woblery L.E. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nie miałem co prawda FX801 w ręce, ale mam FX701 oraz FX793 i zaręczam że to są zupełnie różne kije. już same parametry podawane przez producenta o tym świadczą... FX793 na grubszego okonia - bajka, pstrąg - jak najbardziej, ale nie wielki potwór w zawadach.FX701 baaardzo fajny kijek ale delikatny! Mniejszy okoń, może pstrąg ale na otwartej wodzie bez zawad.Oczywiście to moja opinia Zgadzam się w 100% Obecnie mam phenixa Fx803-2 czyli ta seria 4-14g przypuszczam że jest nieco podobny do FX793.Tak jak kolega powyżej napisał "na grubszego okonia - bajka, pstrąg - jak najbardziej, ale nie wielki potwór w zawadach"FX701 jest delikatny ale na małe pstrągi się nada spokojnie.Większy pstrąg puści łowiącego w maliny:D Edytowane 18 Stycznia 2017 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Patrzę... i rzeczywiście coś nie tak - mialem na myśli FX802-1x. Ona bedzie podobna do FX793. FX801-1x jest znacznie delikatniejszy. Co do samej FX793 i wielkości wszystko zależy od wielkości ryby i tych zawad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mam kolekcję porządnych kijków okoniowych (gotowy: yamaga bluecurrent 610tz, customy: phenix ironfeather IF711-1-B, matagi super trout, matagi auriga ta mocniejsza) i mogę coś doradzić.Nie zgadzam się z teza, że JP lepsze niz customy.Moim ulubionym kijem jest phenix IF (nie lowilem jeszcze auriga, czeka na debiut). Dlaczego - genialne czucie przynety i bran. O pstragach sie nie wypowiadam, bo nie lowie. Ale pod okonia - IF wg mnie zdecydowanie najlepszy. I tutaj faktycznie w okolicach 2000 sie zamkniesz (IF + torzite). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Witam Kolego napisz coś więcej na temat tej Yamagi 610 tz jakie przynęty z jakimi linkami , akcja pod rybą , akcja przy prowadzeniu różnych przynęt , jakich i jakie komfortowo obsługuje z podziałem miękkie / twarde ..? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Ja z kolei testwaem Matagi Aurige do max 11 g i z ca odpowiedzialnoci moge ja polecic na pstrgi (nawet te najwieksze) oraz okonie .Na pewno w gre nie wchodzi lowienie paprochami na glowkach 1 g ale juz od 2 g i gumka 2" kij zaczyna pokazywac opad .Blank bardzo czuly i o przepieknym ugieciu .Nie puszcza prawie zadnych ryb . Do dlubania okonkow i pstragow na max 7 g przynetach polecam Aurige do 5 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Witam Kolego napisz coś więcej na temat tej Yamagi 610 tz jakie przynęty z jakimi linkami , akcja pod rybą , akcja przy prowadzeniu różnych przynęt , jakich i jakie komfortowo obsługuje z podziałem miękkie / twarde ..? pozdrawiam MaciejPlecionki 0,2-0,4 pe. Lowie tylko gumami.Świetnie rzuca. Ale czucia w prowadzeniu nie ma jakiegoś fenomenalnego. Nie gubi ryb.Komfort - 2-3g główka i mała guma do 5-6g i nieduża gumka (3" ES). Więcej pociągnie, ale przeciążony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 dzięki czy tego IF Phenixa stawiasz zdecydowanie wyżej od Yamagi jeżeli chodzi o czucie i wartości użytkowe ? . Czy ten phenix mocą jest na podobnym poziomie do Yamagi i czy był cięty nieco od góry ( ew ile cm ) ...? czy obsłuży np. 3-7 g plus 3-6 cm gumę okoniową /wąską w komforcie podpicia , widzę na ich stronie że mają IF 722 I if 792 w dwóch częściach i to jest jakaś alternatywa ...... pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Idzie łikend też chętnie popiję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 IF chyba trochę słabszy od yamagi. Był cięty od góry - ale nie powiem na ile (6"8' z bardzo dużym znakiem zapytania). Czucie dużo lepsze w IF. Łowilem nim sandacze na 4g główkę czując każde muśnięcie przynęty. Szybki, fajny kij. Pytanie czy porównywanie 1-składu i 2-składu jest uczciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Pewnie nie można porównać domyślam się ,że jednoskład jest bardziej komfortowy , ale wczoraj miałem w rękach IF 741-1 i ca 225 cm trudno by mi było transportować samochodem 7" pewnie też . Tak na sucho 2-6 g w komforcie plus mała wąska gumka/ w pierwszych odczuciach bardzo czuły i finezyjny . Jednak mam trochę mieszane odczucia po oględzinach , jak dla mnie to wklejka , jak zwał tak zwał ten patent phenixa , ale szczytówka wchodzi z blanku , który w tym miejscu ma średnicę większą niż pełna szczytówka - tworząc taki rant , nie ma tam jednolitego przejścia ............ pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Rozmowa o kijach jest jak rozmowa o kobietach. Jeden woli brunetki, inny blondynki bardzo subiektywny temat. Jedyny plus - pokazanie alternatyw. Dla mnie IF niezmiennie będzie liderem do UL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 . Czucie dużo lepsze w IF. Łowilem nim sandacze na 4g główkę czując każde muśnięcie przynęty. Szybki, fajny kij. Pytanie czy porównywanie 1-składu i 2-składu jest uczciwe Moim ulubionym kijem jest phenix IF (nie lowilem jeszcze auriga, czeka na debiut). Dlaczego - genialne czucie przynety i bran. Zainteresowało mnie to co piszesz o czuciu brań w tym IF.Tego typu kija właśnie szukam tylko 2 częściowego,a jak wspomniałeś przenoszenie tego typu własności z jednoczęściowego na 2 częściowy jest ryzykowne.Skoro przerobiliście jak widzę trochę topowych patyków do UL ,może możecie zasugerować jakiś "elektryczny" powyżej 200cm , a nie do obserwacji szczytówki.Myślałem o jakimś gotowym japończyku czy czymś z Fishing Art. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 pełna zgoda , ale może komuś te informacje w czymś pomogą....... Ja za ok tydzień będę mógł się zaznajomić z blankami Matagi SS LL i Suzuki 6 702 i coś mi się wtedy mam nadzieję rozjaśni , również w zestawieniu z tym IF ( nie twierdzę że to zły blank , jeśli ktoś akceptuje coś w kierunku wklejki lub' tradycyjnej' wklejki ). Te wymienione przeze mnie , to tak bardziej spodziewam się 8 lbs ......UL/L .. pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Matagi ss ll jest dużo mocniejsza niż rzeczony IF a już na pewno Matagi super trout. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Kiedyś dość dużo czytałem pytałem o Phenixa IF miał głównie służyć pod pasiaki ale Kawalec nie polecał z racji przeznaczenia.Te blanki są stworzone do łowienia dość dużych/silnych ryb na niewielkie przynęty dlatego też mamy delikatny szczyt o bardzo mocnym,dolniku. https://youtu.be/rnVNDmdZv4Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi