 kije w tym budżecie można wybrać zajebiaszcze patyki, i lepiej sie wkomponujesz w pstrąga i okonia, dla mnie te ryby ciężko połączyć jedną wędką. Dwie bardziej ukierunkowane dadzą lepsze efekty. Okoniowy : http://team-rapa.pl/sklep/produkt/finezza-rv-6102-ul-s/ Mam dwie finezzki i nie zamienię na nic innego. Dużo chrustu przerzuciłem i z tych jestem w 100% zadowolony. A na pstrągi podesłałem ci propozycję na PW. Kije z pracowni? Fajne, warte polecenia ale trzeba bardzo dobrze wiedzieć czego się chce, bo w przeciwnym przypadku to pomyłka. Sam sporo widziałem, sam robiłem ale jednak miedzy dobrym kijem z JP a pracownią jest spora różnica na jego korzyść JP, obecnie wole wydać zł na gotowy kij z kraju kwitnącej wisni niż zabawy z pracowniami czy samodzielnym budowaniem. Samodzielny montaż fajny jak chcemy w 100% kij dopasowany i przy okazji zaoszczędzić troszkę złotówek. Jak by nie było polecam gotowce skośnookich firm. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez gajosik 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Widzę już ten mętlik w głowie interesanta:D chyba lepiej miec mniej kasy i szukac ktory lepszy w cenie:D ja tam zrobiłem sobie phenixa i jestem w 100% zadowolony.Ale jak kolega wyżej napisał ja wiedziałem czego szukam:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 https://www.youtube.com/watch?v=eM0qoL-ftcw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Znam kilka osób co łowią Tsuri Trout Passion, sam zresztą nimi też łowię. Oglądnij sobię wersję 8lb. Świetnie wykonane właśnie z myślą o pstrągu. Są też filmiki na yotube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB Custom Rods Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Też sugerowałbym dwa kijki. Pstrągowy w jednym kawałku to Mirage np. 7'1" 5lb, jeśli 2 skład to FX701-2 lub Suzuki RXF-702. Okoniowy pod delikatne łowienie to np. Kraag XF 5lb lub Phenix SP742XUL. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez BB Custom Rods Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Nie zauważyłem, ze to te ma byc pod okonia - w takim razie proponuje serię Passion, tez od Tsuri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Też sugerowałbym dwa kijki. Pstrągowy w jednym kawałku to Mirage np. 7'1" 5lb, jeśli 2 skład to FX701-2 lub Suzuki RXF-702. Okoniowy pod delikatne łowienie to np. Kraag XF 5lb lub Phenix SP742XUL.Buri, a co powiesz o SP-732-UL? Ogarnie lekkie łowienie na przynęty 4-10 gram? Głównie do okoni na gumy 2/3 cale z główkami do 7 gram, czasem woblery do 6 gram (butcher, minnow 6s itp.)? Rozglądam się za odpowiednikiem FX802-1X w dwóch kawałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB Custom Rods Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 SP732 jest ciutkę mocniejszy i mniej szczytowy. Szybciej wchodzi w głębsze ugięcie. 742 jest bardziej jigowy jak dla mnie. Gramaturę obsłuży. 802-1X ma zdecydowanie mocniejszy dół i szybciej się zatrzyma w ugięciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Co do polecanych rozwiązań, pytanie zasadnicze na co łowisz pstrągi i okonie, w jaki sposób prowadzisz przynęty i jakich gabarytów łowisz ryby? Jeśli np. używasz twardych przynęt - woblerki, obrotowki to może dało by radę to obsłużyć jednym kijem. Co do odpowiednika Fx801-x to podobny jest FX793-4, z tym że szybciej wchodzi w głębsze ugięcie, bo dolnik jest bardziej spolegliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Witam FX 793-2 posiadam i jeśli Kolega akceptuje nieco większą długość jak podane 220 cm to pod odpowiednie : woblery , obrotówki , wahadła mogę polecić . Ten kij poradzi sobie z większymi przyłowami - u mnie szczupaki 50-60 cm/- przy okoniach , natomiast jeśli akcent byłby na pracę z gumą /lekko agresywnie itd ..... to ten też da radę , ale aby było docelowo i lepiej , wtedy pod rozwagę brałbym i biorę : tego wcześniej wymienionego Suzuki 6 702 lub Matagi SS LL lub Yamagę Blue Current 72 TZ pozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefan_m Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Nie posiadam, ale miałem przyjemność łowić kilka godzin NFC FW702-2 IM. Niesamowity kijek pod takie zastosowanie. NFC, to jest Loomis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Co do polecanych rozwiązań, pytanie zasadnicze na co łowisz pstrągi i okonie, w jaki sposób prowadzisz przynęty i jakich gabarytów łowisz ryby? Jeśli np. używasz twardych przynęt - woblerki, obrotowki to może dało by radę to obsłużyć jednym kijem. Co do odpowiednika Fx801-x to podobny jest FX793-4, z tym że szybciej wchodzi w głębsze ugięcie, bo dolnik jest bardziej spolegliwy. Nie miałem co prawda FX801 w ręce, ale mam FX701 oraz FX793 i zaręczam że to są zupełnie różne kije. już same parametry podawane przez producenta o tym świadczą... FX793 na grubszego okonia - bajka, pstrąg - jak najbardziej, ale nie wielki potwór w zawadach.FX701 baaardzo fajny kijek ale delikatny! Mniejszy okoń, może pstrąg ale na otwartej wodzie bez zawad.Oczywiście to moja opinia Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Bander 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi