Skocz do zawartości
  • 0

Wybór pontonu z silnikiem

oliweX

Pytanie

Witam.

Przewałowałem wszelkie informacje dotyczace pontonow i silników czy to elektrycznych czy spalinowych.

I o ile w kwesti pontonu mam już sprawę dość wyklarowaną, to co do silnika....dramat. 

Do rzeczy.... 

W 70% przypadków łowię na rzece ( nysa, odra w woj. opolskim), reszta to zbiornik stały wielkości około 50ha na ktorym niemożna używać silnika spalinowego. Kupując silnik elektryczny na jeziorku pośmigam elegancko, ale na rzekę z elektrykiem to dość niebezpieczna sprawa(tak prawią na rożnych forach dyskusyjnych). Generalnie... gdyby fundusz pozwalał kupil bym oba rodzaje... Niestety - niepozwala. Chyba pozostaje mi wybór: jedno albo drugie.

A może ktoś z kolegów miał podobny "ćwiek w głowie" i jakoś temat ogarnął. Bądź znajdzie sie jakiś "wujek" dobra rada.

Dodam że fundusz rodzinny przewidzial na komplet plywajacy nie wiecej niż 4-4,5tys pln.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podłączę się pod temat. Obecnie pływam KM330 z 5 konnym parsunem, ale chcę niebawem zmienić silnik na 15 km. W związku z tym pytanie: czy po zmianie silnika będę go mógł normalnie przewozić na pawęży ( przyczepka) tak jak ten 5 km bez obawy jej uszkodzenia? Celuję w parsuna 15 bms - waga 49 kg. Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Cześć

Jak pisałem jesienią pokombinowałem z zestawem.

Do Krakena 330 z BF8 doszły hydrostabilizatory i śruba 9 1/4x9 3/4(fabryczne skok 8")

Efekt GPS 42 km/h dużo szybciej wchodzi w ślizg i utrzymuje go na połowie manetki trym ustawiony na środku a kilwater się uspokoił.

Dla mnie OK.

Na 40 km po Wiśle spalił 6l.

Poniżej link z 30 .03.

„Pro Scan 330 Honda BF 8 śruba 9 3/4 Rzeka Wisła” w YouTube

https://youtu.be/esxx2d3vGc0

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie ma możliwości żeby osiągnąć taką ( 40-42 ) prędkość.

Wygląda to tak :

9 3/4 ( 24,765 ) x 5500 ( zakładam, że osiagasz max rpm ) x 60 / 2.33 = 35 km/h

35 km/h to w teorii bo dochodzi jeszcze uslizg śruby który z reguły wynosi ok. 10% . Czyli nadal w teorii masz max 32 km/h. Biorąc pod uwagę fakt, że zawsze hydrostabilizatory zmniejszają vmax to już w ogóle coś nie tak z tym pomiarem.

Rozumiem, że zdarzają się odstępstwa od reguły ale nie aż takie.

• 0

Własnie wrocilem z pierwszego plwania :)

jak pisalem wczesniej zestaw to : kolibri km330D + honda bf2,3.

Zestaw moze nie powala na kolana ale....

Na moim odcinku rzeki "nysa kłodzka"(dosc leniwy odcinek) we 2 osoby (okolo 200kg) dało rade jako tako sie przemieszczac. Ale juz w pojedynke (okolo 100kg) plywalo sie dosc przyjemnie. Fachowcem nie jestem ale wydaje mi sie że duzo nie brakowalo do slizgu. Nie mniej jednak juz mysle o zmianie jednostki na mocniejsza, niestety prawdopodobnie dopiero w przyszlym sezonie.

Każdemu kto ma jakiekolwiek dylematy dotyczace wyboru silnika radze nie pakowac sie w tak male jednostki jak moja obecna. Juz po pierwszym plwaniu kazdy (nawet tak zielony jak ja) poczuje brak paru kobyłek pod manetka. Oczywiscie tak jak pisalem powyzej: w pojedynke nie ma tragedii, w dwojke zaś troszke biednie.

Pozdrawiam oliweX

• Like 1

• 0

Zanabyłem KM360D z aluminiową podłogą. Pytanie : czy boczne listwy usztywniające należy dosunąć na maxa do pierwszego elementu (dziobowego) podłogi? Czy ma tam jednak zostać delikatna szpara? Chodzi o to, że przy maksymalnie dosuniętych do elementu dziobowego listwach, pod spodem pontonu wyczuwalna i widoczna jest wyraźna "gulka" stanowiąca listwę usztywniającą mocno napinającą materiał podłogi. Obawiam się że może to uszkodzić ponton. Proszę o info w powyższym aspekcie, z góry dzięki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Dzień dobry wszystkim,

jestem laikiem w kwestiach technicznych. Mam ponton 330 cm Maverick, potrzebuję doń silnior, który póki co upatrzyłem taki: https://sklepwedkarski.pl/product-pol-22433-Silnik-elektryczny-bezszczotkowy-Haswing-Protruar-2-0-R-24V-85lbs.html  W związku z powyższym mam pytania: 

Pytania:

- czy taki silnik jest odpowiedni (pływam głównie na jeziorach 20 - 100 ha, oraz czasami i na niewielkich trasach Odra - chodzi o dopłynięcie na kanały, metoda spinning, czasami biała ryba)?

- jaki akumulator do tego dobrać, zakładając, że potrafię pływać w miarę sporo podczas wypadu?(poproszę najlepiej o linki)

Info dodatkowe:

- nie wędkuję często, ale na jak już jadę to od rana do wieczora

- by cena nie powaliła na kolana. Nie znam się, ale chyba porządny aku to koszt około tysiąca złotych

Pytanie dodatkowe:

- czy to ustrojstwo z linka poniżej w tym przedziale cenowym jest zakupem sensownym(chodzi o materiał, konstrukcję, wytrzymałość, praktyczność), jeśli nie to poproszę użytkowników o linki z alternatywą

https://www.decathlon.pl/pywadeko-float-tube-fltb-5-id_8513030.html?gclid=CjwKCAjwzPXlBRAjEiwAj_XTEVH3iNTx8pnB668Xu5JERkcROa9FPF47isPL1lyXOWcV834WjPvnhRoCBFkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że nie pomieszałem niczego w wątkach i innych forumowych regulacjo - zasadach. Pozdrawiam serdecznie, Zbych.

• 0

Silnik co pokazałeś to 24v. Mocny będzie, w ślizgu nie poleci, 2szt akumulatorów potrzebujesz i w gruncie rzeczy to trochę przerost formy na treścią...rozpędzi twoją detke do jakiś 8kmh w porywach. Pogoda raczej mu nie straszna. Oczywiście bez brania pod uwagę huraganow. Na małe bajora w zupełności wystarczy Ci 12v najmocniejszy z możliwych. Czyli coś koło 700W. Akumulatory temat rzeka

...ogólne lit rządzi wydajnosciowo i wagowo ale nie jest tani. Przy długiej eksploatacji wyjdzie tak samo jak bdb kwas A się nie nadzwigasz i są dużo wydajniejsze... kwestia podejścia do tematu i zdolności finansowej. Przerobione sporo silników od 12v 40lbs po 48v 6kw. Moim zdaniem mobilność, prędkość i jakość to epropulsion spirit 1.0 w każdym calu wymiata konkurencje. Ale jest drogi... ekonomicznie i przyjemnie to 12v najmocnieszy z dostępnych + bateryjka i wio nad wode

• Like 2

• 0

Silnik jak silnik pewnie będzie działał, jak chcesz baterie bo potrzebujesz dwóch to idź w lit . Napisz do Adama @ siarq w tym dziale znajdziesz wątek z akumulatorami. Kwas lub żel zabiją masą przyjemność wyjazdu na ryby.

Hej, finansowo raczej zostanę przy Protuarze 1.0. Co do użytkownika Adama, to o tej nazwie nie mogę znaleźć użytkownika niestety. Możesz sprawdzić pisownie? Co do aku to myślałem o tym modelu: https://sklepwedkarski.pl/product-pol-22147-Akumulator-glebokiego-rozladowania-SZ-M100.html  ale z chęcią się zapoznam z tym o którym piszesz. Dzięki.

Edytowane przez Zbigi