Skocz do zawartości
  • 0

Wybór pontonu z silnikiem

oliweX

Pytanie

Witam.

Przewałowałem wszelkie informacje dotyczace pontonow i silników czy to elektrycznych czy spalinowych.

I o ile w kwesti pontonu mam już sprawę dość wyklarowaną, to co do silnika....dramat. 

Do rzeczy.... 

W 70% przypadków łowię na rzece ( nysa, odra w woj. opolskim), reszta to zbiornik stały wielkości około 50ha na ktorym niemożna używać silnika spalinowego. Kupując silnik elektryczny na jeziorku pośmigam elegancko, ale na rzekę z elektrykiem to dość niebezpieczna sprawa(tak prawią na rożnych forach dyskusyjnych). Generalnie... gdyby fundusz pozwalał kupil bym oba rodzaje... Niestety - niepozwala. Chyba pozostaje mi wybór: jedno albo drugie.

A może ktoś z kolegów miał podobny "ćwiek w głowie" i jakoś temat ogarnął. Bądź znajdzie sie jakiś "wujek" dobra rada.

Dodam że fundusz rodzinny przewidzial na komplet plywajacy nie wiecej niż 4-4,5tys pln.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

320-330 jest w pojedynkę nawet idealny, da rade w pojedynkę rzucić na wodę czy na przyczepkę bez ryzyka przepukliny, natomiast na dwie osoby to takie minimum

Zgadzam się w całej rozciągłości.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

• 0

Kil jak najbardziej bardzo poprawia sterowność jednostki.Moje pierwsze wrażenia z pływania pontonem były średnie mając w pamięci jak się pływa łódką ,trzeba się przyzwyczaić, tak żeby nie było to tragedii nie ma ,lecz pływanie a raczej manewrowanie pontonem wymaga wprawy.

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Dokładnie tak jak koledzy piszą, koła slipowe i dasz sobie radę. Ja pakuję wszystko co potrzebuję do pontonu potem silnik zakładam i jadę sobie spokojnie do wody. Osobiście kupiłem koła kolibri plastikowe takie akurat mieli jak kupowałem ponton ale muszę przyznać, że świetnie się sprawdzają.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 0

Właśnie też chcę sam zrobić coś takiego wychodzi spooooro taniej.Kolega planuje je na stałe przymocować do pawenży czy raczej nie ,bo przy składaniu pontonu i transporcie w bagażniku pewnie lepiej sprawdzi się opcja doczepianych kółek bez stelażu na stałe przykręconego do pawenży.

• 0

Jak się przyjrzeć rurce to widać że to "składanka jedna w drugą", z górnej części (tej łukowatej) wytnę odcinki długością dopasowane do długości dolnej części z kółkiem, przyspawam do przyciętych rurek "mocowanie" z kawałka płaskownika i będzie ta cięta część na stałe przykręcona do pawęży.

​Długość tej odciętej rurki dobiorę też tak- aby była równo z górną krawędzią pawęży, może coś się w przyszłości będzie w te otwory wsadzać/mocować (np rolkę linki kotwicy)?

Edytowane przez ObraFM

• 0

Też tak myślałem, ale po przemyśleniach moich wynika- że musiało by to być bardziej skomplikowane i chyba mocniej zbudowane.
Ale może się mylę bo zbyt techniczny nie jestem  :)

​Na fotce widać dwa lekkie ale mocne aluminiowe imadełka, za ich pomocą myślałem mocować kółka, jednak jak pisałem- na moje oko to musiały by być to bardziej kowalskie imadła.

​Przy takim montażu jak mój- siły rozkładają się tak że można użyć dużo lżejszych materiałów.

• 0

Podziwiam Panowie Wasz zapał, ale jak patrzę na grubość tych rurek , wątpię w ich wytrzymałość, pomijam również to, że w kontakcie z wodą długo nie wytrzyma ta konstrukcja.

Kółka plastikowe ( pomijam cenę ) mają gruby solidny plastik , a elementy metalowe wykonane ze stali nierdzewnej.

• Like 1

• 0

A co ze zdjęć możesz wywnioskować.

Ja wiem jakie to rurki (a są przecież rurki i rurki) i jak są zbudowane kółka.

Moje rurki nawet nie zabezpieczone przeżyją na bank ten ponton, tak grubościennych a zarazem o małej średnicy rurek jeszcze nie spotkałem.

A co do kółek: wątpię aby takie z wózka inwalidzkiego nie spełniały normy na wytrzymanie 30kg na kółko- bo takie przewiduję ich obciążenie.

To że napisałem iż techniczny nie jestem to nie świadczy że 57 lat żyłem humanistyką tylko :)

Edit: spalinówki nie przewiduję.

Edytowane przez ObraFM

• 0

Moje rurki nawet nie zabezpieczone przeżyją na bank ten ponton, tak grubościennych a zarazem o małej średnicy rurek jeszcze nie spotkałem.

A co do kółek: wątpię aby takie z wózka inwalidzkiego nie spełniały normy na wytrzymanie 30kg na kółko- bo takie przewiduję ich obciążenie.

To że napisałem iż techniczny nie jestem to nie świadczy że 57 lat żyłem humanistyką tylko :)

Może to pręt a nie rurka?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie atakuję , wyrażam swoją opinię opartą na doświadczeniu, możesz ją wziąć pod uwagę lub nie i tylko tyle

• 0

Nie atakuję...

Rozumiem dzięki- ale naprawdę te rurki jakieś nietypowo mocne są- no nie spotkałem jeszcze takich, może to kwestia również materiału?

Jak ciąłem część mocowania do kółka, nie chcąc hałasować w niedzielę, chwyciłem za brzeszczot lecz musiałem jednak elektryki użyć  :)