Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Solix

kieroz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Widziałem niedawno film z YT o łowieniu na Czorsztynie, nazwy nie podam - bo to lokowanie produktu jest. W każdym razie łodzie mają tam Solixy na wyposażeniu. Znajdź to, zagadaj do firmy co ma tę metę na Czorcie, może coś powiedzą.

Zobacz jeszcze coś takiego:

https://www.facebook.com/131196870481/photos/a.131205115481.142970.131196870481/10156246015850482/?type=3&theater

• Like 1

• 0

Niestety, więcej wiedzy niż to, co napisałem tutaj:http://jerkbait.pl/topic/31646-wybór-echosondy/?p=2408860 

nie posiadam.Jeżeli będziesz wybierał pomiędzy dużymi modelami ech - warto zwrócić uwagę na rozdzielczość ekranu. Carbon 16 ma full HD i bije na głowę w tym elemencie Solixa.

• 0

Niestety, więcej wiedzy niż to, co napisałem tutaj:http://jerkbait.pl/topic/31646-wybór-echosondy/?p=2408860 

nie posiadam.Jeżeli będziesz wybierał pomiędzy dużymi modelami ech - warto zwrócić uwagę na rozdzielczość ekranu. Carbon 16 ma full HD i bije na głowę w tym elemencie Solixa.

W rozdzielczości może tak ale mega imaging zamiata carbon w elemencie down i side imaging zwłaszcza w modelach 10” i 12”.

• 0

Wymiata. 20m na stronę.

455khz z modułu ss3D po ostatnich aktualizacjach robi takie rzeczy:

https://youtu.be/7Vzr-6ikY08

Zwróć uwagę na zaciemnienie ekranu bokami, Structure Scan z modułu 3D robi takie obrazowanie po 60m na stronę, w dobrych warunkach nawet 80 i wtedy liczy się rodzielczość ekranu, bo masz świadomość sytuacji, gdzie się wbić z łodzią, by obłowić konkretną miejscówkę bez skakania rybom po głowach.

Jest inny film ze wschodu, tutaj starsza wersja softu ss3D i carbon:

https://youtu.be/7wFeZ9jdQG8

tak od 10 minuty.

Detalizacja siłą rzeczy będzie mniejsza w Carbon/Simrad ale zazwyczaj nie chodzi o piękne widoczki na wodzie a o ryby. Tutaj zasięg obrazowania robi robotę.

Mam helixa, od niedawna simrada- w porównaniu obsługi +dla EVO3/Carbon, obraz dopieścisz lepiej w Helix/Solix, bo są tam opcje czułości ,kontrastu, jasności dla DI, SI podczas gdy w sprzętach od Navico masz tylko kontrast

Na mniejszym ekranie mniejsza rozdzielczość mniej przeszkadza, ale kolega pytało największy rozmiar a to już jest przepaść na korzyść Carbon/EVO3.

Gdyby Solix miał takie super DI, to nie wyszłyby nowe ducery nie tak dawno.

Solix 15 ma najważniejszą przewagę nad Carbon/EVO3 - cenę, bo w podstawowej kompletacji  ma wszystko co trzeba, podczas gdy do sprzętów Navico trzeba dodatkowych pieniędzy na moduł, kable, by wykorzystać ich potencjał.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Tak lowrance po najnowszej aktualizacji wyglada ok tylko ze film jak dla mnie jest zdecydowanie za krotki zeby cokolwiek oceniac, a druga sprawa ze solix jest w rozmiarze 12” , a carbon 9” co tez ma duze znaczenie zwlaszcza jesli mowimy o jakosci obrazu w sonarze bocznym.

Tak hummingbird wypuscil nowy transducer zadedykowany tylko do DI nie dlatego ze z mega jest cos nie tylko bylo to rozszerzenie oferty.

Co do solix 15 to zgadza sie ze rozdzielczosc nie powala dlatego w USA wiekszosc osob na tzw. bass boats uzywa tej wilekosci tylko na przodzie lodzi gdzie jest silnik elektryczny do 2D i map , a z tylu dwa modele w wilekosci 10 ewentualnie 12.

• Like 1

• 0

No i jeszcze jedna sprawa z tym ducerem DI- pytałem o to w USA i w wariancie 1 echa na pokładzie tracisz stronę w bocznym, bo wpina się to przez kabel Y do wspólnego portu  Jak jest kilka urządzeń - nie ma problemu. Na tej samej zasadzie można doposażyć Solix/Helix  w ducery Airmara do 2D chirp w zakresach khz obsługiwanych przez echo.

Jak pisałem powyżej- sam mocno nastawiłem się na 10tkę solix, ale ostatecznie zrobiłem inaczej. 

• Like 1

• 0

SS3D działa poprzez sieć ethernet, przetwornik ma dwie wtyczki, co je wpinasz do modułu a ten z kolei do echa. Samo echo ma dwa gniazda na przetworniki +2 gniazda ethernetu, i jeszcze inne, więc można wpiąć w nie dużo osprzętu.Nic nie tracisz z obrazowania.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Lowrance naraz może korzystać tylko z 1 przetwornika z obrazowaniem bocznym. Jest możliwość wpiecia ss3d i np Total scan bądź lss2. Jednak obraz na echu będzie z jednego przetwornika. W niczym to nie przeszkadza, ale się nie da :) pomijając chirpy i inne cuda wianki, śmiem twierdzić że polowe roboty robi rozdzielczość ekranu. Przy największym 16" hds Full hd jest moc... Tylko cena poraża u nas

• 0

No i jeszcze jedna sprawa z tym ducerem DI- pytałem o to w USA i w wariancie 1 echa na pokładzie tracisz stronę w bocznym, bo wpina się to przez kabel Y do wspólnego portu  Jak jest kilka urządzeń - nie ma problemu. Na tej samej zasadzie można doposażyć Solix/Helix  w ducery Airmara do 2D chirp w zakresach khz obsługiwanych przez echo.

Jak pisałem powyżej- sam mocno nastawiłem się na 10tkę solix, ale ostatecznie zrobiłem inaczej.

Jest dokladnie tak jak napisales dlatego jest to bardziej opcja dla wedkarzy posiadajacych wiecej niz jeden sonar. Ja jestem na etapie wyposażenia łodzi i jak narazie chyba zostanę przy solixie i garminie.
  • Like 1

• 0

Mój zestaw marzeń to Garmin livescope na dziobie, HB 360view na rufie i nie trzeba nic więcej na nowej wodzie. Dobrze zrobiona mapa Si "zwalnia z konieczności posiadania" 360view, ale to tylko na znanej wodzie. No i fajnie by było , gdyby livescope miało większy zasięg aniżeli te 25m efektywnie. A jakbym miał inne priorytety aniżeli zmapowanie -to tylko Helix10mega. Kompromis jakości, obsługi i ceny na wodzie, obróbka danych w domu trochę bardziej upierdliwa.

• 0

Livescope z 7612 miałem kupić wczoraj ale okazało się ze produkcja została wsztrzymana z powodu problemów z nowym urządzeniem wiec jest spokój na czas od 5 do 8 tygodni.Mysle ze bez problemu ogarnie więcej niż 25 metrów tylko zajmie to trochę czasu zanim wypuszcza nowe modele ewentualnie oprogramowanie. Zapewne widziałeś ale wkleję na wszelki wypadek :https://m.youtube.com/watch?v=-kzt-2V7haQ

Paul Mueller to gość który testuje dla garmina i czasem coś wrzuca jeśli masz ochotę sprawdzić to polecam.

https://mobile.twitter.com/muellerfish?lang=en

Z tego co z nim rozmawiałem to mówił ze z czasem będzie ich coraz więcej wiec czasem warto sprawdzić jeśli interesujesz się garminem .

Edytowane przez Gregmegabass

• 0

Tak, widziałem - staram się być na bieżąco ;)

Mnie ciekawi jedna sprawa - co HB pokaże w kolejnych generacjach/modelach sprzętu- czy faktycznie będzie to 360view nowej generacji, czy wejdą w tryb 3D- bo jako jedyni z graczy głównych nie mają takiego obrazowania. Osobiście chciałbym, aby komuś udało się połączyć obrazowanie dna 3D z SI. To byłaby ogromna pomoc w świadomości sytuacyjnej.

• 0

Czy na tego solixa huminbirda, pasuja jakies gotowe mapy? Czy trzeba dokupic echo np lowrenca liva czy cos, zeby szybciej poznac nowy zbiornik. Przewaznie na jeziorach przed zawodami ktos sprzedaje mapki kompatybilne z lowrencem. I jeszcze jesli juz mialbym dokupic jakiegos lowrenca to w ktorego rodzaju mapy warto sie zaopatrzyc? Solixem tworze mapy ok, tylko nieraz niema tyle czasu zeby to zrobic.