Krisu23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zmieniłem system z XP na Win7. Wiem wiem, to już archaiczne sysemy operacyjne, ale ja najchętniej do końca życia używałbym XP. I pojawił się problem. Nie potrafiłem nijak dostosować rozdzielczości monitora tak, żeby wszystko mieściło się i żeby wszystko widzieć. Wgrałem nowe sterowniki monitora Samsung Sync Master 2243NW. Rozdzielczość maksymalna 1680 x 1050. Poczytałem trochę w necie o podobnych problemach. W końcu udało mi się zmieścić wszystko na ekranie. Ustawiłem rozdzielczość na 1280x1024 - taka opcja ustawień rozdzielczości pojawiła się dopiero jak w zaawansowanych kliknąłem odświeżanie na 75HZ. Do tego dałem małe ikony i teraz wszystko się na ekranie mieści. Problem w tym, że obraz jest na maksa rozciągnięty i nienaturalny. Wszystkie ryby które mam na fotkach wyglądają jak belony. Może ktoś coś podpowie jak jeszcze można pomieszać w tych ustawieniach, żeby wyglądało to normalnie? Z formatem ekranu czyli 16:9 itd też kombinowałem w ustawieniach monitora ale mam tylko opcję Wide i Normal czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Spróbuj też zaktualizować sterowniki karty graficznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Komputer jest po formacie. Wgrane najnowsze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Masz wyjscie dvi na karcie? Przez to jesteś podpiety? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyotreq Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 A jak miałeś wcześniej na XP, 1680x1050? W ustawieniach rozdzielczości w zaawansowanych masz checkbox "ukryj tryby rozdzielczości w których ten monitor nie pracuje". Odznacz to i ustaw manualnie (pokaze sie duzo wiecej rozdzielczości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 7-mka archaiczna? Bez przesady ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Napisz jaką masz kartę graficzną i w jaki sposób do niej jest podpięty monitor.Win 7 to bardzo dobry system - raczej bym wykluczył jego błędy.Po co wgrywałeś sterowniki do monitora? System sam go wykrył przecież? edit> doczytałem sobie że monitor ma tylko łącze d-sub (analogowe) i to jest najprawdopodobniej przyczyną problemów... ciężko będzie znaleźć receptę - proponował bym wgrywanie starszych sterowników do karty graficznej (o ile masz możliwość ściągnięcia). Podejrzewam, że będzie to wielkie "próbowanie".. rezultat niepewny. Zacznij od najstarszych jakie znajdziesz. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez Bander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Mnie w podobnej sytuacji pomogła opcja skalowania w moim przypadku znaleziona w amd vision engine control center Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 btw win7 super system od 2 lat nie udało mi się go wysypać i zawiesić ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Rany boskie. Zgłupiałem. Dla mnie komp ma działać. Różnica między XP a teraz jest taka, że teraz jest niefajnie. Postaram się przebrnąć przez porady. Litery jak piszę dalej mam dwa razy szersze niż kiedyś. Pojęcia nie mam do czego mam podpiętą kartę graficzną. Nawet nie wiem jak ona wygląda. Skończy się chyba tym, że wezmę "szpecjalistę" żeby mi na bieżąco poustawiał. Tak nawiasem mówiąc to fajnie by było jak by XP było ostatnim systemem w historii firmy M... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 A jak miałeś wcześniej na XP, 1680x1050? W ustawieniach rozdzielczości w zaawansowanych masz checkbox "ukryj tryby rozdzielczości w których ten monitor nie pracuje". Odznacz to i ustaw manualnie (pokaze sie duzo wiecej rozdzielczości)Pojęcia nie mam co miałem. Nie było problemów to po co się zastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Napisz jaką masz kartę graficzną i w jaki sposób do niej jest podpięty monitor.Win 7 to bardzo dobry system - raczej bym wykluczył jego błędy.Po co wgrywałeś sterowniki do monitora? System sam go wykrył przecież? edit> doczytałem sobie że monitor ma tylko łącze d-sub (analogowe) i to jest najprawdopodobniej przyczyną problemów... ciężko będzie znaleźć receptę - proponował bym wgrywanie starszych sterowników do karty graficznej (o ile masz możliwość ściągnięcia). Podejrzewam, że będzie to wielkie "próbowanie".. rezultat niepewny. Zacznij od najstarszych jakie znajdziesz.Tonący brzytwy się chwyta. Pojawiła się opcja aktualizuj, to myślałem, że pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 W XP jak się klikało na "właściwości" to chyba podawało kartę grafiki. W tym systemie niestety takiej informacji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyotreq Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Nie no jasne, ze nie ma sensu dotykac.Ta opcja ze zmina trybu na "nieobslugiwany" nie działa? D-sub to analog i tak masz zapewne podpiete do komputera, w kazdym razie jak dzialalo to musi dzialac. Moze wywal te sterowniki od monitora i ponrestarcie sam sobie powinien znalezc, tylko podlacz internet.Jak rady podane przez wszystkich nie pomoga to tylko pomoze stara metoda "prob i bledow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 A te stery do grafy to pod win 7 wgrałeś? na moje oko to stery są złe. ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 1280x1024 to tylko rozdziałka do starych monitorów. Aby zachować odpowiednie proporcje potrzebna Ci panorama, czyli rozdziałka o propozycji 16x9 czyli np. 1280x800 oraz wielokrotności tej liczby. Na tej rozdziałce proporcje byłyby ok, ale duże ikony. Może nie wchodzić Ci wysoka rozdziałka jeśli masz duże odświeżanie. Spróbuj dać odświeżanie na minimum np. 60 i dać wyżej rozdzielczość. Jeśli nie wejdzie pisz, będziemy dumać dalej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Niestety Tomek nic to nie daje. Ustawiłem tak jak napisałeś czyli 1280x800 i 60HZ. Jest dalej to samo. Tak na logikę to u góry pokazuje obrazek z kształtem monitora i to nie mój:) Karta to GF8800 512MB. Stery wgrałem stare, też nic. Zastanawiam się co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Niestety nie ty jeden masz z tym problem.Znalazłem w sieci: http://pl.comp.os.ms-windows.winnt.narkive.com/eebJklJ5/windows-7-problem-z-rozdzielczoscia-w-samsung-2243nw dla ułatwienia:... problem jest spowodowany błednym wpisem w EDID. Powerstrip pokazujemaxymalną rozdzielczość monitora 1680 x 1050 i taka faktycznie jest wsterowniku zapisana. To nie jest błąd sterownika, to jest błąd EDID.Windows XP akceptuje rozdzielczość natywną monitora, ponieważ posiadawbudowany EDID Bypass. Vista i 7 tego nie posiadają i dlatego wczytująbłędne wartości. Niestety nie jestem informatykiem i nie mam pojęcia jak to ugryść. Podejrzewam, że dla zwykłego człowieka to będzie nie do przeskoczenia.Najgorsze że nie ma w tym monitorze wejścia cyfrowego Może czas na nowy monitor? A tak jeszcze zapytam - na XP nie możesz dalej pracować skoro wszystko działało ? Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Bander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Opcji jest kilka jednak tak na odległość to trochę wróżenie z fusów, musiałbym przysiąść i ogarnąć temat tak jak ja to lubię. Jeśli wgrana jest dobra wersja win7 to powinno śmigać, wróżę tutaj konflikt sterowników. Po instalce systemu po formacie, spróbowałbym ruszyć rozdziałkę bez wgrywania sterów, to dość stary monitor i grafika to sprawdzić na domyślnych zaimplementowanych w systemie(zależy od roku wydania systemu, nie każda win7 taka sama), jeśli nie to zainstalować rekomendowane stery ze strony głównej tylko do grafiki. Ja nigdy nie instalowałem sterów do monitora, bo tylko zamulały system, który radził sobie z obsługą sprzętową bez dodatkowych obciążeń sterów customowych przejmujących uprawnienia do monitora. Sprawdzić monitor u kogoś z windows 7 kto ma inną grafikę i będziemy wiedzieć na czym stoimy ew. dopiąć jako zewnętrzny do laptopa z win7 i zobaczyć jak się zachowa. Najpierw trzeba zdiagnozować problem a potem wyleczyć. Czytałem o tym EDID na win xp oraz nowszych i jakoś do mnie nie trafiają te argumenty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi