kieroz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/ Edytowane 18 Stycznia 2017 przez lamiglas87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Czy ktoś wie, co to za dziwadło?Chodzi mi o czerwony pasek płytkiej wody na mapie, którą kiedyś sam zrobiłem przy pomocy AC Live. Jak widzicie prawdziwa głębokość w danym miejscu to ok. 9 m, a mapa pokazuje płyciznę. W kilku innych miejscach znalazłem to samo. Kiedyś ta mapa wyglądała normalnie, a teraz w różnych miejscach wyskakują takie historie. Wszystkie te "płycizny" układają się w linie proste. Co jakiś czas zmieniam karty SD, z których są czytane mapy bazowe: raz jest to karta Navionicsa, a raz AC Zeroline. Czy to może być przyczyną? Myślałem, że po zrobieniu jeszcze raz mapy w tych miejscach, te zafałszowane odczyty znikną, ale niestety nic takiego się nie dzieje. Pokazywana jest głębokość realna, a rysowana płycizna.Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Edytowane 3 Lipca 2019 przez Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Widzę, że brak pomysłu tak jak i u mnie.Mam takie pytanie: czy da radę podłączyć do echosondy 2 czujniki tak, żeby jeden "patrzył" w dół i na prawą stronę w bocznym, a drugi tylko na lewą stronę. Z tego miałby powstać jeden obrać jak klasycznie z jednego przetwornika. Chodzi mi o uniknięcie zakłóceń z silnika, który trochę zasłania jedną stronę na bocznym sonarze. Echo to Solix 12". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Według mnie, te czerwone pola, ukazują się gdy włączona jest w mapowaniu funkcja widoczności konturów ( brzegu). To jest wynik "nieprecyzyjnego wypełniania " (napływania) tworzonej mapy zbiornika wodnego. Trzeba tę funkcję wyłączyć i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Przedostatnia fotka to klucz. Silnik zaslania połowę SI przez co na mapie robi się płycizna. Nie możesz podnieść silnika, aby nie przeszkadzał?Druga przyczyną według mnie może być to, że kiedyś przelecialeś się tam w ślizgu z jednoczesnym nagrywaniem, przez co masz taki zapis.W wątku o helixach jest opis jak dojść do surowych danych i usunąć błędne punkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Moja rada wynika z własnego doświadczenia.....też miałem ten problem i po wyłączeniu widoczności konturów oraz odczytu z karty Zero Line problem ustąpił. Izolinie zostały programowo "dociągnięte" do wykonanych napłynięć.Właśnie ta ostatnia fotka jest dokładnie odczytem "konturów", przy włączonej tej funkcji. Program, mówiąc na skróty, widzi z lewej strony wirtualny brzeg jeziora.Moje doświadczenia dotyczą mapowania na karcie Zero Line, nie na mapie Navionics. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez trex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Teoria o przeslonietym xdcr przez.silnik jakoś mi nie leży... dane do.mapy są brane z 2d - czyli wiazki w dol. Si jest brane tylko do mozajek i przy zaslonietej stronie poprostu.mozajki z jednej strony są czytelne A z drugiej mniej. Zbieranie danych w ślizgu jeśli takowe coś wyniosą to mogą być użyteczne tylko przy duuuzych blatach, przy zróżnicowanym dnie niemaja sensu i wprowadza chaos na mapie./ chociaż mistrzowie marketingu mogą twierdzić że jest inaczej Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Nie mam pomysłu co z tym zrobić.Naprawić tego nie naprawisz, musisz znaleźć pliki które za to odpowiadają i je usunąć. Jak pamiętasz to dojdziesz po dacie, jak nie to metodą prób i błędów.Wcześniej zrób kopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Przedostatnia fotka to klucz. Silnik zaslania połowę SI przez co na mapie robi się płycizna. Nie możesz podnieść silnika, aby nie przeszkadzał?Druga przyczyną według mnie może być to, że kiedyś przelecialeś się tam w ślizgu z jednoczesnym nagrywaniem, przez co masz taki zapis.W wątku o helixach jest opis jak dojść do surowych danych i usunąć błędne punktyTo nie silnik, na bank. W tym momencie był wytrymowany i nic nie zasłaniał- sprawdzałem to.Usuwałem surowe dane, ale mapując drugi raz w tym samym miejscu jest to samo... Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Moja rada wynika z własnego doświadczenia.....też miałem ten problem i po wyłączeniu widoczności konturów oraz odczytu z karty Zero Line problem ustąpił. Izolinie zostały programowo "dociągnięte" do wykonanych napłynięć.Właśnie ta ostatnia fotka jest dokładnie odczytem "konturów", przy włączonej tej funkcji. Program, mówiąc na skróty, widzi z lewej strony wirtualny brzeg jeziora.Moje doświadczenia dotyczą mapowania na karcie Zero Line, nie na mapie Navionics. Coś tu chyba jest na rzeczy. Do czasu kiedy pływałem i robiłem mapy na karcie Navionicsa nie było problemu. Zaczęło się krzaczyć kiedy włożyłem kartę Zero Line. Dodam, że "mojego" jeziora nie ma na karcie Zero Line- widzę jakbym pływał "po ziemi", czyli po beżowym kolorze. Sąsiednie jezioro jest i tam nie mam tego typu problemów.Da się wrzucić kontury jeziora na stałe na kartę Zero Line?Silnik w tym momencie nie przeszkadza, bo jest podniesiony, ale mnie to irytuje (to podnoszenie silnika za każdym razem, żeby boczny sonar "ładnie widział" na obie strony) i szukam rozwiązania z dwoma przetwornikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Usunac Przesloniecie obrazu przez silnik , czasami jest nielada zadaniem. Jeśli nie możesz odsunąć się dalej na boki to pozostaje -schować xdcr.pod krype-użyć pantografu do silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Usunac Przesloniecie obrazu przez silnik , czasami jest nielada zadaniem. Jeśli nie możesz odsunąć się dalej na boki to pozostaje-schować xdcr.pod krype-użyć pantografu do silnikaad.1 nie bardzo się da, poza tym boję się, że się uszkodzi przetwornik podczas napłynięcia na jakąś przeszkodęad. 2 silnik jest duży i na pantograf go nie podczepię- nie ma jak dorobić Niektóre amerykańske krypy mają takie fajne "wnęki" pod rufą gdzie można zamontować przetwornik bez obaw o zakłócenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Moja taki ma, w końcu muszę tam swój wpakować Foxy też takie mają Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez karkoszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Coś tu chyba jest na rzeczy. Do czasu kiedy pływałem i robiłem mapy na karcie Navionicsa nie było problemu. Zaczęło się krzaczyć kiedy włożyłem kartę Zero Line. Dodam, że "mojego" jeziora nie ma na karcie Zero Line- widzę jakbym pływał "po ziemi", czyli po beżowym kolorze. Sąsiednie jezioro jest i tam nie mam tego typu problemów.Da się wrzucić kontury jeziora na stałe na kartę Zero Line?Silnik w tym momencie nie przeszkadza, bo jest podniesiony, ale mnie to irytuje (to podnoszenie silnika za każdym razem, żeby boczny sonar "ładnie widział" na obie strony) i szukam rozwiązania z dwoma przetwornikami.Jest dokładnie tak jak piszesz. Na karcie Zero jeśli nie konturów mapowanego jeziora, a uaktywnisz funkcję widoczności tych konturów, to wychodzą takie krzaczki.I tu nie trzeba nic naprawiać. Wystarczy wyłączyć tę funkcję i mapa będzie OK.. Tj. w miejscach dużego zbliżenia właściwych ścieżek będzie programowo naprawiona w URZĄDZENIU. A tam gdzie odległości są zbyt duże będzie niezapełniona plama do dalszego "wymapowania". Do mapowania używam uchwytu produkowanego przez Skylle do połowu vertkalnego..Do prędkości ok. 10km/h ( szybciej nie pływam przy mapowaniu) trzyma bardzo pewnie. Jest montowany do relingu z boku łódki i do SI jest idealny. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez trex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zainspirowałeś mnie. Minuta roboty u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 I to rozwiązanie zniweluje przesloniecie, ewentualną roszady.na boki gdyby bomble psuly.obraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Jest dokładnie tak jak piszesz. Na karcie Zero jeśli nie konturów mapowanego jeziora, a uaktywnisz funkcję widoczności tych konturów, to wychodzą takie krzaczki.I tu nie trzeba nic naprawiać. Wystarczy wyłączyć tę funkcję i mapa będzie OK.. Tj. w miejscach dużego zbliżenia właściwych ścieżek będzie programowo naprawiona w URZĄDZENIU. A tam gdzie odległości są zbyt duże będzie niezapełniona plama do dalszego "wymapowania". Do mapowania używam uchwytu produkowanego przez Skylle do połowu vertkalnego..Do prędkości ok. 10km/h ( szybciej nie pływam przy mapowaniu) trzyma bardzo pewnie. Jest montowany do relingu z boku łódki i do SI jest idealny.Dzięki wielkie. Zrobię jak mówisz i dam info jak poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Jest dokładnie tak jak piszesz. Na karcie Zero jeśli nie konturów mapowanego jeziora, a uaktywnisz funkcję widoczności tych konturów, to wychodzą takie krzaczki.I tu nie trzeba nic naprawiać. Wystarczy wyłączyć tę funkcję i mapa będzie OK.. Tj. w miejscach dużego zbliżenia właściwych ścieżek będzie programowo naprawiona w URZĄDZENIU. A tam gdzie odległości są zbyt duże będzie niezapełniona plama do dalszego "wymapowania". Do mapowania używam uchwytu produkowanego przez Skylle do połowu vertkalnego..Do prędkości ok. 10km/h ( szybciej nie pływam przy mapowaniu) trzyma bardzo pewnie. Jest montowany do relingu z boku łódki i do SI jest idealny.Nie wiesz gdzie jest ta funkcja dezaktywacji widoczności konturów? Coś nie mogę jej znaleźć w menu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgo9 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witam, ktoś pomoże ustawić solixa? Nie ukrywam, że jestem w tym ciemny, bo wszystko jest inaczej niz w lowrance , które mam w małym palcu Znajdzie sie ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 W aktywnym oknie mapowania, włącz opcje mapy w menu głównym. Tam masz okno kontury - aktywne lub NIEWIDOCZNE. Ale pojutrze jak będę na łodzi to zobaczę to dokładnie i opiszę. Ja pracuję na Humminbird HELIX 12 CHIRP MEGA SI + G3N W trakcie mapowania na karcie ZeroLine, przy włączonej widoczności konturów miałem efekty dokładnie te o których pisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Wracając do ustawień mapowania na karcie Zero Line, gdy nie są uwzględnione kontury brzegowe mapowanego jeziora : - uruchom w aktywnym oknie mapowania zakładkę "AutoChart" , - w menu "AutoChart" uruchom zakładkę "Opcje AutoChart" , - w zakładce "Opcje AutoChart" na ostatniej pozycji jest "Odniesienie linii brzegowej" - WYŁĄCZ Powinno pomóc i AutoChart powinien działać poprawnie. Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez trex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Thx.Spróbuję, ale na razie mam 200 km do echosondy :-). Chyba dopiero we wrześniu to ogarnę. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Wracając do ustawień mapowania na karcie Zero Line, gdy nie są uwzględnione kontury brzegowe mapowanego jeziora : - uruchom w aktywnym oknie mapowania zakładkę "AutoChart" , - w menu "AutoChart" uruchom zakładkę "Opcje AutoChart" , - w zakładce "Opcje AutoChart" na ostatniej pozycji jest "Odniesienie linii brzegowej" - WYŁĄCZ Powinno pomóc i AutoChart powinien działać poprawnie.Tak zrobiłem i wszystko wróciło do normy. Różne rzeczy przestawiałem, ale o linii brzegowej nie pomyślałem.Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Witam, ktoś pomoże ustawić solixa? Nie ukrywam, że jestem w tym ciemny, bo wszystko jest inaczej niz w lowrance , które mam w małym palcu Znajdzie sie ktoś ? Dlaczego zmieniłeś ,,firmę,, ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgo9 Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Dlaczego zmieniłeś ,,firmę,, ?Byliśmy ciekawi co ten solix potrafi. Łapie głównie na płytkich jeziorach i potrzebuje do tego bocznego sonaru do szukania fajnych zedow. Stąd też padła dezycja na solixa, a że trafił się w dobrych pieniądzach 15", to wpadł. Elitke oczywiście sobie zostawiłem, bo czasami jeździ się na głębsza wodę, a obrazowanie w pionie do mnie nie przemawia jeśli chodzi o HB... Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 A możesz wrzucić kilka zrzutów ekranu z Solixa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kieroz
Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze
http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/
Edytowane przez lamiglas87Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
59
25
24
20
Popularne dni
8 Sie
15
18 Sty
13
26 Cze
12
29 Cze
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 59 odpowiedzi
siarq 25 odpowiedzi
Bobby0404 24 odpowiedzi
Pietruk 20 odpowiedzi
Popularne dni
8 Sie 2019
15 odpowiedzi
18 Sty 2017
13 odpowiedzi
26 Cze 2020
12 odpowiedzi
29 Cze 2021
12 odpowiedzi
Popularne posty
wuran
dorzucam garść zrzutów ekranu z Solixa G2, wykonane w zeszłym tygodniu w Skandynawii woda zimna 8-13 stopni, komentarze moje tak jak to mi się wydaje, czasami mogę się mylić co do interpretacji 2D
wedkarski365.pl
dotarł do mnie kabel Y i podłączyłem dziś dziobówkę i Mega360 na raz do echa poniżej screeny, niestety to był płytki zbiornik i nie udało się potestować na głębszej wodzie i niektóre zrzuty robione po
-PYTOON-
Super sprzęt ale na własnej skórze przekonałem się, że lepsze obrazowanie lepiej pokazuje pustkę jaka jest w naszych wodach.
Opublikowane grafiki
337 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi