Skocz do zawartości
  • 0

Wybór pontonu z silnikiem

oliweX

Pytanie

Witam.

Przewałowałem wszelkie informacje dotyczace pontonow i silników czy to elektrycznych czy spalinowych.

I o ile w kwesti pontonu mam już sprawę dość wyklarowaną, to co do silnika....dramat. 

Do rzeczy.... 

W 70% przypadków łowię na rzece ( nysa, odra w woj. opolskim), reszta to zbiornik stały wielkości około 50ha na ktorym niemożna używać silnika spalinowego. Kupując silnik elektryczny na jeziorku pośmigam elegancko, ale na rzekę z elektrykiem to dość niebezpieczna sprawa(tak prawią na rożnych forach dyskusyjnych). Generalnie... gdyby fundusz pozwalał kupil bym oba rodzaje... Niestety - niepozwala. Chyba pozostaje mi wybór: jedno albo drugie.

A może ktoś z kolegów miał podobny "ćwiek w głowie" i jakoś temat ogarnął. Bądź znajdzie sie jakiś "wujek" dobra rada.

Dodam że fundusz rodzinny przewidzial na komplet plywajacy nie wiecej niż 4-4,5tys pln.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tanio nie jest.

Na pocieszenie dołożył koła slipowe.

Fajna sprawa ale trzeba pamiętać o podniesieniu ich w wodzie.Już dwa razy próbowałem wejść w ślizg z nimi pod pontonem.(raz się udało)

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez artur.piwo73

• 0

Kraken Pro Scan 330

Kupiłem w październiku.

Do niego Honda bf8 samemu z gratami 38 km/h.

We dwoje trochę wolniej ale sporo dużej wchodzi w ślizg.

Pływać po Wisełce.

To z moim Kolibri KM330D coś nie tak. Albo z Yamahą 9,9 KM.  Max. 34 na stojącej wodzie. Te 38 km/h to z prądem?

• 0

Z prądem ale pod prąd 3 km/h mniej.

Problem jest w chlapaniu i zastanawiam się nad hydrofoilami w perspektywie jeszcze śruba 3-łopatowa o skoku 9".

Ślizgacz toto nie będzie ale może szybciej wejdzie w ślizg z dwoma osobami.

• 0

silnik już jest szanowni koledzy koleżanki :) w okazyjnej cenie zakupiłem silnik honda bf 2,3 z 2006r. w idealnym stanie :) Silnik wygląd tak jak by wody niewidzial. Żadnej ryski nawet najmniejszej, pali na delikatne szrpniecie bez najmniejszego problemu, chodzi równo, na moje oko "cudo" za ta kase i stan.

Czy ktoś posiada instukcje do tego silnika w j. polskim ? do silnika dostalem oryginalny komplet kluczy oraz instrukcje w j. niemieckim i dowod zakupu.

Edytowane przez oliweX

• 0

silnik już jest szanowni koledzy koleżanki :) w okazyjnej cenie zakupiłem silnik honda bf 2,3 z 2006r. w idealnym stanie :) Silnik wygląd tak jak by wody niewidzial. Żadnej ryski nawet najmniejszej, pali na delikatne szrpniecie bez najmniejszego problemu, chodzi równo, na moje oko "cudo" za ta kase i stan.

Czy ktoś posiada instukcje do tego silnika w j. polskim ? do silnika dostalem oryginalny komplet kluczy oraz instrukcje w j. niemieckim i dowod zakupu.

Pod jakie pływadło podpinać go będzie kolega ?