Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Solix

kieroz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli HB jest z EU lub Kanady( w zależności od prowincji oczywiście)- będzie system metryczny i menu pl do wyboru. 

W wątku helixowym są adresy sklepów w DE, które do nas wysyłają, serwis jest i tak poza PL, wsparcie produktu realnie - koleżeńskie, więc decyzja jest chyba dość prosta...

dzięki za wyczerpującą odpowiedź każdy z nas szuka tańszej drogi zakupu

• 0

Witam ,

W związku z zaistniała sytuacja na świecie wstrzymałem się z zakupem nowego echa

Zastanawiam się nad lowrance live 12 lub HB solix 12 , zaznaczam ze nie mam dziobowki ale pójdę w markę z którym echo współpracuje

Na rybomani stoisko z wodomani namieszali mi znowu na korzyść live,

Pytanie do użytkowników HB solix , jak jesteście zadowoleni z echa ? Jak funkcjonalność i obrazowanie boczne na zbiornikach 5-10 m głębokości

pozdrawiam

• 0

Witam ,

W związku z zaistniała sytuacja na świecie wstrzymałem się z zakupem nowego echa

Zastanawiam się nad lowrance live 12 lub HB solix 12 , zaznaczam ze nie mam dziobowki ale pójdę w markę z którym echo współpracuje

Na rybomani stoisko z wodomani namieszali mi znowu na korzyść live,

Pytanie do użytkowników HB solix , jak jesteście zadowoleni z echa ? Jak funkcjonalność i obrazowanie boczne na zbiornikach 5-10 m głębokości

pozdrawiam

Side lepszy w hb down w lowr. A co wybierzesz to juz twoja decyzja

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Witama, tak czytam i z tego co widzę to na dzień dzisiejszy warto kupić solixa... Mam carbona z 3d tego z tych pierwszych. Czyżby solix był lepszy? Ciekaw jestem czy tak jak carbon potrzebuje 2 przetworniki czy upchnęli wszystko w jeden?

Przetwornik jest jeden, to na pewno. Skądinąd bardzo dobry, po wzmocnieniu sygnału. Ja też mam ss3d, Solix nie da ci jego zasięgu, niemniej detal na obrazie będzie wyraźniejszy i większy na bliskim (do 25m na stronę) dystansie, zoom ostry jak nóż. Pływałem ze znajomym z jego helixem- z tym samym ducerem co solix, dziwił się, że mój ducer tylko 455khz a detal wcale nie taki słaby... Obsługa na korzyść Carbona, w HB jest kilka ustawień którymi trzeba operować w zależności od potrzeb. Będzie szybciej w Solixie, bo jest ekran dotykowy.  

• 0

Czy mógłbyś opisać swoje przykre doświadczenia z Helixem ? Wersja zmienianego softu z jakiego na jaki, co się spieprzyło ?

Totalnie spieprzyło się 2D, nie wiem czy ograniczyli moc softwearowo , bo ilośc zakłóceń i problem aby zobaczyć przynetę w verticalu spowodowały, że byłem załamany

• 0

Pewnie ograniczyli bo szalał licznik głębokości na płytkiej wodzie. Np. mnożył razy 2, czyli było 2 metry, a pokazywał 4.

Po którejś aktualizacji to się poprawiło, wiec należy domniemywać nie przycięli moc aby nie było zbyt dużych odbić na małej głębokości.

• 0

Hmm, czytam o tym Solix i z tego co widać na 1-szy rzut oka na bocznym sonarze pokazuje bardziej ostro.

Podobnie jak Helix G3msi+. /na zoomie to widać chyba najbardziej, gdzie obiekt nie traci konturów itp. Oni naprawdę to dopracowali, ale jak to w HB, trzeba trochę mieszać suwakami, bo jak dno urozmaicone, dużo wypłyceń i spadów, będzie albo za jasno, albo za ciemno. Mam gdzieś zdjęcia karpi najprawdopodobniej, z wycieczki wodoznawczej Helixg3 i mój evo+ss3d, gdzie przetworniki nie były w tym samym miejscu zamocowane(inny kąt wiązki na rybie będzie), ryby pokazane ładnie, ale zoom pokazał co HB robi z tym  w wysokich khz.

post-55901-0-54601900-1590730178_thumb.jpg

post-55901-0-44158000-1590730200_thumb.jpg

post-55901-0-99121200-1590730227_thumb.jpg

post-55901-0-08314400-1590730241_thumb.jpg

Nie robiliśmy screenshotów, bo kolega nie miał karty sd, miało być obiektywnie, stąd telefony poszły w ruch. 

Solix da ten sam obraz ale msi+ kończy się na 12-14m, dość szybko zaciemnia bokami i trzeba albo zmienić paletę na mniej kontrastową, +podkręcenie suwaków, albo przejść na 455khz 

• 0

Paleta kolorów to oczywiście rzecz indywidualna. Ja mam ustawioną niebieską - po licznych próbach wydaje mnie się, że przy niej najlepiej widzę "świecenie", odbicie twardych elementów - np łuski okoni czy sandaczy świecą bardziej intensywnie w tej palecie.

No, a zoom to faktycznie wymiata - zwłaszcza na dużym ekranie. Nie wiadomo - łowić czy patrzeć i obserwować. Ciekawa alternatywa.

• Like 1

• 0

Paleta kolorów to oczywiście rzecz indywidualna. Ja mam ustawioną niebieską - po licznych próbach wydaje mnie się, że przy niej najlepiej widzę "świecenie", odbicie twardych elementów - np łuski okoni czy sandaczy świecą bardziej intensywnie w tej palecie.

No, a zoom to faktycznie wymiata - zwłaszcza na dużym ekranie. Nie wiadomo - łowić czy patrzeć i obserwować. Ciekawa alternatywa.

True data. 

Ja też pływam do świecenia ryb na niebieskiej, choć echo inne, hummek ma to nieco gorzej świecące niż Lowrance/Simrad- dla moich oczu. 

Te ustawiliśmy celowo, by porównać możliwości ekranów w zbliżonych tonacjach kolorystycznych. 

• 0

mam pytanie o Solixa G2 10", co jest potrzebne aby podłączyć dwa różne przetworniki MEGA do jednego urządzenia tj Mega360 i XM 14 HW MSI T ?

Bedzie potrzebny tzw . Y cable . Do solixa czternasto pinowy 14 M360 2DDI Y , a do helixa siedmio 9 M360 2DDI Y . Nie wiem jak w Europie ale w USA ostatnio łatwiej było kupić mega 360 niż sam kable .