Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Solix

kieroz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy ktoś wie, co to za dziwadło?

Chodzi mi o czerwony pasek płytkiej wody na mapie, którą kiedyś sam zrobiłem przy pomocy AC Live. Jak widzicie prawdziwa głębokość w danym miejscu to ok. 9 m, a mapa pokazuje płyciznę. W kilku innych miejscach znalazłem to samo. Kiedyś ta mapa wyglądała normalnie, a teraz w różnych miejscach wyskakują takie historie. Wszystkie te "płycizny" układają się w linie proste. Co jakiś czas zmieniam karty SD, z których są czytane mapy bazowe: raz jest to karta Navionicsa, a raz AC Zeroline. Czy to może być przyczyną? Myślałem, że po zrobieniu jeszcze raz mapy w tych miejscach, te zafałszowane odczyty znikną, ale niestety nic takiego się nie dzieje. Pokazywana jest głębokość realna, a rysowana płycizna.

Nie mam pomysłu co z tym zrobić.

post-48294-0-00810400-1562168493_thumb.jpg

post-48294-0-65219800-1562168504_thumb.jpg

post-48294-0-18451900-1562168525_thumb.jpg

post-48294-0-17119100-1562168536_thumb.jpg

post-48294-0-42218900-1562168548_thumb.jpg

post-48294-0-80609400-1562168554_thumb.jpg

post-48294-0-65068600-1562168563_thumb.jpg

Edytowane przez Bobby0404

• 0

Widzę, że brak pomysłu tak jak i u mnie.

Mam takie pytanie: czy da radę podłączyć do echosondy 2 czujniki tak, żeby jeden "patrzył" w dół i na prawą stronę w bocznym, a drugi tylko na lewą stronę. Z tego miałby powstać jeden obrać jak klasycznie z jednego przetwornika. Chodzi mi o uniknięcie zakłóceń z silnika, który trochę zasłania jedną stronę na bocznym sonarze. Echo to Solix 12".

• 0

Przedostatnia fotka to klucz. Silnik zaslania połowę SI przez co na mapie robi się płycizna. Nie możesz podnieść silnika, aby nie przeszkadzał?

Druga przyczyną według mnie może być to, że kiedyś przelecialeś się tam w ślizgu z jednoczesnym nagrywaniem, przez co masz taki zapis.

W wątku o helixach jest opis jak dojść do surowych danych i usunąć błędne punkty

• 0

Moja rada wynika z własnego doświadczenia.....też miałem ten problem i po wyłączeniu widoczności konturów oraz odczytu z karty Zero Line problem ustąpił. Izolinie zostały programowo "dociągnięte" do wykonanych napłynięć.

Właśnie ta ostatnia fotka jest dokładnie odczytem "konturów", przy włączonej tej funkcji. Program, mówiąc na skróty, widzi z lewej strony wirtualny brzeg jeziora.

Moje doświadczenia dotyczą mapowania na karcie Zero Line, nie na mapie Navionics. 

Edytowane przez trex

• 0

Teoria o przeslonietym xdcr przez.silnik jakoś mi nie leży... dane do.mapy są brane z 2d - czyli wiazki w dol. Si jest brane tylko do mozajek i przy zaslonietej stronie poprostu.mozajki z jednej strony są czytelne A z drugiej mniej.

Zbieranie danych w ślizgu jeśli takowe coś wyniosą to mogą być użyteczne tylko przy duuuzych blatach, przy zróżnicowanym dnie niemaja sensu i wprowadza chaos na mapie./ chociaż mistrzowie marketingu mogą twierdzić że jest inaczej

Edytowane przez siarq

• 0

Przedostatnia fotka to klucz. Silnik zaslania połowę SI przez co na mapie robi się płycizna. Nie możesz podnieść silnika, aby nie przeszkadzał?

Druga przyczyną według mnie może być to, że kiedyś przelecialeś się tam w ślizgu z jednoczesnym nagrywaniem, przez co masz taki zapis.

W wątku o helixach jest opis jak dojść do surowych danych i usunąć błędne punkty

To nie silnik, na bank. W tym momencie był wytrymowany i nic nie zasłaniał- sprawdzałem to.

Usuwałem surowe dane, ale mapując drugi raz w tym samym miejscu jest to samo...

Edytowane przez Bobby0404

• 0

Moja rada wynika z własnego doświadczenia.....też miałem ten problem i po wyłączeniu widoczności konturów oraz odczytu z karty Zero Line problem ustąpił. Izolinie zostały programowo "dociągnięte" do wykonanych napłynięć.

Właśnie ta ostatnia fotka jest dokładnie odczytem "konturów", przy włączonej tej funkcji. Program, mówiąc na skróty, widzi z lewej strony wirtualny brzeg jeziora.

Moje doświadczenia dotyczą mapowania na karcie Zero Line, nie na mapie Navionics. 

Coś tu chyba jest na rzeczy. Do czasu kiedy pływałem i robiłem mapy na karcie Navionicsa nie było problemu. Zaczęło się krzaczyć kiedy włożyłem kartę Zero Line. Dodam, że "mojego" jeziora nie ma na karcie Zero Line- widzę jakbym pływał "po ziemi", czyli po beżowym kolorze. Sąsiednie jezioro jest i tam nie mam tego typu problemów.

Da się wrzucić kontury jeziora na stałe na kartę Zero Line?

Silnik w tym momencie nie przeszkadza, bo jest podniesiony, ale mnie to irytuje (to podnoszenie silnika za każdym razem, żeby boczny sonar "ładnie widział" na obie strony) i szukam rozwiązania z dwoma przetwornikami.

• 0

Usunac Przesloniecie obrazu przez silnik , czasami jest nielada zadaniem. Jeśli nie możesz odsunąć się dalej na boki to pozostaje

-schować xdcr.pod krype

-użyć pantografu do silnika

ad.1 nie bardzo się da, poza tym boję się, że się uszkodzi przetwornik podczas napłynięcia na jakąś przeszkodę

ad. 2 silnik jest duży i na pantograf go nie podczepię- nie ma jak dorobić

Niektóre amerykańske krypy mają takie fajne "wnęki" pod rufą gdzie można zamontować przetwornik bez obaw o zakłócenia.

• 0

Coś tu chyba jest na rzeczy. Do czasu kiedy pływałem i robiłem mapy na karcie Navionicsa nie było problemu. Zaczęło się krzaczyć kiedy włożyłem kartę Zero Line. Dodam, że "mojego" jeziora nie ma na karcie Zero Line- widzę jakbym pływał "po ziemi", czyli po beżowym kolorze. Sąsiednie jezioro jest i tam nie mam tego typu problemów.

Da się wrzucić kontury jeziora na stałe na kartę Zero Line?

Silnik w tym momencie nie przeszkadza, bo jest podniesiony, ale mnie to irytuje (to podnoszenie silnika za każdym razem, żeby boczny sonar "ładnie widział" na obie strony) i szukam rozwiązania z dwoma przetwornikami.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Na karcie Zero jeśli nie konturów mapowanego jeziora, a uaktywnisz funkcję widoczności tych konturów, to wychodzą takie krzaczki.

I tu nie trzeba nic naprawiać. Wystarczy wyłączyć tę funkcję i mapa będzie OK.. Tj. w miejscach dużego zbliżenia właściwych ścieżek będzie programowo naprawiona w URZĄDZENIU. A tam gdzie odległości są zbyt duże będzie niezapełniona plama do dalszego "wymapowania".

Do mapowania używam uchwytu produkowanego przez Skylle do połowu vertkalnego..

Do prędkości ok. 10km/h ( szybciej nie pływam przy mapowaniu) trzyma bardzo pewnie. Jest montowany do relingu z boku łódki i do SI jest idealny.

Edytowane przez trex

• 0

Jest dokładnie tak jak piszesz. Na karcie Zero jeśli nie konturów mapowanego jeziora, a uaktywnisz funkcję widoczności tych konturów, to wychodzą takie krzaczki.

I tu nie trzeba nic naprawiać. Wystarczy wyłączyć tę funkcję i mapa będzie OK.. Tj. w miejscach dużego zbliżenia właściwych ścieżek będzie programowo naprawiona w URZĄDZENIU. A tam gdzie odległości są zbyt duże będzie niezapełniona plama do dalszego "wymapowania".

Do prędkości ok. 10km/h ( szybciej nie pływam przy mapowaniu) trzyma bardzo pewnie. Jest montowany do relingu z boku łódki i do SI jest idealny.

Dzięki wielkie. Zrobię jak mówisz i dam info jak poszło...

• 0

Nie wiesz gdzie jest ta funkcja dezaktywacji widoczności konturów? Coś nie mogę jej znaleźć w menu...

• 0

W aktywnym oknie mapowania, włącz opcje mapy w menu głównym. Tam masz okno kontury - aktywne lub NIEWIDOCZNE. Ale pojutrze jak będę na łodzi to zobaczę to dokładnie i opiszę.  Ja pracuję na 

W trakcie mapowania na karcie ZeroLine, przy włączonej widoczności konturów miałem efekty dokładnie te o których pisałeś.

• 0

Wracając do ustawień mapowania na karcie Zero Line, gdy nie są uwzględnione kontury brzegowe mapowanego jeziora :

- uruchom w aktywnym oknie mapowania zakładkę "AutoChart" ,

- w menu "AutoChart" uruchom zakładkę "Opcje AutoChart" ,

- w zakładce "Opcje AutoChart" na ostatniej pozycji jest "Odniesienie linii brzegowej" - WYŁĄCZ

Powinno pomóc i AutoChart powinien działać poprawnie.

Edytowane przez trex

• 0

Wracając do ustawień mapowania na karcie Zero Line, gdy nie są uwzględnione kontury brzegowe mapowanego jeziora :

- uruchom w aktywnym oknie mapowania zakładkę "AutoChart" ,

- w menu "AutoChart" uruchom zakładkę "Opcje AutoChart" ,

- w zakładce "Opcje AutoChart" na ostatniej pozycji jest "Odniesienie linii brzegowej" - WYŁĄCZ

Powinno pomóc i AutoChart powinien działać poprawnie.

Tak zrobiłem i wszystko wróciło do normy. Różne rzeczy przestawiałem, ale o linii brzegowej nie pomyślałem.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

• 0

Dlaczego zmieniłeś ,,firmę,, ?

Byliśmy ciekawi co ten solix potrafi. Łapie głównie na płytkich jeziorach i potrzebuje do tego bocznego sonaru do szukania fajnych zedow. Stąd też padła dezycja na solixa, a że trafił się w dobrych pieniądzach 15", to wpadł. Elitke oczywiście sobie zostawiłem, bo czasami jeździ się na głębsza wodę, a obrazowanie w pionie do mnie nie przemawia jeśli chodzi o HB... :)

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka